Film Woodyja Allena otvorio Kanski filmski festival
12. maj 2011. @ 16:28  |  vesti

Film Woodyja Allena otvorio Kanski filmski festival

Malo njih bi reklo da je reditelj klasika poput Manhattan, Annie Hall i Crimes and Misdemeanours bilo šta manje od filmskog genija. Osim možda samog reditelja. Woody Allen, čiji je najnoviji film Midnight in Paris otvorio 64. po redu Kanski filmski festival, kaže da je "jasno kao dan" da on nije umetnik - bar u poređenju sa velikanima kao što su Akira Kurosawa, Ingmar Bergman i Luis Buñuel.

Prema Allenovim rečima - čija je samokritika deo njegove umetničke persone - "Nikada sebe nisam smatrao umetnikom. Težio sam da to budem, ali nikada nisam osećao da imam dubinu, srž ili talenat da budem umetnik. Mislim da donekle imam talenat, ali da to ne doseže visine umetnika, jer ako znate da su Kurosawa, Bergman, Buñuel i Fellini umetnici, onda je jasno kao dan da ja nisam umetnik."

To je činjenica, kaže on, uprkos ugledanju na francuske uzore kao što su Truffaut i Godard, i još ranije, Renéa Claira i Jeana Renoira. "Snimanje filmova u Americi je industrija novca. U Francuskoj postoji veliko poštovanje prema rediteljima kao umetnicima. Ovo je nama mladim američkim rediteljima bilo veoma važno: mi smo oduvek želeli da budemo umetnici, a ne komercijalni reditelji."

Njegovi filmovi iz ranijih decenija istraživali su fascinaciju velikim ličnostima iz prošlosti - bilo da je to Tolstoy u Love and Death ili Bergman u September - pa ni ovaj film, čija je radnja smeštena u Parizu, nije izuzetak. Američki turista Gil (Owen Wilson) odlazi u Pariz 20-tih godina gde se susreće sa nizom umetnika, među kojima su Ernest Hemingway, Salvador Dali, F. Scott Fitzgerald, Pablo Picasso, Gertrude Stein, Alice B. Toklas i Djuna Barnes.

Film je već postao poznat po pojavljivanju prve dame Francuske, Carle Bruni. "Doručkovao sam jedno jutro sa Sarkozyjevima, kada je ona ušetala u sobu i pomislio sam kako je vrlo lepa i šarmantna, pa sam joj rekao, 'Da li bi volela da se pojaviš u filmu, radi zabave? Znam da si veoma zauzeta, ali to bi trajalo dan, dva, tri maksimum?' A ona je odgovorila, 'Da volela bih, jer bih jednog dana želela da pričam unucima kako sam se pojavila u filmu'", priseća se Allen.

Film Midnight in Paris se ne nalazi u takmičarskom programu za Zlatnu palmu, ali zato su tu filmovi 20 takmičara, među kojima The Tree of Life Terrencea Malicka i Melancholia Larsa von Triera.

Žirijem predsedava Robert De Niro, a članove, između ostalih, čine Uma Thurman i Jude Law. De Niro je proces izbora pobednika opisao kao "mač sa dve oštrice. Ima dobrih stvari u vezi toga... Pomaže filmovima da dobiju pažnju na zvaničan način što, bez obzira šta rekli, na kraju dana znači nešto - uprkos drugim filmovima koji to podjednako zaslužuju."
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Amsterdam (neregistrovan) @ 12. maj 2011. 23:53 #1
De niro je rekao nešto a u stvari nije rekao ništa.

Bez obzira na to, kul je tekst. Rečenica "čija je samokritika deo njegove umetničke persone" mislim da savršeno opisuje Vudija.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi