Kineski film dobitnik Zlatnog lava u Veneciji
10. sep 2006. @ 07:28  |  vesti

Kineski film dobitnik Zlatnog lava u Veneciji

Poetični film o uticajima kineske brane "Tri Klisure" (Three Gorges Darn) na živote običnih ljudi Still Life Jia Zhanga-ke, osvojio je Zlatnog lava za Najbolji film na 63. Mostri u Veneciji.
Helen Mirren je osvojila nagradu kao Najbolja glumica za ulogu kraljice Elizabete II u Stephen Frearsovom The Queen, dok je Ben Affleck proglašen za Najboljeg glumca za portretisanje prvog bioskopskog Supermena u George Reevesovom Hollywoodlandu.

Film Still Life (na kineskom Sanxia Haoren) bio je "film iznenađenja" dodat 11. dana festivala, i svojim utiskom je zasenio mnoge visokobudžete filmove.
"Želim da se zahvalim svim ljudima koji su mi pomogli da snimim ovaj film. Takođe se zahvaljujem i žiriju", rekao je 36-godišnji režiser, čiji film govori priču o ljudima koji su se vratili u ruralna sela zbog ogromnog konstrukcionog projekta.
Drugi film Zhanga-ke, Dong, dokumentarac o radnicima koji su gradili ovaj masivan projekat, bio je prikazivan u okviru festivalskog programa Horizons.

"Ponosim se time što donosim dva filma u Veneciju, grad koji je okruženvodom, jer su i moja dva filma priče inspirisane vodom", rekao jenovinarima, dodavši da film proslavlja "kulturu reke".
"Rečeno nam je da će se u poslednjem momentu pojaviti filmiznenađenja", rekla je predsednica žirija Catherine Deneuve. "Žiri jebio iznenađen kvalitetom filma." Deneuve je konkretno pohvalila "lepotu scenografije, kvalitet priče.Bili smo veoma dirnuti, veoma iznenađeni. Znam da nisu svi jošpogledali film, ali to je jedan veoma, veoma specijalan film."

Ostatak žirija sačinjavali su španski režiser Bigas Luna, italijanski Michele Placido, korejanski Park Chan-wook, portugalski producent Paulo Branco, ruska glumica Chulpan Khamatova i holivudski režiser Cameron Crowe.

Veteranski francuski režiser Alan Resnais, osvojio je Srebrnog lava za Najboljeg režisera za film Coeurs, film o usamljenosti i potrazi za srećom u snegom prekrivenom Parizu. Resnais je prethodno osvojio Zlatnog lava 1961. godine, a 1985. godine je počastvovan Nagradom za životno dostignuće.

Popularni italijanski film Nuovomondo (The Golden Door) o sicilijanskoj porodici koja je emigrirala u Novi Svet ranih 1900-ih godina, doneo je specijalnog Srebrnog lava 41-godišnjem Emanuelu Crialeseu.

Specijalna Nagrada žirija je otišla filmu Daratt (Dry Season), filmu o posledicama čadskog građanskog rata, režisera Mahamata-Saleh Harouna, i ovo je prvi afrički film koji je osvojio nagradu na velikom internacionalnom festivalu. "Ovo je istorijski dan za Afriku", rekao je Haroun dok je primao nagradu.

U svojoj poruci upućenoj festivalu iz kuće u Los Anđelesu, Affleck je rekao da je "iznenađen, polaskan i počastvovan" nagradom za glumu tragičnog Reevesa, koji je umro pod misterioznim okolnostima 1959. godine. Affleck je prethodno glumio u John Maddenovom dobitniku Oskara Shakespeare in Love (1998) (Zaljubljeni Šekspir) i John Woovom Paychecku (2003). Napisao je i scenario za Good Will Hunting (1997) (Dobri Vil Hanting) zajedno sa Mattom Damonom, koji mu je doneo Oskara.

Helen Mirren, koju je Kraljica 2003. godine proglasila Damom Britanske Kraljevine, ima dugu karijeru na pozornici i filmskom platnu i bila je nominovana za Oskara za film Roberta Altmana Gosford Park (2001) i film Nicholasa Hytnera The Madness of King George (1994).
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi