19. Festival evropskog filma Palić
08. jul 2012. @ 08:21  |  vesti

19. Festival evropskog filma Palić

Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.


Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari. Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.


Festival će i ove godine uručiti dve nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ovogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade koja nosi ime začetnika kinematografije na ovim prostorima su francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr) i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović. Laureatima će nagrade biti uručene na Festivalu. Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i čuvenom srpskom reditelju Srđanu Karanoviću.

U okviru selekcije Paralele i sudari biće prikazano deset ostvarenja, od kojih čak sedam debitantskih filmova mladih evropskih reditelja koji predstavljaju budućnost kinematografije na Starom kontinentu.

U okviru bogatog pratećeg programa Festivala posetioce očekuju radionice, promocije dve nove festivalske publikacije – “Kratka istorija Vojvođanske kinematografije od 1896 do 1941.” i “Filmska lica Subotice”, kao i okrugli stolovi na teme„Dometi srpske kinematografije u 2011.“ i „Klimatske promene i politika“, debata inspirisana istoimenom studijom “Klimatske promene i politika” jednog od najpoznatijih sociologa današnjice, lorda Entonija Gidensa (Anthony Giddens) koji će biti i gost ovogodišnjeg Festivala.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Više informacija potražite na zvaničnoj prezentaciji festivala www.palicfilmfestival.com.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi