Neobične stvari koje niste znali o Tarantinovim filmovima
28. apr 2017. @ 12:36  |  vesti

Neobične stvari koje niste znali o Tarantinovim filmovima

Kventin Tarantino je američki filmski scenarista i reditelj, koji svojim filmovima uvek privlači pažnju javnosti. Veliku popularnost stekao je početkom 90-ih godina kada je posle uspešne karijere pisca i scenariste počeo da režira. Jedan od njegovih zaštitnih znakova je tzv. snimak iz gepeka (trunk shot), iskoristio ga je u svim filmovima koje je režirao. Za njegove filmove se uvek vezuju posebne specifičnosti i danas vam otkrivamo one malo poznate.

Koje god objašnjenje ste čuli o naslovu filma “Ulični psi” (“Reservoir Dogs”) ono verovatno nije tačno.

Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) je tadašnjim potencijalnim investitorima rekao da izraz “psi iz rezervoara” znači “izdajnik” ili prerušeni policajac inflitriran u bandu, kao i da je reč o slengu iz francuskih filmova. To je bila laž, koju je Tarantino znao da može izgovoriti, jer nije bilo šanse da ti ljudi dovoljno poznaju francuski film kako bi ga mogli proveriti.

Kasnije se proširila druga priča. Navodno, dok je radio u video-klubu, Tarantino je jednoj mušteriji preporučio film Luja Mala (Louis Malle) “Zbogom deco” (“Au revoir les enfants”), a mušterija je to čula kao “reservoir dogs”. Činjenica da Malov film nije bio dostupan u video-klubovima u vreme kada je Tarantino radio, donekle obara ovu teoriju.

Postoji još jedna verzija ove priče, po kojoj je Tarantivnova tadašnja devojka preporučila Malov film, a da je Tarantino sam pogrešno čuo naslov.

Moguće je da se, iz nekog razloga, radi o mešavini naslova “Au revoir les enfants” i Pekinoovog (Sam Pekinpath) filma “Psi od slame” (“Straw Dogs”).

Do danas Tarantino nije dao jasno objašnjenje o poreklu fraze “reservoir dogs”.

“Petparačke priče” (“Pulp Fiction”) možete gledati i hronološki… otprilike.

Narativna struktura “Petparačkih priča” (“Pulp Fiction”) nije linearna, ali moguće je razbiti njen originalni sled i gledati film hronološki (evo infografike koja istražuje tu mogućnost).

Džeki Braun vozi Bučov automobil iz “Petparačkih priča”.


Honda Sivik koju Pam Grir (Pam Grier) vozi u “Džeki Braun” (“Jackie Brown”) je isti auto koji je vozio Buč i kojim je udario Marselusa Valasa u “Petparačkim pričama”. Automobil se nakratko pojavljuje i u “Kill Bill: Vol. 2”.

Voren Biti je bio Tarantinov prvi izbor za Bila u “Ubiti Bila” (“Kill Bill”).

Kada se razišao sa Bitijem (Warren Beatty) zbog kreativnih nesuglasica, Tarantino je uzeo Dejvida Karadina (David Carradine), jer je glumio u njegovoj omiljenoj seriji iz detinjstva – “Kung Fu”.

Ideja za “Otporan na smrt” (“Death Proof”) se razvila iz Tarantinove želje da kupi Volvo.

Pre nekih deset godina, sa drugom sam pričao o kupovini auta. Razmišljao sam o Volvu, jer sam hteo da imam što bezbedniji automobil. Sećam se da sam razmišljao o tome kako ne želim da umrem u saobraćajnoj nesreći, tipa onoj iz ‘Petaparačkih priča’. Tako sam pričao prijatelju o tome, a on mi je rekao: ‘Pa možeš uzeti bilo koji automobil, dati ga kaskaderskoj ekipi i oni će ga napraviti otpornim na smrt za nekih 10 ili 15 hiljada dolara’. Ta fraza ‘otporan na smrt’ mi se urezala u pamćenje”, kazao je Tarantino.

Kristof Volc nije bio prvi izbor za pukovnika Landu u “Prokletnicima”.

Tako je, neverovatni Kristof Volc (Christoph Waltz) bio je drugi izbor za ulogu koja ga je proslavila i za koju je dobio Oskara. Prvi izbor bio je Leonardo Dikaprio (Leonardo Di Caprio).

Konj kojeg Džejmi Foks jaše u “Đangu” (“Django Unchained”) je njegov lični konj.


Konja po imenu Čita dobio je za rođendan, četiri godine pre nego što je film snimljen.

“Prava romansa” (“True Romance”) je bio prvi Tarantinov scenario.

U originalnom scenariju, Klerens Vorli (lik iz “Prave romanse” kojeg tumači Kristijan Slejter) piše scenario za “Rođene ubice” (“Natural Born Killers”), putujući sa Alabamom. Čitav scenario je na kraju imao preko 500 strana, pa ga je Tarantino podelio u dva različita filma.

“Od sumraka do svitanja” (“From Dusk Till Dawn”) je prvi Tarantinov scenario za koji je plaćen.

Napisao je scenario za film koji je režirao Robert Rodrigez – za 1.500 dolara. Scenario je napisao kao poligon za demonstraciju talenata kompanije za specijalne efekte, koja se zove KNB, koja je pristala da besplatno uradi efekat odsečenog uha u “Uličnim psima”.

Majkl Kiton u još jednom filmu igra svoj lik iz “Džeki Braun”.


Kiton igra FBI agenta Reja Nikolata u “Džeki Braun”. Godinu dana kasnije igra istu ulogu u Stiven Soderbergovom “Out of Sight“, koji je, kao i “Džeki Braun”, zasnovan na romanu Elmora Lenarda (Elmore Leonard).

Tarantino je režirao “Ulične pse”, jer Toni Skot nije mogao.

Bio je nepoznato ime u Holivudu i znao je da nema šanse da mu daju da režira i “Ulične pse” i “Pravu romansu”. Tako je oba scenarija dao Toniju Skotu (Tony Scott), koji je izabrao “Pravu romansu”, a “Pse” ostavio Tarantinu.

Brus Vilis je bio suočen sa sudskom tužbom za “Četiri sobe” (“Four Rooms”).


Vilisovo (Bruce Willis) pojavljivanje u “Četiri sobe” je bilo usluga Tarantinu, nakon snimanja “Petparačkih priča”. Glumac je bio suočen sa potencijalnom tužbom Udruženja filmskih glumaca SAD jer je pristao da radi besplatno. Zbog toga Vilisovo ime nećete naći na špici filma.

Vinsent Vega je pisan za Majkla Medsena.

Tarantino je napisao nekoliko uloga za “Petparačke priče” sa određenim glumcima na umu, ali Majkl Medsen (Michael Madsen) kao Vinsent Vega mu je bila posebna fiksacija. Medsen je znao za Tarantinove planove i hteo je da igra Vegu, ali je odustao nekoliko nedelja pre početka snimanja, kako bi igrao u “Vajatu Erpu” (“Wyatt Earp”).

Ilaj Rot je režirao film-unutar-filma u “Prokletnicima” (“Inglorious Bastards”).


Rot (Eli Roth), poznat po horor filmovima poput “Hostel” i “Cabin Fever”, pojavljuje se u “Prokletnicima” u ulozi Denija Horovica – The Bear Jew. Lažni nacistički propagandni film “Ponos nacije”, koji vidimo u petom poglavlju “Prokletnika” i traje nešto više od šest minuta, režirao je Rot.

Segment iz “Četiri sobe”, nazvan “Čovek iz Holivuda”, zasnovan je na priči Roalda Dala.

Tarantinov segment iz “Četiri sobe” zasnovan je na priči “Čovek sa juga”, koja je prethodno adaptirana za jednu epizodu serijala “Alfred Hičkok predstavlja” (“Alfred Hitchcock Presents”), koja se i pominje u sceni. Priču je napisao Roald Dal (Roald Dahl), čovek koji je napisao i “Čarli i fabrika čokolade” (“Charlie and the Chocolate Factory”), “Matilda”, “Fantastični gospodin Lisac” (“Fantastic Mr. Fox”) i “Veliki dobrodušni div” (“The BFG”).

Majkl Fasbender je zamenio Sajmona Pega u “Prokletnicima”.

Pre nego što je Fasbender (Michael Fassbender) unajmljen da predvodi “operaciju Bioskop”, Tarantino je hteo da Sajmon Peg (Simon Pegg) igra Arčija Hikoksa. Peg je odustao da bi stigao da radi na Spilbergovom “The Adventures of Tintin” – odluka za koju tvrdi da mu je predstavljala pravu agoniju.

Dikaprio se osećao neugodno zbog rasizma u “Đangu”.

Džejmi Foks je pričao kako je Dikaprio imao problema sa snimanjem scena koje su od njega zahtevale da naziva glumačke kolege crnčugama. Osećajući njegovu nelagodu, Samjuel Džekson (Samuel L. Jackson) ga je sklonio u stranu i ohrabrio rečima: “Hey, motherfucker, this is just another Tuesday for us. Let's go.”

Robert Rodrigez je režirao neke delove “Petparačkih priča”.

Kada vidite Tarantina na ekranu u ulozi Džimija, znajte da neko drugi stoji iza kamere, a taj neko je upravo Rodrigez.

Zauzvrat, Tarantino je režirao scenu u “Gradu greha” (“Sin City”).

Ovu scenu.

Izvor:bosonoga.com
Povezane teme: Tarantino
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi