Džon Konstantin – čovek koji je izigrao Pakao
23. jul 2014. @ 12:43  |  recenzije

Džon Konstantin – čovek koji je izigrao Pakao

Recenzija pilot epizode serije “Konstantin”

U seriji “Konstantin” govoriće se o avanturama neurotičnog okultiste Džona Konstantina, koje će se sa stranica stripa preseliti na male ekrane i to po drugi put, računajući ne tako uspešni film sa Kijanu Rivsom iz 2005. godine.

Da bismo govorili o seriji “Konstantin”, moramo znati neke stavke o protagonisti. Džon Konstantin je pijanac, strastveni pušač, šarlatan, mađioničar, sitni prevarant, mizantrop, nekadašnji član jednog pank benda, egzoricista i opsenar, koji se od tinejdžerskih dana bavi izučavanjem okultizma. Debitovao je 1985. godine u stripu “Čudovište iz močvare”, a stvorio ga je bradati doajen stripa Alan Mur i to na nagovor svojih saradnika crtača Džona Totlbena i Sitiva Bizeta, koji su kao veliki obožavaoci grupe “Polis” (The Police), poželeli da nacrtaju lika, koji će imati fizičke karakteristike tada mlađanog Stinga.

Od 1988. godine, počinje serija stripova “Helblejzer” u izdanju Vertigo/DC Comics., a harizmatičnog Konstantina, od tada do danas vodila su pera mnogih velikana strip umetnosti.

Uloga Džona Konstantina dodeljena je Metu Rajanu, mladom Velšaninu, za koga se ne bi moglo reći da liči na Stinga u boljim godinama, ali koji, ruku na srce, majstorskom glumom dovodi do željene ambivalentnosti prema njegovom liku, te sjajno korača u cipelama ovog anti-heroja.

Već u prvim kadrovima vidimo da je Džon Konstantin hospitalizovan u sanatorijumu Rejvenskar, gde je podvrgnut lečenju elektro-šokovima, posle neuspešnog isterivanja đavola u Njukaslu, u kojem je stradala devojčica Astra. No, izbijanje bubica,… ovaj, demona, pod budnim okom psihijatra doktora Rodžera Hantuna (Majls Anderson) iz Konstantinove glave biva neuspešno, pošto posle grupne terapije uoči veliki broj buba koje ga vode do demona samog, skrivenog u telu jedne pacijentkinje.

Posle ovoga, Džon Konstantin odlučuje da napusti ovu ustanovu.

Sa druge strane, Liv (Lusi Grifs), devojka koja radi monotoni posao u rent a car-u, pokušava da izađe iz okvira dosadnog “ništa se ne dešava” života. Stara mudrost glasi “Pazi šta želiš”, jer već u sledećem trenutku Liv biva progonjena od strane demona koji pokušava da je ubije, upoznaje sa sa luckastim Konstantinom od koga saznaje istinu o svom ocu i moćima koje je posedovao (mogao je da vidi svet duhova, koji je u saživotu sa našim svetom – nešto slično kao kod nas red u pošti u vreme isplate penzija), a koje je i sama počela da opskrbljuje i upoznaje.

Konstantin dobija pratnju, u vidu anđela Menija, koji nadgleda njegove postupke, a sam Konstantin skupa sa Česom Čendlerom (Čarls Halford) i sajber-manijakom, koga tumači Džeremi Dejvis, nadgledaće i pokušaće da izbavi Liv od zle namere demona Fucifera, koji kontroliše električnu energiju (a ne radi u distribuciji).

Mnogo toga je zbijeno i zbrzano u ovoj epizodi, mada to je čest problem kod pilota, zbog prevelike želje reditelja da pokaže odjednom što više stvari. Čak se pojavljuje i posveta Doktoru Fejtu (ako ne znate ko je on, guglajte), u vidu njegovog šlema.

Siguran sam da će ova serija imati šta da pokaže i to ne samo ljubiteljima stripa “Helblejzer”, već i “običnim” ekranoljupcima.

Reditelj Nil Maršal, koji je režirao dve epizode “Igre prestola” (baš one dve epizode u kojima su prikazane velike bitke), odlučio se da seriju “Konstantin”, ukrasi estetikom horor filmova B-produkcije iz osamdesetih godina, što za mene predstavlja dodatno zadovoljstvo.

Iako su tvorci serije vodili računa da do najsitnijih detalja, što verodostojnije prenesu strip na objektiv kamere, (što nikako nije bio slučaj sa filmom “Konstantin” iz 2005. godine), televizijska mreža NBC, koja će emitovati ovu seriju, zabranila je Konstantinu da puši, što može predstavljati veliki problem, s obzirom na to da gotovo ne postoji slika Džona Konstantina bez cigarete, zbog kojih je na kraju krajeva zaradio i rak pluća.

No u ovoj, pilot epizodi, vidimo da se reditelj mangupski poslužio trikom, te Konstantin gasi cigaretu sedeći za šankom, pa se nadamo da će bar biti dosta takvih “zadimljenih” scena, koje bi na nekim način skrenule pažnju gledaocima na ovu lošu naviku protagoniste, za koju bi se slobodno moglo reći da je njegova karakterna osobina.

Svakako ne bismo voleli da ga vidimo sa e-cigaretom ili nikotinskim žvakaćim gumama.

Serija će biti emitovana od novembra ove godine, a mi se nadamo da će zadržati neosporiv kvalitet i atmosferu koju smo videli u prvoj epizodi.

Povezane teme: konstantin, hellblazer, serije
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi