Kustendorf od 21. do 26. januara u Drvengradu
19. jan 2015. @ 19:44  |  vesti

Kustendorf od 21. do 26. januara u Drvengradu

Osmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 21. do 26. januara u Drvengradu na Mokroj Gori.
U okviru takmičarskog programa 17 filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izreala, Hrvatske, Nemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD-a i Srbije će se boriti za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Međunarodni žiri koji će birati najbolje filmove čine predsednica Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i francuska producentkinja Klodi Osar.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" ove godine dodeliće švedski direktor fotografije Ištvan Borbaš i sprski direktor fotografije Goran Volarević.


Selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica.

U okviru programa Savremene tendencije u kojem se prikazuju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, njihovi autori - gosti festivala će posle projekcija svojih filmova organizovati radionice.


Osnivač Festivala i proslavljeni reditelj Emir Kusturica rekao je da će u šest festivalskih dana, u okviru Savremenih tendencija, biti prikazani filmovi "Bele noći poštara Alekseja Trjanicina" za koji je režiser Andrej Končalovski nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji, zatim ostvarenje Roja Andersona "Golub sedi na grani" koji je u Kanu nagrađen Zlatnim lavom, "Vlasnici" Adilkana Jeržanova.

On je najavio i omnibus "Razgovori sa bogovima" sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona, kao i najnoviji film ruskog reditelja Nikite Mihalkova "Sunčanica".


U okviru retrospektivnog programa biće prikazani ruski i američki filmovi Andreja Končalovskog, kao i francuskog producenta Klodi Osar i reditelja meksičkog porekla Alfonsa Kuarona.

Svake večeri nakon projekcija i radionica biće održani koncerti, a tom prilikom nastupiće bluz gitaristkinja Ana Popović, violončelista iz Rusije Aljona Bajeva, grupa Partibrejkersi i nezaobilazni trubač Adam Stinga u pratnji Big benda RTS-a.


Kusturica je podsetio da je od osnivanja ideja festivala promocija i afirmacija mladih talenata filmske umetnosti iz Srbije i sveta.

On je rekao i da je cilj festivala povezivanje poznatih filmskih stvaralaca sa studentima akademija filmskih umetnosti kako bi im festival svojim duhom, sadržajem i druženjem podstakao kreativnost za snimanje celovečernjeg filma.
Povezane teme: Kustendorf
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi