Argo / 2012 / Drama / Triler

Argo

Argo

0.0 (0)
Žanr: Drama / Triler

Scenario: Chris Terrio (Heights, 2005.), Joshuah Bearman

Režija: Ben Affleck (The Town, 2010.)

Glavne uloge: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Taylor Schilling, Victor Garber

Godina proizvodnje: 2012

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 120 min

Based on the declassified true story.

Sinopsis:
Snimljen prema istinitim događajima, Argo je film o tajnoj operaciji spašavanja šestorice Amerikanaca, koja se odvijala iza kulisa otmičarske krize u Iranu - istina koja je decenijama bila sakrivena od javnosti. Kada je iranska revolucija dostigla tačku ključanja 4. novembra 1979. godine, militanti su upali u američku ambasadu u Teheranu, zarobivši 52 Amerikanaca kao taoce. Međutim, u sred tog haosa, šestoro Amerikanaca je uspelo da pobegne i pronađe utočište u kući kanadskog ambasadora. Znajući da je samo pitanje vremena kada će biti pronađeni i verovatno ubijeni, CIA specijalista po imenu Tony Mendez (Ben Affleck) smišlja riskantan plan da ih bezbedno izvede iz zemlje. Plan toliko neverovatan, da je izgledao moguć samo na filmu.

Rezime: Napet, uzbudljiv i često crno komičan, Argo rekonstruiše istorijski događaj izuzetnom pažnjom za detaljima i fino isklesanim likovima.


IMDB ocena: 8.5/10
Rotten Tomatoes rating: 95%

Datum svetske premijere: 31. avgust 2012. (SAD: Telluride Film Festival)
Datum domaće premijere: 26. oktobar 2012. (Cinemania 2012)

Nagrade:
Drugo mesto, 2012 Toronto International Film Festival

(klik za veću sliku)

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (4)
dj perhan @ 10. nov 2012. 17:09 #1
odličan film!
0 0
Marijana (neregistrovan) @ 15. nov 2012. 21:30 #2
Znači sad je ekspanzivnije krenulo i satanizovanje iranske nacije.
0 0
doktor86 (neregistrovan) @ 25. jan 2013. 17:32 #3
film je za cistu desetku, vredi pogledati.....
0 0
markoboban @ 11. feb 2013. 15:09 #4
Pazi, snima se!
Baziran na istinitim događajima koje je Tony Mendez opisao u knjizi 'The Master of Disguise' i na osnovu članka Joshuah Bearmana, objavljenog u Wired Magazine, pod naslovom 'Escape from Tehran'.Pod okriljem uglednog 'Warner Bros. Pictures', angažovan je talentovani režiser u usponu, Ben Affleck, dok je adaptaciju književnog predloška odradio Chris Terrio.Tako je nastao scenario sa premisom:'Film je bio lažan. Misija je prava'.Godina je 1979.Iranska revolucija dostiže tačku ključanja, kada militantni demonstranti u Teheranu, uspevaju da provale u sedište američke ambasade.U opštem metežu, grupa od šestoro Amerikanaca, službenika ambasade, uspeva da pobegne i nađe smeštaj u rezidenciji kanadskog ambasadora Kena Taylora (Victor Garber).Pod pritiskom američke i kanadaske vlade, operativac CIA, Tony Mendez (Tony Mendez), čija je specijalnost izvlačenje taoca, dolazi na suludu ideju.Predlaže da ode u Teheran, predstavljajući se kao producent lažnog filma 'Argo' u pokušaju da zatočenike zakamuflira u članove kanadske filmske ekipe...Dinamična radnja sa zavidnim stepenom napetosti, povremeno ispresecana humornim sekvencama, uspeva da drži pažnju u trajanju od 2 sata.Sama atmosfera kada 'psihologija mase' izbije u prvi plan na ulicama, jeste dobro predstavljena, jer izgleda baš autentično (filmske scene u Teheranu, zapravo su odrađene u Istanbulu).Normalno, kompletan izgled likova, stil odevanja, objekti, automobili i ostala infrastruktura, primerene su vremenu s kraja 70-ih.Stoga pohvale na račun kamere koja je sve to lepo uhvatila (Rodrigo Prieto).Dobri muzički aranžmani su adekvatno umetnuti u ritam radnje (autor je slavni Alexandre Desplat).Jaka glumačka postava dala je svoj doprinos u kreiranju likova upletenih u opasnu političku igru. Standardno dobri Bryan Cranston, John Goodman i Alan Arkin, izvrsno su oslikali likove iz pozadine, koji su dali nesebičan doprinos u operaciji spašavanja šestoro američkih državljana.Šteta što Affleck nije bio na njihovom nivou (uzgred kažu da ni fizički ne sliči pravom agentu Mendezu).Takođe ni likovi zatočenika nisu nešto posebno razrađeni, tako da niko od njih nije vredan pomena.Generalno film je opravdao moja očekivanja, ali kao i većini publike (koja ne posmatra stvari iz američkog ugla) i meni smeta blago potencirana američka propaganda, iako je ideja o traženju načina da se spasu nevini životi u suštini sasvim na mestu i skroz deluje humano. Kao i kod drugih filmova inspirisanih istinitim događajima, film je hendikepiran zbog izostanka neizvesnosti (podsećanja radi, Clinton je još 1997. obelodanio ishod ove tajne operacije).Sam kraj jeste urađen u hollywoodskom maniru, jer podseća na neke niskobudžetne akcione trilere.Podatak da je ostvarena zarada u visini od preko $120,000,000 za nešto više od 3 meseca prikazivanja na tlu USA, jeste pouzdan parametar da se publika 'naložila' na film, privučena sadržajem koji je nekada bio misterija za čitav svet.Vredi pogledati, iako ne zavređuje najvišu ocenu.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi