Dodeljene nagrade na filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf"
24. jan 2012. @ 13:49  |  vesti

Dodeljene nagrade na filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf"

Juče, 23. januara, završeno je peto izdanje Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf". Tokom sedam dana prikazano je ukupno 41 ostvarenje u nekoliko selekcija. U takmičarskom programu učestvovalo je 20 kratkih igranih filmova studenata iz 16 zemalja: Belgije, Velike Britanije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Među najznačajnijim gostima festivala bili su francuska glumica Izabel Iper, poznati belgijski režiseri braća Darden, jedan od najznačajnijih nezavisnih američkih autora Ejbel Ferara, reditelji Kim Ki-duk (Južna Koreja) i Nuri Bilge Džejlan (Turska), kojima je bio posvećen program “Retrospektiva velikana”, mladi francuski glumac Tahar Rahim.

Nagrada Zlatno jaje za najbolji film petog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” pripala je mladom autoru Fernandu Pomaresu iz Španije za kratki igrani film “Selo alto sause”. Srebrno jaje dobila je Jelena Gavrilović iz Srbije za kratki igrani film “Momci, gde ste”, dok je Bronzano jaje pripalo Poljaku Pjotru Subotki za film “Glazgov”.


Kustendorf danju..

Najbolja ostvarenja izabrao je međunarodni žiri, koji su činili iranska glumica Lejla Hatami (predsednica), francuski producent Pjer Edelman i poznati srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Među ostalim nagrađenim su Tatjana Krstevski, koja je dobila nagradu “Vilko Filač” za najbolju kameru u srpskom filmu “Od pepela”, koji je režirao Ognjen Glavonić, a odluku je doneo žiri u sastavu: poznati češki kamerman Martin Šec i proslavljeni srpski montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc. Dobitnik Nagrade kritike je poljski reditelj Bartolomej Zmuda za film “Barbakan”.


.. i Kustendorf noću

Dodeli nagrada kojima je završen peti “Kustendorf" prethodila je projekcija kratkog igranog filma “Naš život”, koji je deo omnibusa na temu religije u produkciji meksičkog pisca i scenariste Giljerma Arijage. Film je režirao i u njemu igra Kusturica, a po scenariju njegove ćerke Dunje.

Osnivač festivala slavni reditelj Emir Kusturica uoči zatvaranja rekao je da će nastojati da kvalitet festivala i ubuduće bude prioritet i da se broj učesnika neće dramatično povećavati kako bi koncept čitavog "socijološkog ekološkog i kulturnog projekta ostao zaštićen". On je ocenio da danas u svetu ne postoji ohrabrenje za mlade autore i studentski film i da bi do toga moralo da dođe i da on iskorači u odnosu na komercijalnu kinematografiju. "Mislim da ovo mesto svojom arhitekturom i onim što sugeriše dovodi do osnaženja mladih autora", rekao je Kusturica novinarima.

(cinemacity.org)

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi