Danas počinje bitka za budućnost slobodnog interneta: Net neutrality
12. jul 2017. @ 15:04

Danas počinje bitka za budućnost slobodnog interneta: Net neutrality

Ako ste u poslednje vreme često u domaćim i stranim medijima čuli termin “Net neutrality” postoji dobar, odnosno bolje je reći opravdan, razlog za to. A ako niste, vreme je da se informišete o stvarima koje vam mogu promeniti život u budućnosti.


Šta je neutralnost mreže tj “net neutrality”?

Neutralnost mreže je jedan od osnovnih princima po kojem funkciioniše današnji internet, kao slobodna mreža za razmenu sadržaja. Ovaj princip garantuje da internet provajderi preko kojih pristpamo internetu moraju da sav sadržaj koji dostavljaju svojim korisnicima tretiraju podjednako i ne smeju da diskriminišu, ometaju, usporavaju ili dodatno naplaćuju određene sadržaje, korisnike, web sajtove, aplikacije ili platforme dostupne na internetu. Dakle, internet provajderi su dužni da korisnicima omoguće pristup svim sadržajima sa mreže pod jednakim uslovima.

Kao što telefonska kompanija ne može da vam određuje sa kim možete da pričate i šta ćete da kažete preko telefona, tako ni internet provajderi ne smeju da se mešaju u to koji sadržaj koristiti i pod kojim uslovima.

Zašto je ovo bitno?

Ako bi neutralnost mreže bila ugrožena Internet kakav danas imamo i koristimo bi ubrzo prestao da postoji. Umesto slobodne mreže koja svima omogućava ravnopravne uslove za razmenu sadržaja i komunikaciju, dobili bismo kontrolisanu mrežu gde bi internet provajderi mogli da odlučuju o tome kojim sadržajima možete da pristupate i pod kojim uslovima. Internet provajderi bi mogli da vam blokiraju, uspore ili dodatno naplate pristup određenim sajtovima ili uslugama na internetu, koje su sada slobodno dostupne. Na primer, internet provajder bi mogao da vam uspori pristup Netflixu, kako bi vas primorao da koristite njihov konkurentski servis, ili da vam zabrani ili ograniči pristup određenim informativnim sajtovima koje oni smatraju nepogodnim, a da omoguće brži pristup nekim drugim sajtovima koje oni smatraju pogodnim, ili koji su im platili za to.

Zašto sada?

Nova američka administracija je nedavno ponovo pokrenula inicijativu da se ukine set zakona koji štite neutralnost mreže što je izazvalo veliki revolt i proteste širom zemlje. Ovi zakoni se odnose na američko tržište, ali bi se bilo kakve promene reflektovale i na sve druge zemlje, a ni situacija u Evropi nije mnogo bolja po ovom pitanju. Protestima za očuvanje neutralnosti mreže su se pridružile mnoge velike internet kompanije, poznate ličnosti, aktivisti i udruženja. 12. jul 2017. je označen kao datum početka velike borbe za očuvanje slobonog interneta. Pokrenut je sajt www.battleforthenet.com gde možete saznati kako možete da se uključite iu ovu borbu i pratiti dalja dešavanja po ovom pitanju.

Povezane teme: net neutrality, internet
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)