Na Mokroj Gori počeo sedmi Kustendorf
20. jan 2014. @ 08:56  |  vesti

Na Mokroj Gori počeo sedmi Kustendorf

Festival Kustendorf svečano je otvoren u subotu, karnevalskom koreografijom atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda

Prema zamisli osnivača i direktora festivala Emira Kusturice, na festivalu posvećenom filmu, u karnevalskom programu u glavnoj ulici na Mećavniku, umesto pucnja na Ferdinanda, iz pištolja Gavrila Principa izleteo je vatromet, jer je Kustendorf festival dobrih filmova na kome nema mržnje i surevnjivosti, na koji zajedno sa svetski poznatim autorima dolaze studenti, oni koji od njih još uče. Sedmi "Kustendorf" trajaće do 23. januara, u takmičarskom programu festivala biće predstavljeno 15 filmova studenata i debitanata iz Srbije i inostranstva koji će se takmičiti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a njihovi autori učestvovaće i u radionicama koje će držati poznati filmski stvaraoci.

Glavni gosti festivala su režiser Asgar Farhadi i glumica Berenis Bežo koja je i predsedavajući žirija.

U okviru specijalnog programa Kustendorfa "Savremene tendencije" biće prikazani filmovi "Prošlost" Farhadija, "Gospođica Nasilje" Aleksandrosa Avranasa, "Major" Jurika Bikova, "Velika lepota" Sorentina, "Mlada i lepa" Fransoe Ozona i "Sveti GRA" Ðanfranka Rozija.

Publika Kustendorfa će moći da uživa i u biserima američkog novog talasa 1970-tih i filmovima "I konje ubijaju, zar ne", "Plavi vojnik", "Pet lakih komada", "Kabare" i "Opasne ulice".

U muzičkom delu Kustendorfa festivalska zvezda je pevačica Zaz (Izabel Žofrua), koja je od ulične pevačice džeza i francuskih šansona postala umetnica sa najviše prodatih diskova i najbolje plaćenim koncertima.

Pogledajte kako je bilo na otvaranju:


Povezane teme: kustendorf, filmski festival
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi