Moonrise Kingdom / 2012 / Komedija / Drama / Romansa

Moonrise Kingdom

4.0 (1)
Žanr: Komedija / Drama / Romansa

Scenario: Wes Anderson (Fantastic Mr. Fox, 2009.), Roman Coppola (The Darjeeling Limited, 2007.)

Režija: Wes Anderson (Fantastic Mr. Fox, 2009.)

Glavne uloge: Jared Gilman, Kara Hayward, Bill Murray, Bruce Willis, Edward Norton, Frances McDormand

Godina proizvodnje: 2012

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 94 min

Sinopsis:
Smešten na ostrvu u blizini Nove Engleske za vreme leta 1965, Moonrise Kingdom je priča o dvoje dvanaestogodišnjaka koji se zaljubljuju jedno u drugo, sklapaju tajni pakt i beže zajedno u divljinu. Dok razni autoriteti pokušavaju da ih pronađu, na obali se sprema strašna oluja - i mirna ostrvska zajednica pomerena je iz ravnoteže na svaki mogući način.

Šta kažu kritičari: Topao i poučan, snimljen bez greške i sa predivnom glumom, Moonrise Kigdom predstavlja scenaristu i reditelja Wesa Andersona u svom najboljem izdanju do sada.


IMDB ocena: 8.2/10
Rotten Tomatoes rating: 95%

Datum svetske premijere: 16. maj 2012. (Francuska: Cannes Film Festival)

Trivija:
- Šesta saradnja Wesa Andersona sa Billom Murrayom.
- Film je otvorio 65. po redu Kanski filmski festival.

Nominacije:
Zlatna palma, 2012 Cannes Film Festival

(klik za veću sliku)

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
markoboban @ 02. mar 2014. 18:13 #1
Kaki izviđač
Pratimo radnju smeštenu u leto 1965. godine, na ostrvu New Penzance u blizini Nove Engleske.Sam (Jared Gilman) je neprilagođeni član kaki izviđača, koga drugovi smatraju čudakom.Suzy (Kara Hayward) je najstarije dete u disfunkcionalnoj porodici Bishop. Tokom jedne predstave, ovo dvoje dvanaestogodišnjaka se upoznaju, a potom se putem prepiske neočekivano zbliže.Shvataju da su na 'istim talasnim dužinama', pa odlučuju da zajedno pobegnu, otkrivajući čari prve ljubavi u divljini živopisnog ostrva.Njihov nestanak biva brzo primećen, pa Sharp, lokalni šerif (Bruce Willis) organizuje potragu, pre no što ostrvo bude zahvaćeno razornom olujom...Wes Anderson režira toplu, iskrenu ljubavnu dramu, stavljajući u fokus dvoje dece koji se upuštaju u avanturu koja će ih neočekivano uvesti u svet odraslih. Autori zanimljivog scenarija su Roman Coppola i Wes Anderson, koji su zaista uradili dobar posao. Prvo što otkrivamo je adekvatna atmosfera kojom odiše čitava radnja.Ovo je film koji poseduje toplinu, iskrene emocije manifestovane kroz smeh ili suze, kroz strah ili nadu da će se nešto promeniti u životima dvoje dvanaestogodišnjaka.Moram da istaknem izuzetno lepe eksterijere, koje je vešta kamera efektno oživela na velikom platnu (Robert D. Yeoman je odlično odradio svoj posao).A pored toga što vizuelno izgleda dobro, film i dobro zvuči, zahvaljujući nizu muzičkih numera koje je proslavljeni Alexandre Desplat umešno uklopio u kontekst celokupne radnje.Gluma je na zadovoljavajućem nivou. Dvoje klinaca, Jared Gilman & Kara Hayward, su baš upečatljivi, jer su skroz spontani, prirodni, neisfolirani.Što se tiče njihovih starijih kolega, svi su ugalvnom korektno odradili svoj posao.Bruce Willis je dobar, jer suptilno, onako s merom, iznosi lik policajca. Edward Norton kao vođa izviđača Ward, svakako će vas nasmejati svojim izgledom, ali i ponašanjem (evidentno da je uneo puno entuzijazma u svoj lik).A bračni par Bishop, ubedljivo su oslikali Bill Murray i Frances McDormand, jer ostavljaju utisak kroz par tragikomičnih sekvenci kako ih je životna rutina dovela do zasićenja, pa nisu u stanju da primete ni obične probleme svojih bližnjih.Tilda Swinton ima zapaženu epizodu, kao jedan uslovno rečeno opasan, pa u neku ruku i negativan lik.Kao i obično, režiser ostaje dosledan sopstvenom umetničkom senzibilitetu, tako da nam i ovde plasira niz poruka.Propagiranje radosti življenja (a priroda je najpogodniji ambijent), istinskih životnih vrednosti iskazanih kroz čistotu nevine, dečje zaljubljenosti, ali i solidarnosti prijatelja, donose talas pozitivne energije koja će ispuniti vaše srce.Jako kvalitetno, zabavno, edukativno.Pogledajte, pa procenite i sami.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi