Ogledalce, ogledalce: Kako je Holivud pao na bajke
26. apr 2012. @ 09:47  |  specijal

Ogledalce, ogledalce: Kako je Holivud pao na bajke

Holivud je opsednut bajkama. Naravno, oduvek je bilo tako: priče o siromasima koji postaju bogataši uvek će biti filmski mamac sve dok nas realnost bude obmanjivala ćupovima zlata i bundevinim kočijama.

Međutim, proteklih nekoliko meseci filmska industrija se "navukla" na folklor i fantaziju dok studiji skupljaju popularne priče i prerađuju ih za masovno konzumiranje kao korporativne verzije braće Grimm.

Trenutno se u produkciji nalazi bar 15 igranih filmova zasnovanih na bajkama, a ko zna koliko njih kruži u ranim fazama razvoja. Tako da je ovo dobro vreme za upozorenje: veliki deo onog što će uslediti može se čitati kao elaborirana satira. Ne. Za razliku od mnogih priča sa kojima će nas Holivud bombardovati, ova je u potpunosti istinita.

Već u aprilu mogli smo da pogledamo prvi. Mirror Mirror je lagana adaptacija nemačke narodne priče u raskošnim kostimima, u režiji Tarsema Singha. U filmu glume Julia Roberts kao zla kraljica i Lily Collins, ćerka Phila Collinsa, kao njena lepa ćerka svetle puti. Ali, ako vam trejler ne paše, nije sve izgubljeno. Za manje od dva meseca u bioskope stiže drugi film o Snežani.

Julia Roberts i Lily Collins u filmu Mirror Mirror, 2012.

To je očajnički ozbiljan Snow White and the Huntsman, sa Kristen Stewart (Twilight) kao naoružanom prognanom princezom i Chrisom Hemsworthom kao rendžerom koji je poslat u šumu da donese njeno još uvek živo srce. Kasting je ovde čudno prozaičan: Hemsworth ima iskustva sa mahanjem oružja iznad glave, pošto je prošlog leta glumio u blokbasteru Thor, a kada je reč o lutanju po šumama, pa, Kristen nema ravne.

Ono što je razočaravajuće je da ćemo čekati verovatno još 18 meseci pre nego što izađe i treći film o Snežani, iako Disney je krenuo u realizaciju The Order of the Seven, sopstvenu adaptaciju priče, koja bi mogla da se nađe u bioskopima do kraja 2013. Priča bi mogla da se svidi svakome ko voli patuljke, ali bi želeo da su malo viši i nasilniji: oni su ovde elitna grupa boraca prosečne visine koji spašavaju prognanu englesku damu u Kini u 19. veku.

Kristen Stewart u filmu Snow White and the Huntsman, 2012.

Dok će Snežana dobiti tri filma, "Uspavana lepotica", "Petar Pan" i "Pepeljuga" će morati da se zadovolje sa po dva. Hailee Steinfeld, petnaestogodišnja glumica nominovana za Oskara za ulogu u True Grit, prihvatila je ulogu u feminističkoj verziji "Uspavane lepotice" u kojoj će princeza Aurora sama izboriti za svoj put iz sveta snova umesto da čeka zgodnog princa da je probudi. U međuvremenu, Angelina Jolie će glumiti ulogu zle kraljice u Maleficient, prerađenoj verziji Disney-jeve animacije, ispričane iz perspektive glavnog negativca.

Charlize Theron u filmu Snow White and the Huntsman, 2012.

Zatim, tu je Pan, film prema priči J.M. Barrieja o dečaku koji nikada nije odrastao a koji se nalazi na meti kapetana Jamesa Hooka, ovde u izvođenju Aarona Eckharta. Druga verzija je Peter Pan Begins, koja otkriva da su junak i njegov jednoruki neprijatelj zapravo otuđena braća, pri čemu će nekadašnji model Channing Tatuum glumiti ili Petera ili Hooka, a moguće i obojicu.

Disney radi na igranoj verziji "Pepeljuge" sa scenaristom Aline Brosh McKennom (The Devil Wears Prada), koja će na neki način biti moderna verzija bajke. Kada je vest od adaptaciji objavljena, studio Universal je skoro momentalno objavio da radi na sopstvenoj verziji.

Heilee Steinfeld glumiće princezu Auroru u adaptaciji "Uspavane lepotice"

Ovo nije Kraj. Emma Watson je nedavno prihvatila ulogu u novoj verziji "Uspavane lepotice". Reditelj Joe Wright (Hanna) planira igranu verziju "Male sirene". Bryan Singerova verzija "Jack the Giant KIller" sa Nicholasom Houltom, pojaviće se u bioskopima posle dodele Oskara 2013, što ne sluti na dobro. Verzija "Ivice i Marice" u produkciji Willa Ferrella sa Jeremyjem Rennerom i Gemmom Arterton, s druge strane, sluti na dobro.

U filmu Oz: The Great and the Powerful reditelja Sama Raimija, James Franco će se naći u ulozi mlađane verzije Čarobnjaka. U Arabian Nights Chucka Russella gledaćemo bivšeg rvača Dwaynea "The Rock" Johnsona u ulozi Sinbada.

Angelina Jolie glumiće zlu kraljicu u filmu Maleficient

Odakle, zapravo, potiče ova manija? Holivud je od ranih dana poznat po dupliranju svojih ideja: 1998, Deep Impact i Armageddon, oba akciona filma sa meteorima koji su na putu da unište Zemlju, izašli su sa razmakom od samo nekoliko nedelja, kao i Antz i A Bug's Life, dva kompjuterski generisana animirana filma o insektima. Ali, dok se dve vrste filmova mogu otpisati kao slučajnost, u ovom slučaju, u pozadini mora postojati nešto veliko, što verovatno ima veze s novcem.

Krivac je verovatno Alice in Wonderland Tima Burtona. Iako se u bioskopima pojavio sa ofrlj odrađenom 3D konverzijom u postprodukciji i iako je primljen sa kritikama koje su varirale od mlakih do izuzetno oštrih, film je postigao ogroman i neočekivan uspeh, zaradivši preko 600 miliona funti širom sveta: brojka koja će svakog izvršnog producenta naterati da sedne i uzima beleške.

Alice in Wonderland (rež. Tim Burton, 2010.)

Burtonov film je koristio originalno delo Lewisa Carrolla samo kao odskočnu dasku za komercijalni fantazijski blokbaster sa "girl power" porukom i halucinogenom estetikom. Samo tri meseci posle premijere Alice u februaru 2010. mnogi filmovi bazirani na bajkama krenuli su u produkciju.

A tu je, naravno, i Twilight: još jedan box office fenomen o tinejdžerki koja odlazi u šumu oglušivši se na savete prijatelja i porodice. Serija je do sada zaradila preko 1,5 milijarde funti, čeka se poslednji film u franšizi, tako da nije čudo što mnogi navedeni filmovi sadrže taj turoban i gotski izgled i što su otuđene tinejdžerske junakinje osmišljene po ugledu na Bellu Swan. Zapravo, rediteljka prvog Twilight filma, Catherine Hardwicke, već je prestigla Holivud svojom sopstvenom verzijom "Crvenkape", Red Riding Hood, koja se u bioskopima pojavila prošlog aprila, iako je postigla zanemarljive rezultate na box office-u u odnosu na Alice in Wonderland ili tinejdžersku vampirsku sagu.

Robert Pattinson i Kristen Stewart u filmu Twilight, 2007.

Da li je relativni komercijalni neuspeh Red Riding Hood loše predskazanje za mnoge bajkovite filmove koji nas očekuju, ostaje da se vidi - iako za razliku od Hardwickeinog filma, koji je snimljen sa relativno skromnih 55 miliona funti, mnogi budžeti blokbastera biće podržani jednako veliki marketinškim kampanjama. Recimo, sa budžetom od 110 miliona funti, Snow White and the Huntsman je jedan od tri najskuplja filma koje je studio Universal snimio ove godine, zajedno sa Battleship i 47 Ronin, 3D samurajskim epom sa Keanu Reevesom.

Kao u većini bajki i ova priča nosi poruku: ako vam publika kaže da joj se nešto sviđa, nastavite da joj dajete još toga istog i verovatno ćete zgrnuti bogatstvo. Iako možda nije naročito poučno, ovo je pravilo kojeg se Holivud čvrsto drži, što dokazuje i niz filmova u proteklih pet godina snimljenih prema nostalgičnim filmovima iz sedamdesetih i osamdesetih: The Karate Kid (zarada 228 miliona funti), Star Trek (245 miliona funti), The A-Team (110 miliona funti), tri Transformers filma (1,69 milijarde funti).

Amanda Seyfried u filmu Red Riding Hood, 2011.

Sa toliko novca u opticaju, industrija može sebi da priušti da bude neoriginalna. Mogli bi da se pitamo i da li je neki izvršni producent upoznat sa pričom o "Guski koja nosi zlatna jaja" - iako trenutno nema verzije blokbastera na pomolu, vrlo je verovatno da će je biti.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi