Doctor Strange / 2016 / Akcija / Avantura / Fantastika

Doctor Strange

Doktor Strejndž

0.0 (0)
Žanr: Akcija / Avantura / Fantastika

Scenario: Jon Spaihts, Scott Derrickson, C. Robert Cargill, Steve Ditko (strip)

Režija: Scott Derrickson (Sinister, 2012.)

Glavne uloge: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Michael Stuhlbarg, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton, Scott Adkins, Amy Landecker, Benedict Wong

Godina proizvodnje: 2016

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 115 min

Open your mind. Change your reality.

Sinopsis:
Iz studija Marvel stiže Doctor Strange, priča o svetski poznatom neurohirurgu dr Stephenu Strangeu (Benedict Cumberbatch), kojem će se život promeniti zauvek kad mu posle užasne saobraćajne nesreće ruke ostanu paralizovane. Pošto mu tradicionalna medicina ne može pomoći, on će biti primoran da lek potraži u misterioznoj enklavi poznatoj kao Kamar-Tadž. Ubrzo će shvatiti da ovo nije samo centar za lečenje već i prva borbena linija protiv mračnih sila koje žele da unište našu stvarnost. Uskoro će Strange, naoružan novim magičnim moćima, biti primoran da odabere da li želi da se vrati u život pun bogatstva i slave ili da ostavi sve to za sobom i da se bori protiv najmoćnijeg čarobnjaka na svetu.


IMDB ocena: 8.0/10
Rotten Tomatoes rating: 90%

Datum svetske premijere: 13. oktobar 2016. (Hong Kong)
Datum domaće premijere: 3. novembar 2016.

Trivija:
- Pre nego što će postati Vrhovni čarobnjak, Stephen Strange je prošao kroz trening u istočnjačkom manastiru. Benedict Cumberbatch je godinu dana pauze proveo volontirajući kao nastavnik engleskog jezika u budističkom manastiru u Dardžilingu u Indiji. On je izjavio da je ovo iskustvo imalo veliki uticaj na njegov život, kao i da mu je značilo u pripremi za ulogu.
- Benedict Cumberbatch je bio prvi izbor za glavnu ulogu Stephena Strangea, ali je prvobitno morao da je odbije zbog obaveza u pozorištu. Kada je premijera filma odložena sa jula za novembar 2016, on je mogao da prihvati ulogu. Drugi izbor studija za ulogu bio je Joaquin Phoenix, koji je, nakon nekoliko meseci razmišljanja, ipak odbio ponudu jer nije želeo da se obaveže na ugovor od više filmova.
- Kreatori Stan Lee i Steve Ditko su izgled Doctora Strangea zasnovali na holivudskom glumcu Vincentu Priceu. Čak je i njegovo srednje ime Vincent.
- Deca Tilde Swinton su bili deo filmske ekipe. Njena ćerka je radila na kostimima, a sin u umetničkom odeljenju dizajnirajući planete.
- Režiser Scott Derrickson je veliki fan Doctora Strangea, pa je uložio sopstven novac u snimanje konceptualnog spota koji je potom prikazao Marvelu da bi dobio posao režisera na filmu.
- Astrofizičar Adam Frank radio je na filmu kao naučni konsultant i savetovao je producente kako da prikažu promene u ljudskom iskustvu svemira i vremena. Frank je takođe pomogao Marvel-u oko ideje multiverzuma.
- Prema rečima producenta Kevina Feigea, koncept magije u Marvelovom filmskom univerzumu inspirisan je filmom The Matrix (1999) i fantazijskim radovima Stanleyja Kubricka i Hayao Miyazakija.

Nominacije:
Najbolja originalna muzika (Sci-Fi/Fantastika), 2016 Hollywood Music In Media Awards (HMMA)

Nagrade:
Vizuelni efekti godine, 2016 Hollywood Film Awards

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi