Kathryn Bigelow o filmu "Zero Dark Thirty"
21. jan 2013. @ 16:26  |  intervju

Kathryn Bigelow o filmu "Zero Dark Thirty"

"Nelogično je ignorisati mučenje", tvrdi Bigelow

Kathryn Bigelow, prva žena u istoriji koja je osvojila Oskara za najbolju režiju, odreagovala je na optužbe da promoviše mučenje u svom kontroverznom filmu Zero Dark Thirty / 00:30 - Tajna operacija koji govori o potrazi za Osamom bin Ladenom.

Opisujući sebe kao "dugogodišnjeg pacifistu", Bigelow je rekla da podržava pravo svakog Amerikanca prema Prvom amandmanu da stvara umetnička dela i da se izražava slobodno bez mešanja ili maltretiranja od strane vlade.

"Podržavam sve proteste protiv mučenja i, jednostavno, bilo kakve vrste nehumanog zlostavljanja", dodala je Bigelow.

Otkako je Zero Dark Thirty prvi put prikazan, Bigelow i njen kolega scenarista Mark Boal našli su se na meti udara od strane medija, političara, pa čak i članova Akademije filmskih umetnosti i nauka, tela koje organizuje dodelu Oskara.

Obaveštajni komitet američkog senata trenutno istražuje da li je dvojcu omogućen "neprikladan pristup" CIA dokumentima.

Prošle nedelje, glumac Martin Sheen i bivši čelnik američkog Udruženja glumaca Ed Asner, javno su istupili i podržali bojkot filma u trci za Oskara.

Zero Dark Thirty je nominovan za pet nagrada Akademije, pri čemu je Bigelow ostala bez nominacije za najbolju režiju - odluka za koju neki smatraju da je posledica uzburkanosti u javnosti zbog scena mučenja i drugih kontroverznih strategija koje je CIA koristila prilikom ispitivanja.


Rediteljka, čiji je film The Hurt Locker osvojio šest Oskara pre tri godine, jasno je stavila do znanja da smatra da kritičari treba da nađu drugu metu.

"Pitam se da li je prikladnije da odeređn deo tih kritika treba da bude upućen onima koji su postavili i sproveli takvu američku politiku, a ne na račun filma koji donosi priču na ekrane", rekla je Bigelow.

"Mi koji radimo u svetu umetnosti znamo da prikazivanje ne znači podržavanje. Da je tako, nijedan umetnik ne bi mogao da slika nehumane radnje, nijedan pisac ne bi mogao da piše o njima i nijedan reditelj ne bi mogao da zaroni u trnovite teme našeg vremena", dodaje ona.

"Ovo je važan princip za koji se treba zalagati, ali se mora ponavljati. Jer mešanje prikazivanja sa podržavanjem je prvi korak ka kočenju prava svakog američkog umetnika da osvetli mračne radnje, naročito kada su te radnje ogrnute slojevima tajnovitosti i zavaravanjem vlade. Zapravo, ja sam vrlo ponosna što sam deo holivudske zajednice koja je snimila neke od najbrutalnijih ratnih filmova. Jasno je da nijedan od tih filmova ne bi bio snimljen da su reditelji iz drugih perioda zazirali od prikazivanja surove stvarnosti bitke."

"Na praktičnom i političkom nivou, deluje mi nelogično da snimim film protiv mučenja ignorišući ili poričući pritom ulogu koju je ono imalo u američkoj antiterorističkoj politici i praksi."

Početkom nedelje, Steve Coil, autor knjige o Bin Ladenu i dobitnik Pulicerove nagrade, istupio je kao poslednja osoba u nizu koja je iskritikovala prikazivanje nasilja u Zero Dark Thirty.

"Boal i Bigelow su ponudili dva glavna odgovora na kritike koje su dobili", kaže on. "Jedan je da, kao dramatičari koji složenu istoriju moraju da smeste u filmsku naraciju, moraju imati određen nivo umetničke slobode. S tim, svakako, nema diskusije, ali opet, filmadžije ne mogu s jedne strane da tvrde autentičnost, dok s druge strane navode umetnost kao izgovor za aljkav izveštaj o temi koja je bitna koliko i pitanje da li je mučenje odigralo važnu ulogu u potrazi za Bin Ladenom."

Kontroverzija koja okružuje Zero Dark Thirty, u kom glume Jessica Chastain, Jason Clarke i Joel Edgerton, nije naškodila njegovom uspehu u američkim bioskopima u kojim se prošlog vikenda našao na prvom mestu sa zaradom od 24 miliona dolara.

Film Zero Dark Thirty u domaće bioskope stiže 24. januara.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (11)
Shibby (neregistrovan) @ 22. jan 2013. 11:14 #1
Klasicni rezimski reziser. Snima i rezira bajke. Kakav crni Bin Laden?!? Pa, taj je stvaran kao sto je stvaran i Deda Mraz... Naravno, da bi citavo zaglupljivanje americke i svetske javnosti dobilo na tezini, udelice joj par Oskara.
0 0
... (neregistrovan) @ 22. jan 2013. 15:10 #2
Ovi Amerikanci ne znaju vise sta ce sa sobom...Naravno da nisu primenjivali mucenje u izvlacenju informacija,svasta oni su demokratska drzava,uzmu lepo pa pitaju "Jel znas nesto o tome i tome?"Ako kazes da ne znas ili da neces da odas nesto pa to je tvoje pravo,kako se usudila ova reziserka da iznosi takve lazi pod izgovorom umetnicke slobode?!?!Stvarno su licemerni,smesni i plitki do granica neizdrzljivosti
0 0
Licemerko (neregistrovan) @ 22. jan 2013. 15:27 #3
Ne,Rusija i Severna Koreja su oaze demokratije,gde se postuju ljudska prava...
0 0
Marijana (neregistrovan) @ 22. jan 2013. 21:20 #4
Aham jer svi smo videli kako Ameri dovode svoju demo(n)kratiju!
0 0
panda (neregistrovan) @ 22. jan 2013. 21:26 #5
KB je talentovan reziser,nema veze kome se nesvidja THL ili ZDT,ali i inace na netu za sve su krivi ameri,jews i alien iluminati.
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 23. jan 2013. 14:37 #6
Za Pandu: samo ti zivi u svom Matrixu. Ja sam se odavno probudio...
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 23. jan 2013. 14:48 #7
Za Licemerka: komentar odlican, ali promasio si temu. Tema teksta su kretenski holivudski filmovi, americka propaganda i Novi svetski poredak. Posto ti nisi imao ili mogao reci nista na tu temu-sedi "kec"!
0 0
za shibby lika (neregistrovan) @ 23. jan 2013. 17:06 #8
cim si to spomenuo o matrixu svrsto si se u taj internet freedom-fighter trash koji nista nerazumuje i nezeli razumiti zatim sve to krpi/pravda zaverama koje samo oni vide.
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 24. jan 2013. 08:01 #9
Zavere... Znaci, isprani mozgovi tako nazivaju istinu, cinjenice i argumente! Ti ocigledno verujes u sve sto ti se kaze. U pravu si-Haski tribunal je posten i nepristrasan, Libija i Irak su napadnuti zbog zlih diktatora, a ne zbog nafte, a Dzona Kenedija je ubio usamljeni ludjak sa jednim jedinim "magicnim metkom"...
0 0
panda (neregistrovan) @ 24. jan 2013. 18:37 #10
odrasces i ti shibby,kad tad
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 24. jan 2013. 19:31 #11
OK. To je to. Kad neko postavi odredjene sumnje, razumna pitanja i jasne nedoumice, sta dobije kao odgovor. Da cu odrasti, da nista ne znam, da sam internet freedom-fighter, itd. Tako i nasi vrli domaci politicari. Vi ih nesto konkretno pitate, a oni pricaju o necemu sasvim desetom i jos usput pokusavaju diskreditovati sagovornika. Kao sto ste Panda i vi (a i drugi) pokusali ovdje. Kazem POKUSALI... Pozdrav.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi