Disney-jev animirani klasik "The Rescuers" slavi 35. godina postojanja
06. jul 2012. @ 07:35  |  vesti

Disney-jev animirani klasik "The Rescuers" slavi 35. godina postojanja

Disney-jev novi animirani film Brave (Hrabra Merida) premijerno je prikazan prošlog petka, što je ujedno bila i 35. godišnjica Disney-jevog animiranog klasika The Rescuers.

Snimljen prema knjigama "The Rescuers and Miss Bianca" autorke Margery Sharp, porodična komedija iz 1977. godine fokusira se na internacionalnu mišju organizaciju "Rescue Aid Society" koja se nalazi unutar Ujedinjenih Nacija i pomaže žrtvama otmice.

Eva Gabor pozajmila je glas gospođici Bianci, sofisticiranoj i lepoj mađarskoj predstavnici društva; Bob Newhart pozajmio je glas Bernardu, nervoznom domaru koji se pridružuje gospođici Bianci u potrazi za nestalom devojčicom koja je pritom i siroče. Geraldine Page je savršeno otelotvorila zlu vlasnicu zalagaonice madam Meduse.

Snimanje je trajalo četiri godine, a The Rescuers je bio prvi Disney-jev animirani film koji je udružio snage starih Disney-jevih animatora poznatih kao "Nine Old Men" i novih pridošlica, među kojima su bili Glen Keane, Ron Clements i Andy Gaskill, a koji su u studio došli početkom 70-ih godina.

Wolfgang Reitherman, takože član "Nine Old Men", bio je jedan od reditelja filma. On je režirao i Disney-jeve klasike poput Sleeping Beauty iz 1950, 101 Dalmatians iz 1961. i The Jungle Book iz 1967. godine.

The Rescuers su izvukli Disney iz finansijske nestabilnosti, zaradivši 48 miliona dolara posle premijere (današnjih oko 180 miliona dolara). Naime, studio se borio za opstanak posle filma The Jungle Book, koji je bio u fazi snimanja kada je Walt Disney preminuo u decembru 1966. godine.
Povezane teme: the rescuers, disney
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi