Najviše Oskara ’Gravitaciji’, najbolji film ’12 godina ropstva’
04. mar 2014. @ 11:04  |  vesti

Najviše Oskara ’Gravitaciji’, najbolji film ’12 godina ropstva’

Zima 2014. filmski je obeležena još jednom, naizgled sasvim običnom dodelom nagrada američke Akademije. Svaka dodela Oskara je posebna, ako nikako drugačije, onda kao prilika za veliko slavlje filma u samom Olimpu medijskog mainstreama, ali svakako i kao moćan marketinški alat onih kojima je ponekad istinski potrebna magnetska privlačnost pozlaćenog kipa. Ove godine odluke su odnele matematičku prevagu 'Gravitaciji', sa čak sedam osvojenih priznanja, uključujući Oskara za najbolju režiju (Alfonso Kuaron), ali s dominacijom u tzv. tehničkom sektoru filmske umetnosti. Kuaronovo slavlje nije značilo i pobedu u kategoriji najboljeg filma . Nagradu za najbolji film odnela je potresna, robovlasnička drama ’12 godina ropstva’. Emotivno iscrpljujućom priču o čoveku koji je uspeo da pobegne iz lanaca ropstva, da bi ga okrutnom igrom sudbina ponovo vratila u iste, talentovani reditelj Stiv Mekvin osvojio je naklonost kritike pa i članova Akademije. Takođe je oskare dobio i za sporednu žensku ulogu i adaptirani scenario.


Metju Mekonahi srušio je nade Leonarda Dikaprija, ali i zadnju nadu 'Američkih varalica' da s briljantnim Kristijanom Bejlom ne ispadne najveći luzer večeri. No čak i oni koji su navijali za ostatak sjajno probranog društva nekako su znali da će ’Poslovni klub Dalas’, takođe s tri osvojene nagrade, Mekonahiju doneti prvog Oskara u karijeri, a tako i priliku da se raspriča glumeći čak i pri preuzimanju nagrade za glumu.

Ako ste očekivali da će Kejt Blanšet biti proglašena najboljom glumicom, ne samo da ste se uskladili s kladionicama, već ste dobro očekivali – ‘Jasmine FrenchVudija Alena omogućio joj je da održi jedan od najboljih dugih govora večeri, slaveći dostojanstveno svoj trijumf, deset godina nakon najbolje sporedne uloge u ‘Avijatičaru’.

Najbolji sporedni glumac je Džerad Leto za ulogu u ’Poslovni klub Dalas’– po očekivanju mnogih.

Dženifer Lorens nije najbolja sporedna glumica, ma koliko bi to fanovi možda želeli – odluka je pala na rasplakanu autsajderku Lupitu Nijongo, kojoj je ’12 godina ropstva’ prva dugometražna igrana uloga u životu.

Ispostavilo se da je 'The Act of Killing' ipak previše kontroverzan da bi Akademija rizikovala pravednom odlukom – Openhajmerevo remek-delo nakupilo je, valjda, dovoljno drugih nagrada do sada, dok je Oskar otišao u ruke '20 Feet From Stardom', muzičkom dokumentarcu o pratećim pevačicama i pevačima.

Ni u kategoriji animiranog filma nije se previše eksperimentisalo pa je tako najboljim proglašen veliki Diznijev blokbaster ‘Zaleđeno kraljevstvo’, iako je izbor ‘Let It Go’, kompozicije iz istog animiranog hita, za najbolju pesmu bio pomalo iznenađujući, s obzirom da su Robert Lopez i Kristin Anderson-Lopez pobedili Karen O, U2, Dejndžr Mausa i Farela Vilijamsa.

Baš kao što je Spajk Džounzov film 'Ona', uprkos već osvojenom Zlatnom globusu, šokirao odnevši Oskara za najbolji scenario ispred nosa 'Američkih varalica'.

Iako je među ovogodišnjim nominacijama veliki broj filmova bio zasnovan na istinitim događajima, život se posebno poigrao sa ostvarenjima dokumentarnog žanra koji su nagrađeni Oskarima.

Najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom proglašeno je ostvarenje ’The Lady in Number 6: Music Saved My Life’, koje govori o neverovatnoj Alis Herc Somer. Sa svojih 109 godina života, ona je bila najstarija pijanistkinja na svetu, ali i najstarija osoba koja je preživela Holokaust. Nažalost, preminula je svega nekoliko dana pre dodele Oskara.

Italijanski reditelj Paolo Sorentino zahvalio je Martinu Skorsezeu, sastavu Toking heds, Rimu, Napulju, porodici i svima koji su ga inspirisali da snimi, sasvim je sigurno, remek-delo italijanske kinematografije, film ’Velika lepota’, koji je proglašen najboljim filmom van engleskog govornog područja.

Premda među dobitnicima nije bilo iznenađenja, voditeljka Elen Dedženeris potrudila se da zabavi publiku tokom višečasovne dodele. Zbijala je šale sa većinom nominovanih glumaca i glumica, naručivala desetak pica za izgladnele zvezde, a potom im, fer i pošteno, tražila da plate porudžbinu dostavljaču pice. Ispostavilo se da zvezde ne nose mnogo novca, bar ne kada idu na dodelu Oskara.

Takođe se ispostavilo i da zvezde još gledaju u displej telefona kada se fotografišu, a ne u kameru. To se jasno vidi na najretvitovanijoj fotografiji ikada, snimku koji je nastao na ideju Dedženerisove, a na kojem se vidi desetak glumačkih veličina kako uživaju u najopuštenijem trenutku dodele.


NAGRADE NA 86. DODELI OSKARA:

NAJBOLJI FILM - "12 godina ropstva"

REŽIJA - "Gravitacija", Alfonso Kuaron

GLAVNA MUŠKA ULOGA: Metju Mekonahi, "Poslovni klub Dalas"

GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Kejt Blančet, "Nesrećna Džasmin"

SPOREDNA MUŠKA ULOGA - Džared Leto, "Poslovni klub Dalas"

SPOREDNA ŽENSKA ULOGA - Lupita Nijongo, "12 godina ropstva"

ORIGINALNI SCENARIO - "Ona", Spajk Džounz

ADAPTIRANI SCENARIO - "12 godina ropstva", Džon Ripli

STRANI FILM - "Velika lepota", Paolo Sorentino

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM - "Helium", Anders Volter, Kim Magnuson

DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM - "20 Feet From Stardom", Morgan Nevil, Džil Frizen, Ketrin Rodžers

KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM - "The Lady in Number 6: Music Saved My Life", Malkolm Klark, Nikolas Rid

DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM - "Zaleđeno kraljevstvo", Dženifer Li, Kris Bak, Piter del Veko

KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM - "Mr Hublot", Loren Vic, Aleksandar Espigares

ORIGINALNA MUZIKA - "Gravitacija", Stiven Prajs

PESMA - "Let it go" (Zaleđeno kraljevstvo), Kristen Anderson Lopez, Robert Lopez

SCENOGRAFIJA - "Veliki Getsbi", Ketrin Martin, Beverli Dan

KAMERA - "Gravitacija", Emanuel Lubecki

MONTAŽA - "Gravitacija", Alfonso Kuaron, Mark Senger

MIKS ZVUKA - "Gravitacija", Skip Livsej, Niv Adiri, Kristofer Benstid, Kris Manro

MONTAŽA ZVUKA - "Gravitacija", Glen Frimentl

KOSTIMI - "Veliki Getsbi", Ketrin Martin

ŠMINKA - "Poslovni klub Dalas", Adruita Li i Robni Metjuz

VIZUELNI EFEKTI - "Gravitacija", Tim Veber, Kris Lorens, Dejvid Širk, Nil Korbuld


Povezane teme: dodela oskara
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi