U bioskopima: The Dictator / Diktator (2012)
05. jun 2012. @ 09:25  |  recenzije

U bioskopima: The Dictator / Diktator (2012)

Mi imamo način da vas zasmejemo.

Ako je humor do srži vaša stvar, onda je najnoviji film Sache Barona Cohena upravo ono što tražite. Surovih i urnebesnih gegova sa dodatkom satire ima u izobilju dok na velikom platnu predstavlja svoj prvi lik koji prethodno nije imao i TV šou.

Navodno zasnovan na poručniku Gadaffiju, admiral general Aladeen je vladajući lider izmišljene republike Vadija.

Zaplet, koji je Cohen osmislio sa još tri izvršna producenta ("Curb Your Enthusiasm"), vodi Aladeena u Sjedinjene Američke Države, gde treba da govori na zasedanju Ujedinjenih Nacija.

Međutim, izdaje ga njegov pomoćnik (Ben Kingsley), koji želi da ga zameni idiotskim dvojnikom (Cohen, naravno) da bi potpisao demokratski ustav. Aladeen uspeva da izbegne sigurnu smrt i sprijateljuje se sa hipi aktivistkinjom Zoey (Anna Farris) dok pokušava da zaustavi potpisivanje pred Ujedinjenim Nacijama.

Film poput Diktatora počiva na snazi svojih gegova, što Cohen i kompanija savršeno znaju i stoga konstantno bombarduju publiku politički nekorektnim scenama. Ništa nije svetinja, pa čak i zlostavljanje dece i centri za zbrinjavanje silovanih osoba postaju tema za sprdnju.

Za razliku od Brüno-a, ovde u gegovima učestvuju i same slavne ličnosti. Tu je scena o kineskom diplomati koji se upušta u seksualne odnose u javnim toaletima sa raznim holivudskim zvezdama, dok se Megan Fox pojavljuje u ulozi sebe kao kol gerla za Aladeena (obratite pažnju na Polaroid fotografije sa prošlim 'učesnicima', među kojima se nalazi i Arnie).

U režiji Larryja Charlesa, Diktatoru nedostaje improvizovani udarac njegovih ranijih saradnji sa Cohenom. I dok "lejm" ljubavna priča između Aladeena i Zoey ne uspeva, ovde je slučaj kvantiteta, a ne kvaliteta. Smejaćete se, ali onog prvobitnog osećaja originalnosti ranijeg Cohena ovde nema.

Presuda: Uvredljiv, surov i van svih granica, Diktator će zadovoljiti Cohenovu armiju fanova. Ali, ni u jednom momentu nije tako smešan, zabavan niti svež kao Borat ili Brüno.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Dr Shibby (neregistrovan) @ 05. jun 2012. 15:19 #1
Smece od "filma".
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Yoga Hosers / Komedija / Fantastika / Horor
Yoga Hosers

Komedija / Fantastika / Horor
Max Rose / Komedija / Drama
Max Rose

Komedija / Drama
Gods of Egypt / Akcija / Avantura
Gods of Egypt

Akcija / Avantura
Eddie the Eagle / Komedija / Drama
Eddie the Eagle

Komedija / Drama
Forsaken / Drama / Vestern
Forsaken

Drama / Vestern
Spectre / Akcija / Avantura
Spectre

Akcija / Avantura
Miss You Already / Komedija / Drama / Romansa
Miss You Already

Komedija / Drama / Romansa
Novi filmovi