100 godina od potonuća "Titanika": Tragedija iz filmske perspektive
03. apr 2012. @ 09:16  |  specijal

100 godina od potonuća "Titanika": Tragedija iz filmske perspektive

Dok se bliži 100. godišnjica od potonuća "Titanika", interesovanje javnosti za ovu tragediju kao da ne jenjava. "Titanik" je na svoje prvo (i poslednje) putovanje krenuo 10. aprila 1912. godine iz Sauthemptona, Engleske, za Njujork. Dobio je nadimak "Millionaire's Special".

Kapetan broda bio je Edward J. Smith, koji je bio poznat kao "Millionaire's Captain" zbog njegove popularnosti među bogatim putnicima. Na brodu su se nalazili mnogi ugledni ljudi, među kojima i američki biznismen Benjamin Guggenheim, britanski novinar William Thomas Stead, kao i vlasnik kuće Macy's, Isidor Straus i njegova supruga Ida.

Preletimo činjenice o tragediji i njenim posledicama.

Tragedija:
- Brod je udario u ledeni breg u veče 14. aprila i potonuo u ranim jutarnjim satima 15. aprila 1912. godine. Šteta je naneta kada je brod sa strane "okrznuo" ledeni breg, što je dovelo do potapanja pet odeljaka prema pramcu broda.

Putnici "Titanika" pre polaska na kobno putovanje

- Posle nanete štete, dok su se odeljci u prednjem delu punili vodom, pramac broda je tonuo, što je dovelo do toga da se potope i ostali odeljci, a što je zapečatilo sudbinu broda.

Isplovljavanje "Titanika" iz luke u Sauthemptonu

- Od 2.223 putnika i članova posade broda, prethodno nazvanog "nepotopivi", poginulo je 1.517 ljudi. Najveći gubitak pretrpela je treća klasa - od oko 710 njih, preživelo je samo 174. Poginulo je sedamdeset šest odsto članova posade.

Posledice:
- Odmah posle tragedije, američka i britanska istraga predložile su razne bezbednosne preporuke i 1913. godine u Londonu je sazvana prva Internacionalna konferencija za životnu bezbednost na moru. Na konferenciji su utvrđena pravila prema kojima je svaki brod morao da ima mesto na brodu za spasavanje za svaku osobu na brodu.

Pramac "Titanika" na dnu okeana

- U septembru 1985, načinjeni su prvi podvodni snimci "Titanika" kada su otkriveni njegovi ogromni kotlovi. Kasnije se na snimku videlo da brod počiva na dnu okeana podeljen na dva dela.

- Millvina Dean, poslednja preživela osoba, preminula je u junu 2009. Imala je 97 godina. Dean je imala samo devet nedelja kada je njena porodica prodala pab u Londonu i htela da otpočne novi život u Vičiti, u Kanzasu, gde se njen otac nadao da će otvoriti duvansku radnju.

Krma "Titanika" i ostaci rasuti po dnu Atlantskog okeana

- Istraživači su u martu 2012. napravili mapu olupine. Ekipa je u toku 2010. godine načinila 130.000 fotografija koristeći dva podvodna robota.

A što se tiče filmske perspektive...

Atlantic (1929, rež. Ewald André Dupont) - Kao prvi film o poznatoj katastrofi, Atlantic je očigledno bio snimljen prema putovanju "Titanika", iako je kompanija White Star Line zabranila bilo kakve reference na svoj bivši brod. Kasnije je preimenovan u Titanic: Disaster on the Atlantic, a bio je i jedan od prvih britanskih filmova sa zvukom.
Ono što je bizarno jeste što se film završava pre nego što brod potone, verovatno da bi izbegao uznemiravanje preživelih iz katastrofe koja se desila samo 17 godina ranije.

Nezavršeni Titanic projekat (1939, rež Alfred Hitchcock) - Legendarni reditelj Alfred Hitchcock je nameravao da snimi film o pomorskoj katastrofi, ali projekat nikad nije dospeo u realizaciju. Ovde imamo sliku iz njegovog filma East of Shanghai / Rich and Strange (1931), na osnovu koje možemo zamisliti kako bi film izgledao.

Titanic (1943, rež. Herbet Selpin) - Ovaj nacistički propagandni film iz ratnog perioda o izmišljenom nemačkom heroju dobio je odobrenje Josepha Goebbelsa, majstora propagande. Film je bio pravi promašaj i Goebbels ga je kasnije zabranio, dok je reditelj završio u zatvoru zbog govora protiv nacističkog režima.
"Nacistički Titanik" koristio je prave nemačke marince za statiste uprkos tekućem ratu sa Britanijom. Snimak iz filma emitovan je nedavno na britanskoj televiziji po prvi u okviru Channel 5 dokumentarca "Nazi Titanic: Revealed", a u celosti će biti prikazan u bioskopu Southbank Britanskog filmskog instituta u Londonu kao deo sezone "Titanika" u aprilu.

Titanic (1953, rež. Jean Negulesco) - Ova crno-bela holivudska dramatizacija iz 50-ih godina fokusirala se na par koji se nalazio na brodu i osvojila Oskara za najbolju priču i scenario. Ovo je bio prvi holivudski film o katastrofi nekih 40 godina nakon što se desila.
Specijalni efekti za ovaj film bili su izuzetno napredni u svoje vreme, uključujući i ovaj model od 6 metara koji je simulirao potonuće broda.

A Night to Remember (1958, rež. Roy Ward Baker) - Za mnoge, ovaj film iz 1958, snimljen prema istoimenom romanu Waltera Lorda iz 1955, ostaje definitivan film o tragičnom putovanju Titanika.
Film je režirao Roy Ward Baker, koji je takođe snimio i film Don't Bother to Knock sa Marilyn Monroe. Film se do dan danas naširoko smatra istorijski najdoslednijom verzijom događaja.

The Unsinkable Molly Brown (1964, rež. Charles Walters) - Adaptiran prema Brodvej mjuziklu Meredith Wilson, Debbie Reynolds u filmu tumači lik iz stvarnosti - razvedenu milionerku iz Denvera, Margaret "Molly" Brown, koja je preživela potonuće "Titanika" i postala poznata po tome što je ubedila ljude na svom brodu za spasavanje da se vrate po preživele.
Ovu svestranu ženu mnogi iz njene klase ocenili su kao vulgarnu i "nouveau riche", ali ona se nalazi u svim filmskim verzijama katastrofe - na primer, u verziji Jamesa Camerona iz 1997, Molly (Kathy Brown) se sažaljeva na glavnog lika iz treće klase Jacka Dawsona (Leonardo DiCaprio) i pozajmljuje mu odelo za večeru u prvoj klasi.

S.O.S. Titanic (1979, rež. William Hale) - Evo i Helen Mirren u kostimu stjuardese White Star Line-a koja vam želi dobrodošlicu na "Titanik". Ona se pojavila u ovom TV filmu iz 1979, u kojem su događaji bili ispraćeni iz perspektive jednog para iz svake klase na brodu.

Nisu samo Leonardo DiCaprio i Kate Winslet poslužili kao par za romansu na tragičnom putovanju. Na slici su Lawrence Beesley (David Warner) i Leigh Goodwin (Susan Saint James), par iz druge klase. Warner se kasnije pojavljuje i u verziji Jamesa Camerona iz 1997. kao Lovejoy, verni pratilac Roseinog verenika Cala.

Titanic (1997, rež. James Cameron) - Snimanje blokbastera Jamesa Camerona koštalo je preko 200 miliona dolara, ali taj iznos je više nego nadoknađen i film je postao film sa najvećom zaradom u istoriji - sve dok isti taj reditelj nije premašio sopstveni rekord filmom iz 2009, Avatar. Nedostatak istorijske doslednosti ovog filma nadoknađen je Oskarima - odneo je ukupno 11 statua, uključujući za najbolji film i najbolju režiju.
James Cameron je inspiraciju za film pronašao u National Geographic dokumentarcu Roberta Ballarda iz 1987 o ostacima olupine "Titanika". Mega hit iz 1997. naći će se ponovo u bioskopima u aprilu, ovog puta u 3D verziji.

Titanic (2012, rež. Jon Jones) - Nova drama Juliama Fellowesa emitovana je 25. marta 2012. na britanskoj ITV1. Iz ove scene, u kojoj se nalaze putnici iz prve klase Georgina (Perdita Weeks) i Harry Widener (Noah Reid), izgleda kao da fanovi "Downtown Abbey" imaju poseban razlog da se raduju.

Julian Fellowes je ovaj četvorodelni serijal napisao iz perspektive putnika i zaposlenih iz različitih klasa na brodu. Produkcija je koštala 11 miliona funti, a glumačka ekipa se sastoji od oko 80 glumaca.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
daca (neregistrovan) @ 19. okt 2013. 13:59 #1
sjajan film svaka cast
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi