Kustendorf odlična prilika za afirmaciju mladih stvaralaca
16. jan 2008. @ 20:07  |  vesti

Kustendorf odlična prilika za afirmaciju mladih stvaralaca

Članovi žirija Kustendorf filmskog festivala, na čelu s austrijskim književnikom Peterom Handkeom, ocenili su jueče da je taj festival, koji se održava u Drvengradu na Mećavniku, "odlična prilika za afirmaciju mladih filmskih stvaralaca". Pored Handkea, članovi žirija koji će ocenjivati filmove studenata iz 12 zemalja su i grčki filmski kritičar Ninos Mikelidis i filmski stvaralac iz Italije Andrea Gambeta.
"Festival poput ovog u Drvengradu odlična je prilika da se, u vreme dominacije američkih blokbastera, upozna drugačija vrsta umetnosti, odnosno autorski film", istakao je na konferenciji za novinare Ninos Mikeldis koji je, inače, dosad bio član oko 40 žirija uglednih filmskih festivala širom sveta. Mikelidis je posebno naglasio da je festival u Drvengradu odlična prilika za mlade autore da predstave svoj rad, ali i da se susretnu s istaknutim svetskim filmskim stvaraocima, poput Nikite Mihalkova, Erana Kolirina, Fatiha Akina i drugih uglednih gostiju Kustendorfa.

"Žiriji su nužno zlo, ali su i neophodni. Posebno je teško biti članžirija u takmičarskom programu u kojem učestvuju mladi ljudi, jer jeteško reći nekome ko tek počinje da se bavi ovom umetnošću da nijedobar u tome, ali i zbog toga što je mnogo dobrih filmova, a malonagrada", rekao je Mikelidis.

Peter Handke, koji je imao iskustvo kao član žirija na festivalima u Veneciji i Kanu, istakao je da je za njega gostovanje na Kustendorfu posebno zadovoljstvo, pre svega zato što tu, za razliku od velikih svetskih festivala, nema nikakvih političkih i sličnih pritisaka.

"Ovde me je pozvao Emir Kusturica (osnivač i selektor festivala) i ja imam veliko poverenje u njega i njegov izbor", naglasio je Handke i dodao da je veliki ljubitelj filmske umetnosti i filmova, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze njihovi stvaraoci.

U takmičarskom programu festivala u Kustendorfu učestvuju autori iz Češke, Grčke, Italije, Poljske, Slovačke, Rusije, Velike Britanije, SAD, Kube, Španije, Francuske i Srbije, a najboljima će biti dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Gosti festivala su istaknuti svetski filmski stvaraoci: ruski reditelj Nikita Mihalkov, nemački reditelj turskog porekla Fatih Akin, izraelski reditelj Eran Kolirin, ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu Kristijan Munđiju iz Rumunije, francuska filmska zvezda Odri Totu, glumac Miki Manojlović i drugi. Kustendorf filmski festival održava se od 14. do 21. januara.

Organizator manifestacije je produkcijska kuća "Rasta film", a pokrovitelj Ministarstvo kulture Srbije.

(Beta)
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi