Najpoznatiji glumci koji su umrli za vreme snimanja svojih filmova
20. feb 2013. @ 07:26  |  specijal

Najpoznatiji glumci koji su umrli za vreme snimanja svojih filmova

Neki vrlo bitni i veliki filmovi završeni su pod iznenađujuće tužnim okolnostima. U nekoliko slučaja se desilo da glavni glumac umre neposredno pre premijere filma, a u par navrata desilo se i to da glavni glumac umre za vreme snimanja određenog filma čiji bi producenti, ipak, kako tako, našli način da kompletiraju to delo.

Podstaknuti činjenicom da je ove godine na Filmskom festivalu u Berlinu premijerno prikazan poslednji film Rivera Phoenixa, koji zbog smrti pomenutog glumca do sada nije bio završen, ovaj tekst posvećujemo nekolicini glumaca koji su preminuli dok su njihovi filmovi još uvek bili u fazi snimanja. Neki od tih naslova vremenom su doživeli kultni status.


Brandon Lee

Do nedavno najpoznatiji slučaj ovog tipa bila je nesrećna smrt Brandona Leeja na snimanju filma The Crow iz 1993. godine. Brandon Lee bio je sin starog majstora borilačkih veština Brucea Leeja (koji je, takođe, umro veoma mlad) i njegova karijera je početkom devedesetih tek počela da uzima maha. Mnogi su mu predviđali veliku slavu, ali njegov je život naglo prekinut na samom setu pomenutog filma. Naime, tokom snimanja jedne dramatične scene Brandona je, umesto ćorka, pogodio pravi metak, te je mladi glumac uskoro preminuo na putu za bolnicu. U momentu njegove smrti ostalo je tek osam dana do završetka snimanja filma, tako da je ekipa imala dovoljan broj snimljenih scena sa Branodnom, a one preostale snimio je Leejev prijatelj Chad Stahelski. Kao što vam je verovatno poznato, The Crow je posatao bioskopski hit, a zatim i kultni film koji bi trebao da pogleda svaki ljubitej popularne kulture.


Oliver Reed

Čuveni britanski glumac Oliver Reed umro je od posledica srčanog udara (Reed je godinama pre toga imao problema sa alkoholom) koji ga je zadesio na pauzi od snimanja njegovog poslednjeg filma Gladiator iz 1999. godine. Film je te godine postao veliki hit, a osim toga, sigurni smo da ne poznajete osobu koja ga nije pogledala. Preostale scene u kojima se pojavljuje ovaj glumac su prekrojene, a umesto njega se pojavljivao stariji maneken koji je ličio na Reeda, ili je njegovo prisutstvo bilo upotpunjeno CGI tehnikom.


Natalie Wood

Natalie Wood je bila ćerka ruskih imigranata koja se u svet filma probila 1955. godine ulogom u kultnom filmu Rebel Without a Cause za koju je dobila Oskara. U svojoj karijeri ona je osvojila još dve nagrade Američke akademije, a umrla je 1981. godine za vreme pauze od snimanja sci-fi filma Brainstorm. Ona je u tom momentu bila na krstarenju sa svojim mužem Robertom Wagnerom i bliskim prijateljima. Uzrok njene smrti bilo je davljenje, koje je pre 30 godina proglašeno nesrećnim slučajem, ali nova, prošlogodišnja istraga, dovela je do zaključka da njena smrt nije bila tako slučajna. Rešenje ovog slučaja je za sada, ipak, nepoznato. Producenti Brainstorma su povodom njene nesreće nakratko pauzirali snimanje filma, a posle mnogo problema, svetlost dana je konačno ugledao 1983. godine. Iako je Natalie većinu svojih većih scena već bila snimila, u onim manjim scenama u kojima nije pričala, glumila je njena dublerka.


Rob Knox

Engleski glumac Rob Knox imao je samo 18 godina kada je poginuo taman pred snimanje filma Harry Potter and the Deathly Hallows, budući da je u svet filma uspeo da se probije zahvaljujući njegovom prethodniku Harry Potter and the Half-Blood Prince. Rob je, naime, bio izboden do smrti u tuči ispred jednog londonskog paba, u pokušaju da odbrani svog mađeg brata. Njegovo ubistvo privuklo je veliku pažnju medija, a njegov ubica je dobio doživotnu zatvorsku kaznu. The Rob Knox Film Festival dobio je ime po njemu.


Heath Ledger

Australijski glumac Heath Ledger umro je 2008. godine od slučajnog predoziranja u svom stanu. U to vreme, Ledger je radio na filmu The Imaginarium of Doctor Parnassus proslavljenog engleskog reditelja Terryja Gilliama. Posle njegove smrti, produkcija je bila zaustavljena na nekoliko meseci, dok Johnny Depp, Jude Law i Colin Farrell nisu pristali da kompletiraju Ledgerovu ulogu. Film je zvanično posvećen ovom glumcu. Ledger nikada nije video ni svoj poslednji kompletirani film The Dark Knight u kojem je glumio Batmanovog najvećeg protivnika, Jockera. Ova izvanredna rola donela mu je i posthumnog Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu koji su naredne godine, u njegovo ime, primili njegov otac, majka i sestra.


River Phoenix

Američki glumac River Phoenix umro je u svojoj 23. godini od srčanog napada uzrokovanog velikom količinom heroina i kokaina u organizmu. River je kolabrirao ispred kluba The Viper Room koji je tada držao Johnny Depp. Njegov brat Phoenix (čija se glumačka karijera zaukala posle pomenutog filma Gladiator) i mnogi bliski prijatelji, među kojima je i Flea, basista benda Red Hot Chili Peppers, bili su prisutni tokom tog užasnog događaja. U vreme smrti, River se nalazio na odmoru od snimanja filma Dark Blood. Ovaj film će svoju premijeru doživeti tek 2012. godine u Holandiji, a tek je pre par dana prikazan široj publici na Berlinskom filmskom festivalu. Reditelj filma George Sluizer sačuvao je originalne filmske trake od osiguravajuće kompanije koja je nameravala da ga uništi, a kompletiranje ovog filma bila je jedna od njegovih najvećih želja koje je želeo da ispuni pre nego što umre, budući da boluje od neizlečivog raka. Pošto je bilo nemoguće da se scene koje River nije uspeo da snimi završe tako što će neki dubler zauzeti njegovo mesto, određeni delovi filma urađeni su narativnom metodom, a pored toga je i sam raspored scena delimično izmenjen kako bi se film koliko-toliko kompletirao. Ipak, Dark Blood, po rečima reditelja, ostaje „stolica sa tri noge“, jer je bilo nemoguće izbeći utisak nedovršenosti, budući da skoro četvrtina filma nije snimljena tada, 1993. godine, i da gubitak Rivera Phoenixa jednostavno nije mogao da se nadomesti.


* Sličan tekst o najgorim filmskim nesrećama objavili smo pre par godina i možete ga pročitati ovde.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (4)
Marijana (neregistrovan) @ 20. feb 2013. 21:20 #1
Najtragičnija smrt je svakako Brendonova :(
0 0
Shiby (neregistrovan) @ 21. feb 2013. 09:23 #2
Kako je samo Hit Ledzer odglumio Dzokera u drugom Nolanovom Betmenu! Briljantno. Nenadoknadivo...
0 0
Marijana (neregistrovan) @ 21. feb 2013. 16:20 #3
Meni ne tako brilijantno za Oskara..Ali zato se brendon saživeo sa likom Erika Drejvena, zaista kultno!
0 0
Nikolina, Nina (neregistrovan) @ 30. jan 2014. 13:31 #4
Heath Ledger
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi