Dijamanti, haljine i umetnička dela Elizabeth Taylor na izložbi u Londonu
27. sep 2011. @ 12:33  |  vesti

Dijamanti, haljine i umetnička dela Elizabeth Taylor na izložbi u Londonu

Čini se da Elizabeth Taylor ume da napravi veliku atrakciju čak i posle smrti. Njeno zaveštanje dospelo je u Britaniju u okviru svetske turneje gde će dijamanti, biseri i ekstravagantni modni detalji privući fanove. Najzanimljiviji predmeti iz kolekcije Elizabeth Taylor prikazani su prošlog vikenda u Londonu, nakon čega se sele u Pariz, Dubai i Hong Kong pre velike aukcije u decembru koja će biti održana u Njujorku. U kolekciji se nalaze slike Degasa, Renoira i Van Gogha, kao i haljine dizajnera kao što su Valentino i Versace.

"Elizabeth Taylor je bila poslednja velika filmska zvezda, kraljica Holivuda", objašnjava Jonathan Rendell, predsedavajući aukcijske kuće Christie's u Americi. "Ona je bila entuzijastični kolekcionar visoke mode, umetničkih dela i, pre svega, nakita. Sve ovo otkriva ženu koja je shvatala svoj ugovor sa javnošću. Ona je znala da mora da im pruži glamur i nikada nije napuštala kuću bez savršenog izgleda."

Dvostruka dobitnica Oskara preminula je u martu u 79. godini, ostavivši iza sebe ogroman broj ličnih predmeta, među kojima 269 predmeta nakita i garderobu koja broji oko 400 odevnih predmeta. Očekuje se da četvorodnevna aukcija u Londonu proda predmete u vrednosti do 50 miliona dolara, od čega je deo namenjen njenoj Fondaciji za AIDS.

Bilo da su zaklonjeni iza stakla ili postavljeni na lutkama, predmeti svedoče o jednom životu provedenom u žiži javnosti. U modnom delu nalazi se večernji ogrtač od crnog somota dekorisan velikim srebrnim škorpionima, koji je Taylor nosila na zabavi povodom 40. rođendana princeze Grace iz Monaka.


Tu je i svilena venčanica iz prvog braka sa glumcem Richardom Bartonom, ali najveću pažnju zavređuje luksuzno izvezen Tizijanijev kimono kojeg se fanovi sećaju iz melodrame Boom.

Iz lične umetničke kolekcije Elizabeth Taylor izdvaja se Van Goghov pejzaž, koji se procenjuje između 5 i 7 miliona dolara, zatim Degalov autoportret i prizor rustične Francuske umetnika Mauricea de Vlaminicka. U odvojenoj prostoriji nalaze se dela Andyja Warhola, zajedno sa njenim zahvalnim pismom.


Međutim, za većinu posetilaca vrhunac će svakako biti nakit. Tu leži Mike Todd dijamantska tijara koju je glumica nosila na dodeli Oskara 1957. godine. Dijamant od 33,19 karata bio je njen omiljeni kamen koji je nosila svaki dan. Prema kući Christie's, očekuje se da sam nakit dostigne vrednost između 35 i 40 miliona dolara kada dospe na aukciju.

Delove kolekcije možete pogledati ovde i ovde.
Povezane teme: elizabeth taylor
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi