James Bond: Deset činjenica o agentu 007 i alkoholu
24. apr 2012. @ 13:54  |  specijal

James Bond: Deset činjenica o agentu 007 i alkoholu

Dok se Daniel Craig, trenutni James Bond, priprema za pijuckanje piva u novom filmu Skyfall, pogledajmo istoriju Bonda i alkohola. James Bond je poznat po svom "mućkanom, ne mešanom" martiniju, ali u najnovijem filmu ćemo ga videti kako traži Heineken pivo kao rezultat promotivnog ugovora.

Evo nekih činjenica o agentu 007 i alkoholu.

- Ian Fleming, kreator Jamesa Bonda, voleo je da pije džin - ponekad i flašu na dan - ali je kasnije prešao na burbon na preporuku svog lekara koji je smatrao da će to biti mnogo manje štetno po njegovo zdravlje.

- Među pićima koje Bond naručuje u filmu nalaze se kokteli kao što Vodka Martini, Dry Martini, Vesper, Old-Fashioned, Negroni i Americano.

- U Quantum of Solace, 007 govori kako bi Dry Martini trebalo da se pravi: "Tri mere Gordona, jedna mera votke, pola mere Kina Lillet. Dobro promućkati dok ne postane ledeno hladan, a zatim dodati veliku krišku limunove kore. Razumeo?"

- Izraz "mućkan, ne mešan" se dvaput pominje u prvom filmu o Bondu, Dr. No (1962) - jednom je pominje konobar, a drugi put Dr. No.


- James Bond povremeno pije crno vino. To je Château Mouton Rothschild, berba iz 1947. sa Goldfingerom. U Diamonds are Forever, 007 saznaje da se asasin Wint predstavlja kao konobar jer ubica nije znao da je Mouton-Rothschild crno vino.

- Bond takođe ima sklonost ka vodki što je omogućilo razne reklame u filmu. Smirnoff je očigledno prisutan u filmu Tomorrow Never Dies iz 1997, gde Bond pije iz flaše dok sedi u svojoj hotelskoj sobi u Hamburgu. Naviku da uzme prstohvat crnog bibera i sipa na površinu pića pokupio je u Moskvi jer biber tone na dno čaše i skuplja nečistoće.


- U knjigama Bondov izbor je šampanjca vrlo velik - desetogodišnji Cliquot, Dom Perignon, Krug, Pommery ili Taittinger - ali pije i pivo. U Goldfinger-u njegov izbor je bio Heineken.

- Agentova želja za skočom i mineralnom vodom je izgubljena u produkciji filmova, ali u knjigama on naručuje upravo ovo mešano piće (ukupno 21 put).


- The Stinger je verovatno "najnebondovski" koktel. Taj koktel pije zajedno sa Tiffany u romanu "Diamonds are Forever". Pravi se sa dodatkom male količine "creme de menthe" i nagoveštaj da nije muževno piće verovatno je razlog zbog kojeg je izostavljen iz filmova.

- Kada ne pije alkohol, Bond uživa u Yin Hao-u, tradicionalnom čaju od jasmina, a u romanu "Live and Let Die" Bond izražava i afinitet za jamajčansku kafu Blue Mountain.
Povezane teme: james bond
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi