Heath Ledger nominovan za Zlatni globus
14. dec 2008. @ 11:28  |  vesti

Heath Ledger nominovan za Zlatni globus

Poslednja uloga Heatha Ledgera poremećenog Jokera u filmu The Dark Knight možda će ostati zapamćena i ovekovečena kao jedna od njegovih najboljih. Australijski glumac, koji je u januaru preminuo od prekomerne doze lekova, nominovan je u četvrtak za Zlatni globus za njegovu ulogu u filmu The Dark Knight, nagoveštavajući možda retko priznanje posthumnog Oskara. Ledger (28), osvojio je protekle nedelje dve nagrade za glumu u filmu o Batmanu koji je počeo da se prikazuje samo nekoliko meseci posle njegove smrti.
Australijski film institut nagradio je prošle subote Ledgera prestižnom internacionalnom nagradom za najboljeg glumca, dok ga je Udruženje kritičara Los Anđelesa nagradilo u četvrtak nagradom za najboljeg glumca u sporednoj ulozi za 2008. godinu. "On je sada skoro sigurno nominovan za posthumnog Oskara", rekao je Tom O'Neil, kolumnista nagrađivanog vebsajta TheEnvelope.com posle objavljivanja nominacija za Zlatni globus. "Što se tiče toga da li može da ga i osvoji, videćemo. Prvi test je u januaru kada će Zlatni globusi biti dodeljeni."

Špekulacije o nagradama za Ledgera počele su od prve projekcije filma The Dark Knight u julu. Međutim, film o Batmanu je blockbuster i akcioni film snimljen prema stripu na koje Holivud retko gleda sa naklonošću kada je u pitanju dodela najprestižnijih filmskih nagrada. Posthumne nagrade su još ređe. Jedini glumac koji je osvojio posthumnog Oskara je Peter Finch - za film Network iz 1976. godine.

Ledgerov otac Kim, rekao je da je porodica pozdravila Ledgerovu nominaciju za Zlatni globus. Kim Ledger je u izjavi rekao da je "duboko počašćen i još uvek među onima koji nastavljaju da ga vole i da im nedostaje. Mi smo veoma ponosni što se rad našeg dečaka poštuje na ovaj način."

Za života, Ledger nije uspeo da osvoji ni Zlatni globus ni Oskara uprkos tome što je bio veliki favorit za ulogu gej kauboja u filmu Brokeback Mountain iz 2005. godine. Međutim, ovog puta, stvari bi mogle biti drugačije. "Nominacija je bila očekivana... a Ledger je svakako favorit u toj kategoriji", kaže Pete Hammond, filmski kritičar sajta Hollywood.com.

U Ledgerovoj konkurenciji nalaze se Robert Downey Jr. i Tom Cruise za uloge u filmu Tropic Thunder, Philip Seymour Hoffman za ulogu u filmu Doubt, i Ralph Fiennes za ulogu u filmu The Duchess.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi