U bioskopima: Snežana i lovac / Snow White and the Huntsman (2012)
09. jul 2012. @ 19:35  |  recenzije

U bioskopima: Snežana i lovac / Snow White and the Huntsman (2012)

Presuda: 3/5

Naravno, film počinje sa "nekada davno". I da, u njemu ima romanse, otrovane jabuke, poljupca koji budi i kraljice sa srcem crnim kao ugalj.

Ali, uprkos tome što je bledolika princeza Kristen Stewart usput pokupila posvećenu pratnju bar dvojice prosioca, akcenat ovog fantastičnog epa je više na akciji.

Ovo nije ona ulepšana bajkovita verzija Tarsema Singha u obliku Mirror Mirror. Posle samo nekoliko minuta mi se nalazimo usred krvavog bojnog polja, gde kralj Magnus (Noah Huntley) pronalazi očaravajuću Ravennu (Charlize Theron), uzima je za svoju novu kraljicu, a onda se pronalazi na pogrešnoj strani vrlo oštrog noža.

Pošto je zaposela tron, Ravenna zatvara svoju pastorku Snežanu (Kristen Stewart) u kulu i zapostavlja kraljevstvo koje propada. Kada Snežana odraste, ona beži iz zamka, a Ravenna za njom šalje odmetnika i Lovca (Chris Hemsworth) koji najbolje poznaje Mračnu šumu. Da li će se sve završiti srećno do kraja života?

Oko tog pitanja nema dileme. Iako je reditelj Rupert Sanders sklon da originalnu bajku braće Grimm podredi gotsko-akcijskim scenama, ostaje dosledan srećnom svršetku.

Kao bivši reditelj reklama (režirao je impresivnu reklamu za Halo 3), Sanders je dobio angažman za svoj prvi igrani film na osnovu promo snimka koji je sastavio da bi dočarao idiosinkratsku viziju za film.

Ta vizija je glavna snaga ovog filma. Uklete šume, mlečna kupka Theronove, raspadanje u jato gavrana... Ovi prizori su snažni i efektivni, a Snežana i lovac potpuno uverljivo korača po bajkovitim predelima koji jednim delom podsećaju na Dagobu, a drugim delom na Zimovrel.

Nažalost, priča ne dostiže efekat scenografije. Iako Theronova poremećena kraljica nudi uverljivo otelotvorenje zla a brojne akcione scene dižu adrenalin, zaplet je ograničen na seriju susreta izmežu Snežane i često beznačajnih B likova. Od svih njih, najgore je prošao beskorisni princ William (Sam Claflin).

Ostavite stvari Bobu Hoskinsu, Rayu Winstoneu i ostatku osmorice patuljaka da podignu sumorno raspoloženje. Svojim pevanjem i igranjem, oni ubacuju toplinu i komičnost u drugi čin filma.

Presuda: Vizuelno inventivno i osvežavajuće mračna verzija ove bajke. Priča je daleko od ulaska u anale, ali Theronova je uverljiva kao zla kraljica i pomaže u ispiranju sladunjavog ukusa u ustima posle Mirror Mirror.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Yoga Hosers / Komedija / Fantastika / Horor
Yoga Hosers

Komedija / Fantastika / Horor
Max Rose / Komedija / Drama
Max Rose

Komedija / Drama
Gods of Egypt / Akcija / Avantura
Gods of Egypt

Akcija / Avantura
Eddie the Eagle / Komedija / Drama
Eddie the Eagle

Komedija / Drama
Forsaken / Drama / Vestern
Forsaken

Drama / Vestern
Spectre / Akcija / Avantura
Spectre

Akcija / Avantura
Miss You Already / Komedija / Drama / Romansa
Miss You Already

Komedija / Drama / Romansa
Novi filmovi