"Izgubljene trake" Orsona Wellesa inspiracija za animirani film
03. apr 2010. @ 10:35  |  vesti

"Izgubljene trake" Orsona Wellesa inspiracija za animirani film

Dvadeset i pet godina posle svoje smrti, Orson Welles se vraća u filmski biznis. Naime, nedavno je otkriven redak snimak na kojem ovaj reditelj čita dečiju božićnu priču i koji će poslužiti kao osnova za film. Film će producirati Drac Studios, kuća zaslužna za specijalne efekte i šminku u mnogim filmovima, među kojima i The Curious Case of Benjamin Button. Film će se zvati Christmas Tails, i biće 3D hibrid live action filma i kompjuterski generisanih slika, a režiraće ga Todd Tucker, kreativni direktor Drac Studios-a.

"U pitanju je film o psu Deda Mraza koji spašava Božić, ali na drugom nivou, ovo je priča o otkriću Orsonovih izgubljenih snimaka," kaže Harvey Lowry, predsednik Drac Studios-a. Pre više od 25 godine, pisac Robert X. Leeds objavio je knjigu "Christmas Tails", a 1985. godine njegov prijatelj Welles je uradio naraciju. Posle nekoliko meseci, reditelj je preminuo, a snimci su ostali na polici u Leedsovoj kući u Las Vegasu.

U decembru 2008, Lowry je pričao o novom projektu sa kolegom Karlom Fritzom, koji je pomenuo da postoje glasine o "izgubljenim trakama", za koje se smatra da su poslednja profesionalna zaostavština Orsona Wellesa. Lowry je na kraju kontaktirao Leedsa, koji je potvrdio postojanje traja i poslao ih Lowryju.

Trake su bile toliko stare, da su morale biti podvrgnute hemijskoj "kupki" pre nego što su mogle biti prebačene u digitalni format. Lowry je takođe potvrdio njihovu autentičnost. Potom je kontaktirao Wellesove naslednike. "Imao sam snimke, ali to nije značilo da mogu da ih koristim," kaže on. Pošto je dogovor postignut, film je dobio zeleno svetlo.

U priči "Christmas Tails", Deda Mrazov irvas se razboljeva, primoravajući ga da umalo otkaže Božić. U međuvremenu, njegov pas uspeva da okupi sve ostale pse na Severu kako bi spasio dan.

Drac Studios će uz pomoć svog iskustva u animatronskim životinjama na filmu kreirati pse junake, a uz pomoć kompjuterske tehnologije fantazijski Severni pol.

Kreativni tim - Lowry, Tucker, Ron Halvas i kreativni direktor Greg Cannom - osvojio je Oskare za filmove Bram Stocker's Dracula, Mrs. Doubtfire i The Curious Case of Benjamin Button, a bio nominovan za Titanic i The Passion of the Christ, između ostalih.

Wellesov glas prožimaće film na način na koji je glas Borisa Karloffa iskorišćen u animiranoj verziji How the Grinch Stole Christmas iz 1966. godine.

Lowry kaže da već dobija ponude od glumaca koji su zainteresovani da glume u filmu. "Ljudi gledaju na ovo kao na poslednju šansu da glume u filmu sa Orsonom Wellesom," kaže on.

Leeds će raditi na filmu kao konsultant, a Fritz će biti izvršni producent. Snimanje filma planira se za leto ili jesen, a premijera za Božić 2011. godine.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi