300 / 2006 / Akcija

300

300: Bitka kod Termopila

0.0 (0)
Žanr: Akcija

Scenario: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Michael Gordon, Frank Miller (grafička novela), Lynn Varley (grafička novela)

Režija: Zack Snyder (Dawn of the Dead, 2004.)

Glavne uloge: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, David Wenham, Vincent Regan, Michael Fassbender

Godina proizvodnje: 2006

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 117 min

Spartans, prepare for glory!

Sinopsis:
Zasnovan na grafičkoj noveli Franka Millera, film 300 je avanturistička priča o istorijskoj bici kod Termopila u kojoj se kralj Leonidas (Gerard Butler) sa 300 Spartanaca borio do smrti protiv Xerxesa (Rodrigo Santoro) i njegove, brojno neuporedivo veće, persijske vojske. Ta žrtva inspirisala je celu Grčku da se ujedini protiv Persije, što je doprinelo nastanku i razvoju demokratije.

Rezime: Jednostavna priča, ali vizuelno uzbudljivo iskustvo, puno krvi, nasilja i spremljenih filmskih citata.IMDB ocena: 7.8/10
Rotten Tomatoes rating: 60%

Datum svetske premijere: 9. decembar 2006. (SAD)
Datum domaće premijere: 28. mart 2007.

Trivija:
- Film je snimljen za 60 dana.
- Postprodukcija filma trajala je skoro godinu dana. Za montažu filma korišćen je program Avid kompanije, a za HD verziju softver Final Cut Pro. 3D verzija napravljena je uz pomoć programa Maya, XSI i Lightwave. Ekipa je najviše volela da radi na Macintosh-u, ali veliki delovi filma obrađivani su u Linux-u. Za boju filma korišćen je Truelight softver. Film je skeniran na Northlight skeneru i snimljen na Arrilaser-u. Najveći deo filma snimljen je u visokoj brzini, između 50 i 150 fps (frejmova u sekundi). Poređenja radi, obični filmovi se snimaju sa brzinom od 24 fps. Radna rezolucija filma bila je 2K (2.000 piksela u horizontalnoj rezoluciji), radni odnos 2.11:1, a projektovani 2.39:1.
- Film sadrži 1.523 scena, od kojih je preko 1.300 snimljeno sa vizuelnim efektima koje sadrže 8.631 element vizuelnih efekata.
- Film je skoro u potpunosti snimljen u Montrealu, ispred plavih i zelenih pozadina. Jedina scena koja je snimljena u Los Anđelesu je ona u kojoj persijski nosioci poruka galopiraju prema Sparti.
- Na filmu je radilo deset firmi za vizuelne efekte sa tri kontinenta.
- Snimatelji filma su u 90% snimanja koristili plavi ekran u pozadini, a u ostalih 10% zeleni. Izabrali su plavi jer se bolje uklapao u svetlosnu paradigmu (zeleni bi bio previše svetao), a i zato što su crveni delovi kostima (kao npr. spartanski ogrtači) bolje izgledali snimljeni pred plavim ekranom.
- Prema originalnoj grafičkoj noveli Franka Millera, veliki deo muških likova je veći deo vremena prikazan sa golim prsima. Da bi ih adekvatno prikazali kao dobro utreniranu borilačku silu tog vremena, cela glavna glumačka ekipa je prošla kroz rigorozan fizički trening 6 nedelja pre snimanja koji je organizovao Marc Twight, svetski rekorder u profesionalnom planinarenju. Za vreme treninga, nijedna vežba nije bila ponovljena dvaput da se telo ne bi naviklo na nju. Gerard Butler je izjavio da je trening bio nešto najteže što je iskusio u životu.
- Za ulogu kraljice Gorgo razmatrane su i Siena Miller i Silvia Colloca.
- Prvi snimak iz filma prikazan je na Comic-Con-u u San Dijegu u julu 2006. Publika je bila toliko impresionirana da je zahtevala da se pusti tri puta.
- Broj poginulih u filmu: 585.
- Citat, "Onda ćemo se boriti u senci" je citat iz istorije a izgovorio ga je spartanski ratnik Dienekes kada su ga upozorili na strele neprijatelja. Grci ga i danas koriste kao amblem na vojničkim uniformama. ("Tha palepsoume sti skià.")
- Efekat sporog plesa Proročice postignut je snimanjem scene ispod vode.
- Reč "Sparta" i njoj srodne reči (npr. "Spartanci") koristi se ukupno 72 puta u filmu.
- Sin reditelja Zacka Snydera glumi mladog Leonidu u sceni borbene obuke za decu.
- Rečenica, "Vrati se sa štitom ili na njemu" je bila uobičajena fraza koju su Spartanke govorile svojim muževima i sinovima. Uobičajena praksa među Spartancima je bila da svoje mrtve donose na njihovim štitovima. Ova fraza se odnosi na činjenicu da bi vojnik koji bi pokazao kukavičluk verovatno bacio svoj teški štit da bi mogao brže da pobegne.
- Frank Miller je kao dete pogledao film The 300 Spartans (1962) koji je ostavio dubok uticaj na njega. On je objasnio da je film promenio njegovo poimanje koncepta "junaka" jer je shvatio da junak ne mora uvek da pobedi i da ponekad, da bi bio junak, mora i da se žrtvuje. Otkako je pogledao taj film, Miller je fasciniran Termopilama.
- Glumac koji glumi Leonidinog oca (Tim Connolly) bio je i dubler Gerarda Butlera.
- Kralj Leonidas je ukupno ubio 33 persijska vojnika, 1 persijskog nosioca poruke i 1 vuka.
- Zack Snyder je u intervjuu rekao da su borilački stilovi i formacije (naročito spartanska falanga) namerno promenjene - što ih čini istorijski netačnim - da bi "izgledale cool" i da bi bile približene filmskom stilu.
- Da bi ubedili izvršne producente studija da snime film, Zack Snyder i njegov tim su skenirali svaku sliku iz grafičke novele Franka Millera. Zatim su uklonili sav dijalog i tekstove i dodali jednostavnu animaciju u svaki frejm (kao što su vatra koja gori, oblaci koji se pomeraju, iskre u oku itd.). Zatim su montirali ove snimke da bi dobili nešto poput animiranog stripa, a Snyder je angažovao svog prijatelja Scotta Glenna da snimi naraciju. Snyder je takav snimak pokazao studiju Warner Bros, ali oni su rekli da im je potrebno malo više da bi ih ubedili da će film biti uspešan. Posle toga, Snyder je odlučio da snimi live-action "test" - snimak od 90 sekundi u kom jedan Spartanac ubija nekoliko Persijaca. Kombinacija animiranog stripa i testa ubedila je Warner Bros. da su Snyder i njegov tim sposobni da snime film. Jedan deo animacije kao i ceo test nalazi se na specijalnom DVD izdanju filma.
- Pesma koja se čuje u trailerima je "Just Like You Imagined" od Nine Inch Nails-a koja se nalazi na njihovom duplom albumu "The Fragile" iz 1999. godine.
- Ubrzo posle premijere filma usledio je talas besa iranskih blogera i novinara. Sa naslovima poput "Holivud proglašava rat Irancima", oni su ispljuvali film zbog monstruoznog prikazivanja starih Persijanaca, predaka modernih Iranaca. Savetnik za kulturu predsednika Mahmouda Ahmadinejada opisao je film kao "američki psihološki rat protiv Irana". Pored svega toga, ne pominju se ni scena otvaranja ni zatvaranja, u kojoj stoji objašnjenje da su Persijanci prikazani iz perspektive Spartanaca.
- Neka oružja koja se koriste u filmu su iz prethodnih epova poput Alexander (2004) i Troy (2004). Oružja su "reciklirana" da bi se smanjili troškovi.
- Rečenica, "Dođi i uzmi ih!" koju izgovara Leonidas kao odgovor na persijski zahtev da Spartanci polože svoje oružje je takođe istorijska rečenica (ako je verovati istoričaru Herodotu), koju je kao moto usvojila grčka vojska.
- Rodrigo Santoro je bio na audiciji za ulogu Astinosa, ali reditelj Zack Snyder je toliko bio impresioniran njim da je odlučio da mu ponudi uloga Xerxesa.
- Na kostimima za film je radilo više od 60 ljudi.
- U filmu neki Spartanci imaju ili kratku bradu ili je uopšte nemaju. Međutim, prema starim grčkim običajima, bilo je neprihvatljivo da neko obrije bradu, jer bi bili označeni kao isfeminizirani (iako su mogli da obriju brkove a da ostave bradu). Brade su brijali jedino da označe kukavičluk ili ožalošćenost.
- Početak pesme "Message for the Queen" pri kraju filma potiče iz stare makedonske narodne pesme "Zajdi, zajdi jasno sonce".
- Lik Diliosa (David Wenham) je jednim delom zasnovan prema istorijskoj ličnosti Aristodemusa - prema rečima istoričara Herodota, on je jedini preživeli Spartanac iz bitke kod Termopila, kojeg je Leonidas otpustio iz vojske zbog infekcije oka (a ne povrede). Međutim, iako je u filmu prikazan kao neko ko predvodi spartansku silu, on je smatran za kukavicu sve dok se nije iskupio boreći se praktično slep u bici kod Plateje godinu dana kasnije, gde je persijska invazija konačno odbijena.
- Kralj Leonidas kaže za Atinjane da su "miljenici dečaka". Spartanska vojska je zapravo bila ta koja je podsticala homoseksualne odnose između vojnika.
- SPOILER: Monolog koji govori narator dok se vide Leonidas i njegovi mrtvi ljudi je pronađen na grobnici pravog kralja Leonidasa.
- SPOILER: Ceo podzaplet sa Senatom, uključujući i silovanje kraljice Gorgo, izmišljen je za film i ne pojavljuje se u originalnom stripu Franka Millera.

Nominacije:
Najbolji glumac (Gerard Butler), Najbolja kostimografija, Najbolja šminka, Najbolja muzika, Najbolji specijalni efekti, Najbolji sporedni glumac (David Wenham), Najbolja sporedna glumica (Lena Headey), Najbolji scenario, 2008 Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
Najbolji film, 2008 Art Directors Guild
Najbolji zvučni miks u filmu, 2008 Cinema Audio Society, USA
Najbolji dizajna kostima u filmu - Fantastika, 2008 Costume Designers Guild Awards
Najbolji glumac (Gerard Butler), Najbolji naučnofantastični/fantastični film, 2008 Empire Awards, UK
Najbolji film, Najbolja gluma (Gerard Butler), Najbolji negativac (Rodrigo Santoro), Najbolji prodor (Lena Headey), 2007 MTV Movie Awards
Najbolja akcija/avantura, 2007 National Movie Awards, UK
Omiljeni akcioni film, 2008 People's Choice Awards, USA
Najbolji film, Najbolji zvuk, 2007 Satellite Awards
Najbolja kaskaderska ekipa, 2008 Screen Actors Guild Awards
Najbolja glumica - Akcija ili avantura (Lena Headey), Najbolji film - Akcija ili avantura, Najbolja bitka, 2007 Teen Choice Awards
Najbolji pojedini vizuelni efekat (scena sa ludim konjem), 2008 Visual Effects Society Awards
Najbolji koordinator kaskadera i/ili reditelj druge jedinice, 2008 World Stunt Awards

Nagrade:
Najbolja akcija/avantura/triler, Najbolja režija, 2008 Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
Muzička nagrada BMI, 2007 BMI Film & TV Awards
Golden Trailer, 2007 Golden Trailer Awards
Holivudski film godine, 2007 Hollywood Film Festival
Najbolja bitka (Gerard Butler vs. "Uber Immortal"), 2007 MTV Movie Awards
Najbolje dostignuće u vizuelnim efektima, 2007 Phoenix Film Critics Society Awards
Najbolji vizuelni efekti, 2007 Satellite Awards
Najbolja bitka, 2008 World Stunt Awards

(klik za veću sliku)
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi