Jedan od najvećih serijala književne fantastike će napokon biti ekranizovan!
03. jul 2017. @ 10:05  |  vesti

Jedan od najvećih serijala književne fantastike će napokon biti ekranizovan!

Rođen na ruralnom zapadu Rusije, a odrastao u SAD, Isak Asimov (Isaac Asimov) se danas smatra jednim od najvećih pisaca naučne fantastike svih vremena. Stoga može da čudi kako njegovo kapitalno delo nikada nije ekranizovano, ali i da raduje vest kako je, izgleda, došlo vreme za to.

U pitanju je, svakako, serijal “Zadužbina” (“Foundation”), započet 1942. godine kao serija od osam kratkih priča. One su zatim prerasle u vrlo uspešnu književnu trilogiju, a potom i mnoštvo sikvela, prikvela i drugih dela koja zalaze u univerzum “Zadužbine”. A u njemu jedan naučnik ustanovljava “psihoistoriju” – nauku koja omogućava predviđanje sudbine celokupnog fiktivnog sveta u kojem živi – i dolazi do nimalo optimističnih proračuna, koji postaju katalizator daljih dešavanja.

Magazin Deadline objavio je sada informaciju kako je kuća Skydance odlučila da započne rad na pretvaranju “Zadužbine” u TV seriju. Zadatak da taj posao obave imaće Dejvid Gojer (David Goyer), scenarista “Blejda” (“Blade”) i Betmen (Batman) trilogije “Vitez tame” (“The Dark Knight”), i Džoš Fridmen (Josh Friedman), pisac scenarija za “Crnu Daliju” (“The Black Dahlia”), serijal “Terminator: Hronike Sare Konor” (“Terminator: The Sarah Connor Chronicles”) i “Avatar 2”.

Zadatak neće biti jednostavan, jer ovo neće biti prvi pokušaj da se “Zadužbina” prenese na male ili velike ekrane. Studio New Line Cinema je doživeo neuspeh sa tom idejom još pre dve decenije, dok je Džonatan Nolan (Jonathan Nolan) poslednji, na tome bezuspešno radio. Nikoga od njih taj promašaj nije mnogo zaboleo, istini za volju, jer su se prvi potom posvetili “Gospodaru prstenova” (“The Lord of the Rings”), a Nolan “Zapadnom svetu” (“Westworld”).


Glavne poteškoće su uglavnom bile epske razmere Asimovljevog univerzuma, koji porede upravo sa “Gospodarom prstenova”, ali i neobična struktura njegovog romana, bez radnje i protagonista na kakve smo inače navikli.

Iako će projekat biti vrlo zahtevan, a u periodu od izdavanja knjiga do produkcije serije su se mnogi već bavili sličnim temama, Skydance bi ipak mogao da napravi bum sa ovim serijalom. Ako njihova zamisao ne završi kao još jedan u nizu propalih projekata, naravno.


Izvor:bosonoga.com
Povezane teme: film, SF, književnost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi