"Game of Thrones": Seks, laži i jezovuci
28. apr 2011. @ 13:02  |  specijal

"Game of Thrones": Seks, laži i jezovuci

Zima je došla.

Tek nekoliko minuta po početku HBO TV serije "Game of Thrones", jasno je da je hajp bio opravdan, a da se čekanje isplatilo.
Snimljena prema bestselerskoj seriji knjiga epske fantastike "A Song of Ice and Fire" ("Pesma leda i vatre") autora Georgea R.R. Martina - kog često nazivaju "Američkim Tolkienom" - HBO se kladi da će fanovi "Gospodara prstenova" biti privučeni ovom isprepletenom pričom o suparničkim porodicama, mačevima, seksu, zverima, krvoproliću, izneverenim savezima, spletkama i, naravno, borbi za moć.

I trebalo bi da budu. "Game of Thrones" ima sve elemente (navedene gore) koje namamljuju gledaoce u TV serije kao što su "The Sopranos" itd. To što je u pitanju fantazijska serija ne bi trebalo da odvrati bilo koga, jer - poput "Gospodara prstenova" - postoji posebna draž u kostimiranim dramama koje uparuju bogatu mitologiju sa svim masovno zadovoljavajućim elementima rata, ponosa, časti, požude, moći i, da, čak i humora. "Thrones" obiluje svim tim elementima i podržava ih izuzetnom pričom, jakim scenariom, izvanrednom glumom i izuzetnim sporadičnim vizuelnim efektima.

Scenaristi i izvršni producenti David Benioff i D.B. Weiss će svakako imati pune ruke posla da izađu na kraj sa die-hard fanovima oko toga šta su uradili dobro, a šta loše (ili šta su izostavili iz knjiga, a šta su ubacili što tamo nije bilo), ali imaju podršku Martina, koji je tesno sarađivao sa dvojcem, i to bi trebalo mnogo da znači. Možda najvažnije za ljude koji nisu pročitali knjige ili čuli mnogo toga o ovoj seriji, Benioff i Weiss odmah prelaze na stvar - akcija, krvoproliće, strave i užasi. Reditelj Tim Van Patten stvorio je prelep i proganjajući vizuelni obrazac nepreglednih prostranstava (Severna Irska, Malta), belog snega i mračnih senki omogućavajući i vizuelnim efektima da upotpune doživljaj.

Takav početak je bio izuzetno važan za desetodelnu seriju jer je "Igra prestola" komplikovana priča sa brojnim likovima i gustom i isprepletenom pričom. Iako zahteva pažnju, "Thrones" ni u jednom momentu ne umara. Ovo je vrsta drame kod koje, kada pogledate prvu epizodu, poželite da možete da pogledate i devet preostalih. I to potvrđuje tvrdnju HBO-a da je televizija savršeni medijum za fantazijsku seriju.

"Thrones" je smešten u fiktivnoj zemlji Vesteros, u kojoj generacijama žive i bore se razni klanovi - ili kuće - sve dok Targaryeni nisu izvršili invaziju i ujedinili Sedam Kraljevstava pod Gvozdenim Prestolom. Sada, godinama kasnije, počinje bitka za presto.

Od samog početka, "Thrones" počinje sa izlaganjem četiri priče, među kojima su kuća Starkova, kojom vlada lord Eddard Stark (Sean Bean, koji je dobro poznat fanovima "Gospodara prstenova"); kuća Baratheon, kojoj vlada kralj Robert Baratheon (izvanredni Mark Addy), kuća Lannisterovih, koja je povezana sa kućom Baratheon jer je kraljica Cersei Baratheon (Lena Headey) rođena kao Lannister; i prognana kuća Targaryen, iz koje princ Viserys Targaryen III (Harry Lloyd) želi da povrati Gvozdeni presto i svih Sedam Kraljevstava Vesterosa. Da bi uspeo u tome, potrebna mu je vojska, zbog čega želi da svoju sestru, princezu Daenerys (Emilia Clarke) uda za Khala Drogoa (Jason Momoa), koji predvodi vojsku brutalnih konjanika.

Skapirali?

Zapravo i nije tako konfuzno kao što možda zvuči. A tu su još i nekoliko neočekivanih iznenađenja, pa čak i humorističnih opaski (koje uglavnom potiču od Petera Dinklagea kao Tyriona Lannistera čijem kurvanju i pijančenju nema kraja). Velika serija bi trebalo da ispuni izazov i održi pažnju gledaoca, da poveže tačkice i nagovesti veze. "Thrones" izlazi na kraj sa zamršenim pričama bez da vas i navede na pomisao da ste možda izgubili nit s pričom. Preciznog je ritma i brižno osmišljenih likova koji se isprogramirano uvode a da pritom ostanete u toku sa njihovim promenljivim raspoloženjima.

Teško je izdvojiti najbolje postignute delove "Thrones"-a. Ambicije pršte na sve strane, fantastični svet je izuzetno dobro osmišljen, scenario i gluma podižu celu seriju iznad savremenika poput "The Borgais" i "Camelot", a vizuelni apel nastavlja da iznenađuje sa svakom epizodom.

Ono što imamo ovde je uspešno uparivanje priznate serije knjiga epske fantastike i televizijske serije koja ističe i izdiže ono što je na stranici.

Vredno čekanja? Apsolutno. A čak i da nemate pojma o čemu se ovde radi, nemojte čekati da uskočite i upijate ovu fantastičnu Martinovu priču.
Nego, za početak da vidimo ko je ko.

Tip iz "Gospodara prstenova"
Sean Bean, Boromir iz Gospodara prstenova, glumi desnicu kralja Roberta - Eddarda Starka. Bean je rekao da je "Igra prestola" "mnogo incestuozniji i korumpiraniji" od Tolkienovog sveta, sa "mnogo odvažnijim i seksualnim osećajem". Ali Eddard je pošten i čestit - za sada.


Patuljasti kurvar i intelektualac
Peter Dinklage (nominovan za nagradu Udruženja glumaca Amerike i nagradu Independent Spirit kao najbolji glumac) glumi malog čoveka sa velikim apetitom za knjige, piće, raskalašne žene i spletke - Tyrion "Bauk" Lannister. Čekajte samo da saznate zbog čega je njegova porodica tako zla.


Varvarin i seksualni revolucionar
Ratnik Khal Drogo (Jason Momoa) je previše brutalan da bi znao da je najgori ljubavnik na svetu, ali kada princeza Daenerys (Emilia Clarke) bude primorana da postane njegova nevesta, ona odbija da "bude dole".


Beznadežni romantik
Sansa Stark (Sophie Turner), zaljubljena ćerka Eddarda Starka (Sean Bean), jednostavno zna da će njen princ jednog dana doći. Čoveče, ona baš ne zna šta je sve čeka.


Incestouzni kraljeubica
Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) je možda toranj naspram svog zakržljalog brata, ali pokazao se kao moralni patuljak kada ga je dete uhvatilo "na delu" sa svojom sestrom, kraljicom. On odguruje dečaka sa prozora kule uz reči, "Šta sve radim zbog ljubavi."


Kralj veseljak
Nemirna je glava koja nosi krunu - ili bi bar trebalo da bude, ukoliko je i kralj u igri. Kralj Robert Baratheon (Mark Addy) je previše neparanoičan, i previše sklon hrani, piću i damama koje su u boljoj kondiciji od njega.


Dobra majka
Michelle Fairley, koja glumi Hermioninu mamu u poslednja dva Harry Potter filma, glumi Catelyn Stark, majku petoro od šestoro Eddardove dece. Uradila bi sve za njih - ali nije toliko luda za sinom kopiletom koje je Eddard doneo kući.


Tri sina, tri sudbine
Kit Harington glumi Starkovo kopile Jona Snowa, pokušavajući da ohrabri svog mlađeg brata Brana (Isaac Hempstead-Wright) u streljaštvu. Stariji brat Robb (Richard Madden) se nada da će s lakoćom uspeti da ide stopama svog oca.


Muškarača s mačem
Arya Stark (Maisie Williams) nije umiljata devojčica poput svoje sestre Sanse. Ona je beznadežni slučaj u vezenju, ali dajte joj oružje da vidite kako veze s njim. Tako da, odstupite!


Jezivi brat
U redu, znači princ Viserys (Harry Lloyd) se igra sa grudima svoje sestre Daenerys i praktično je prodaje u bračno ropstvo sa ratnikom Drogom da bi vratio svoje kraljevstvo. Ali, pustite ga na miru, on je bez prebijene pare i potreban mu je novac.


Kraljica s tajnom
Mislili ste da je Lena Heady opasna u seriji "Terminator: The Sarah Connor Chronicles"? Kao kraljica Cercei, ona će uraditi svet za moć, od preljube do ubistva.

I, za kraj, da vidimo šta kaže George R.R. Martin, čovek bez koga sve ovo ne bi bilo moguće?

- Kada je počeo da piše seriju "Pesma leda i vatre" 1991. godine, nikada nije sanjao da bi njegovo delo jednog dana moglo biti adaptirano za film i televiziju.

- Prvu ponudu za adaptaciju knjiga dobio je po objavljivanju druge knjige, "A Clash of Kings" ("Sudar kraljeva").

- Producentima Davidu Benioffu i D.B. Weissu je dao neke uvide o tome kuda se kreće radnja preostalih knjiga, tako da bi i oni znali u kom pravcu da vode seriju.

- Jedan lik će umreti na kraju prve sezone TV serije, a koji u knjigama umire tek u trećoj ili četvrtoj knjizi, i to na drugačiji način.

- On je napisao scenario za osmu epizodu po imenu "The Pointy End".

- Pojavljuje se nakratko u sceni dotračkog venčanja, ali njegov snimak je izbačen kada je celo snimanje iz Maroka završilo na podu sobe za montaže, samo da bi bilo ponovo snimljeno u Malti (ovog puta bez njega).

- Natalia Tena, koja glumi Oshu, navela ga je da se ponovo zamisli u vezi tog lika kada se bude vraćala u priču u knjizi.

- Zabrinut je u vezi toga kako će neke borbene scene biti izvedene, ali ima veru u Benioffa i Weissa, za koje smatra da su do sada sve izveli uspešno.

- Veoma je impresioniran marketinškom mašinerijom iza serije, jer nikada nije iskusio tako nešto kada je radio na "Beauty and the Beast" i "The Twilight Zone".

- S obzirom da voli natenane da odradi svoj posao, nada se da će završiti poslednje dve knjige u seriji (šestu i sedmu) pre nego što ga serija "stigne".

Povezane teme: igra prestola, game of thrones
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (4)
(neregistrovan) @ 06. jul 2011. 19:08 #1
great
0 0
n (neregistrovan) @ 20. avg 2011. 16:18 #2
super serija
0 0
ooooooo (neregistrovan) @ 20. okt 2011. 13:01 #3
odvratna serija, knjiga unakazena
0 0
ćelavac (neregistrovan) @ 30. nov 2011. 15:19 #4
pročitao knjige i odgledao seriju
ocena 5 za oba
prethodni post je glupost
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi