20 filmskih nastavaka koji su bolji od originala
14. jul 2012. @ 09:52  |  specijal

20 filmskih nastavaka koji su bolji od originala

Nastavak i filma Star Trek: The Motion Picture, ali i originalne Trek epizode "Space Seed", koja je uvela lik Khana Nooniena Singha (Ricardo Montalban).
Zbog čega je bolji: Povratkom korenima serije, ovo je bio bolji film o prvog - manje opterećen spektaklom, a više zainteresovan za dobru i uzbudljivu priču.

19. Batman Returns (1992)
Mislite da je Gotam Siti bio uvrnut kad je Džoker bio tu? Probajte sada, kada se i Pingvin, i Catwoman i Max Shreck dovijaju za Betmenovu pažnju.
Zbog čega je bolji: Između svoja dva filma o Betmenu, Tim Burton je usavršio svoj gotski, bajkoviti stil sa Edward Scissorhands - što znači da je ovaj nastavak istinsko autorsko delo, kao uostalom i sve u filmografiji ovog reditelja.

Naizgled jednostavno putovanje u 2015. godinu izazvalo je haos u životu Martyja McFlyja kada se Biff Tannen domogne vremenske mašine u obliku DeLorean automobila.
Zbog čega je bolji: Mislite da su blokbasteri glupi? Zemeckisov nastavak isisao je ceo koncept putovanja kroz vreme dok Marty ponovo prolazi kroz iskustva iz prvog filma. Bilo je potrebno jednostavno zadovoljstvo iz trećeg vestern dela da se stvari smire.

Škola postaje mnogo teža za Harryja Pottera dok Dementori haraju Hogvartsom u potrazi za misterioznim Siriusom Blackom.
Zbog čega je bolji: Posle dva previše dosledna pokušaja reditelja Chrisa Columbusa, Alfonso Cuaron "secka" priču, uzima kameru i snima prvi film o Potteru koji liči na film a ne roman sa glumcima.

Matt Damonov ubica sa amnezijom shvata da nije van igre samo zato što je van sistema.
Zbog čega je bolji: Paul Greengrass preuzima rediteljsku palicu i uvećava akcioni žanr brzom promenom kadrova i ručnom kamerom što je najuočljivije u klimaktičkoj sceni u Moksvi.

Nezastrašen očiglednim neuspehom svog prethodnika u oživljavanju mrtvih, ludi naučnik Frankenstein nastavlja da istražuje kreaciju bogova i čudovišta.
Zbog čega je bolji: Sa legendarnim izdanjem Borisa Karloffa kao Čudovišta, James Whale odlučuje da se zabavi malo svojim nastavkom, u kojem je normala zamenjena raznim frikovima i otpadnicima društva.

Odmetnik Max luta po postapokaliptičnoj pustinji i suočava se sa grupom razbojnika koji žele da pronađu naftu.
Zbog čega je bolji: Sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, George Miller je imao budžet da zaista pokaže kako bi njegova australijska distopija izgledala.

Posle pobede nad Dr. Noom, James Bond se nalazi na meti SPECTRE-a u smrtonosnoj osveti.
Zbog čega je bolji: Jedan od nekolicine filmova o Bondu koji je aktivno zauzeo poziciju nastavka prethodnog filma, što je podiglo uloge sa više akcije i dolaskom Q-a.

12. X2 (2003)
Profesor X i Magneto primorani su na savezništvo kada zajednički neprijatelj zapreti i jednoj i drugoj grupi mutanata.
Zbog čega je bolji: Relativno mali budžet filma X-Men doveo je samo do postavljanja osnove za likove. To je značilo da je Bryan Singer u drugom filmu mogao da udari po akciji dok je istovremeno mogao da održi visok nivo inteligencije filma.

11. Before Sunset (2004)
Jesse i Celine ponovo su zajedno u ovom nastavku čija se radnja odvija devet godina posle Before Sunrise.
Zbog čega je bolji: Reditelj Richard Linklater dozvolio je svojim glavnim glumcima Ethanu Hawku i Julie Delpy da učestvuju u pisanju scenarija, što je omogućilo da se njihova kajanja i iskustva iz stvarnog života spoje u naelektrisanu autentičnost.

10. Evil Dead II (1987)
Sam Raimi je snimio rimejk originala u kom pokazuje šta se dešava Ashu (Bruce Campbell) sada kada je sam na svome i dok iz minute u minut postaje sve luđi.
Zbog čega je bolji: The Evil Dead je bio horor sa crnim humorom. Nastavak je potpuna splatter komedija, jer Raimi udružuje svoje veće iskustvo i budžet da bi gurnuo žanr u nove, još više poremećena područja.

Nova glumačka i filmska ekipa, ali radnja se nastavlja tamo gde se Manhunter Michaela Manna završio - sa Hannibalom Lecterom iza rešetaka.
Zbog čega je bolji: Jonathan Demme preferira gotski horor za razliku od Manna, koji je snimio modernistički triler. Film je, zahvaljujući Anthonyju Hopkinsu, kreirao nezaboravnog zlikovca u obliku Lectera i trijumfovao na dodeli Oskara.

John Connor je mislio da se njegova mama izborila sa Terminatorom, ali avaj - ovo je putovanje kroz vreme a Skynet je napredovao.
Zbog čega je bolji: James Cameron, ne i poslednji put na ovoj listi, pobedio je s nastavkom ne samo podizanjem nivoa, već i prevazilaženjem očekivanja - Arnie je ovog puta dobar momak, ali i inferioran u odnosu na pritajenu opasnost promenljivog T-1000.

Kada opstanak postaje nemoguć u Srednjoj Zemlji, Družina se deli na dva dela - jedna polovina se upućuje ka Helmovom ponoru, dok je druga primorana da se osloni na sumnjivog vodiča.
Zbog čega je bolji: U redu, ovo nije tačno. Svi se prema tri filma ophode kao prema Jednom Prstenu. Ali, ova varljiva srednja deonica - koja sadrži najveću bitku u sagi i uvodi motion-capture pionira Golluma - zaista je ulila poverenje fanova u sposobnosti Petera Jacksona.

Jutro posle noći, preživeli apokalipse nemrtvih shvataju da je tržni centar savršeno mesto da se sakriju protiv hordi zombija.
Zbog čega je bolji: George A. Romero ističe socijalni podtekst originala da bi kreirao satiričnu viziju naše potrošačke manije, dokazujući da su zombiji savršen simbol u bilo kom periodu.

5. The Dark Knight (2008)
Džoker započinje vladavinu terora u Gotam Sitiju koja preti uništenju svega za šta su se borili mračni vitez Betmen i beli vitez Harvey Dent.
Zbog čega je bolji: Ako je Batman Begins uneo hiperrealizam u priču o poreklu ovog superjunaka, nastavak zauzima poziciju krimi epa gde nesavršeni junaci i psihotični negativci igrom slučaja nose kostime.

4. Toy Story 2 (1999)
Uloge su obrnute, jer Buzz Lightyear treba da spasi Woodyja kada ovaj biva kidnapovan od strane kolekcionara igračaka.
Zbog čega je bolji: Woodyjeva dilema - da li da živi u muzeju igračaka ili da rizikuje napuštanje od strane vlasnika Andyja? - gomila se na već postojeću traumu, čak i dok filma igra brilijantne igrice sa originalom.

3. Aliens (1986)
Nastavak u kojem je James Cameron odlučio da je Ridleyju Scottu bilo previše lako sa samo jednim "Osmim putnikom", pa je tako pustio na stotine ovih parazita.
Zbog čega je bolji: Kliše da bi nastavci trebalo da budu veći dobija ovde svoju najelegantniju primenu, dok Cameron podiže uloge, ali i menja ceo žanr menjanjem "uklete kuće u svemiru" za "Vijetnam u svemiru".

Nastavak... i predstavak, dok ambiciozni ali psihotični Michael Corleone počinje da otkriva kako je njegov tata kao momak počeo od nule i na kraju izgradio imperiju.
Zbog čega je bolji: Coppola je bio suzdržan po pitanju povratka klanu Corleone dok mu nije sinula ideja o dvostrukom vremenskom periodu. Rezultat je podjednako i kritika i nastavak originala, proširujući priču do mitskih razmera.

Who's the daddy? Finansijski nezavisan ali i dalje nabijen ambicijama 70-ih godina, George Lucas preduzima ogroman rizik i postavlja standard za moderni nastavak.
Zbog čega je bolji: Stavljanje pobunjenika u nepovoljniju poziciju u odnosu na njihove neprijatelje pretvara nastavak u priču o otporu i bekstvu, ljubavnom odnosu koji se stvara pod pritiskom i junacima koji se oslanjaju na prijatelje - premda je podržan izuzetnim i legendarnim setovima od AT-AT napada pa do konačnog Edipovog duela sa svetlećim sabljama.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (4)
pandas (neregistrovan) @ 14. jul 2012. 15:18 #1
neslazem se sad road warrior i NARAVNO sa aliens,i takodje mislim da The Silence of the Lambs i Manhunter nemogu i netrebaju biti poredjeni.
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 15. jul 2012. 08:19 #2
T2 najjaci.
0 0
petar (neregistrovan) @ 20. jul 2012. 12:06 #3
Alens je akciono smece u poredjenju sa Alienon, isto vazi i za Dawn of the Dead, Jaganjci JESU nastavak Manhuntera, svidjalo se to nekome ili ne, a Back to the Future ll je jedna ogromna zbrka od filma.
0 0
(neregistrovan) @ 22. jul 2012. 03:00 #4
Petre,nemas pojma...
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi