Oz the Great and Powerful / 2013 / Avantura / Fantastika

Oz the Great and Powerful

Oz, veliki i moćni

3.0 (1)
Žanr: Avantura / Fantastika

Scenario: Mitchell Kapner (Romeo Must Die, 2000.), David Lindsay-Abaire (Robots, 2005.), L. Frank Baum (knjige)

Režija: Sam Raimi (Spider-Man, 2002.)

Glavne uloge: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Zach Braff, Bill Cobbs

Godina proizvodnje: 2013

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 130 min

Find yourself in Oz.

Sinopsis:
Kad Oscar Diggs (James Franco), sitni cirkuski mađioničar sumnjivog morala bude bačen iz prašnjavog Kanzasa u živopisnu zemlju Oz, misliće da je dobio premiju slava i bogatstvo su mu na dohvat ruke sve dok ne upozna tri veštice, Teodoru (Mila Kunis), Evanoru (Rachel Weisz) i Glindu (Michelle Williams), koje nisu ubeđene da je on taj veliki čarobnjak koga su svi očekivali. Kada nevoljno bude uvučen u probleme koji muče zemlju Oz i njene stanovnike, Oscar će morati da otkrije ko je dobar, a ko zao pre nego što bude prekasno. Uz pomoć magičnih veština, iluzije i promućurnosti, pa čak i malo čarobnjaštva, Oscar će se pretvoriti ne samo u velikog i moćnog čarobnjaka iz Oza već i u bolju osobu.


IMDB ocena: 6.9/10
Rotten Tomatoes rating: 61%

Datum svetske premijere: 14. februar 2013. (SAD)
Datum domaće premijere: 7. mart 2013.

Trivija:
- Christoph Waltz je bio u pregovorima za ulogu u filmu.
- Uloga Oza bila je ponuđena Robertu Downey Jr-u i Johnnyju Deppu.
- Za uloge veštice bile su razmatrane Olivia Wilde, Amy Adams, Blake Lively, Kate Beckinsale, Keira Knightley i Rebecca Hall.
- Hilary Swank i Michelle Williams su bile prvi izbor reditelja Sama Raimija za ulogu Evanore. Rachel Weisz je dobila scenario i svidela joj se uloga, ali ni studio ni Sam Raimi nisu mogli da je zamisle u toj ulozi. Weisz je bila na audiciji i dvočasovnom razgovoru sa Raimijem posle čega je dobila ulogu Evanore. Williams je na kraju dobila ulogu Glinde.
- John C. Reilly je bio razmatran za ulogu Franka.
- Blake Lively je dobila ponudu za ulogu Glinde, ali je umesto toga odlučila da snimi Savages Olivera Stonea.
- Na početku filma vidimo da Oz radi za cirkusku kompaniju "Baum Brothers Circus". Ovo je referenca na L. Franka Bauma, autora knjiga o Ozu.
- Mila Kunis je u trećem razredu osnovne glumila u školskoj predstavi "The Wizard of Oz", a u TV seriji "That '70s Show" je glumila Dorothy u parodiji.
- S obzirom da studio Warner Bros. poseduje prava na mnoge legendarne elemente iz MGM filma iz 1939. godine, među kojima su i rubin crvene cipelice koje je nosila Judy Garland, Disney nije mogao da koristi nijedan od tih elemenata u ovom filmu. Ovo se odnosilo i na zelenu boju kože zle veštice, za koju je Disney koristio, po njihovom mišljenju, dovoljno različitu nijansu zelene. Studio, međutim, nije smeo da koristi karakteristični mladež na bradi koji je Margaret Hamilton imala za legendarnu ulogu zle veštice sa Zapada.

(klik za veću sliku)

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
markoboban @ 23. jan 2015. 21:04 #1
Bajkovito carstvo
Veteran svetske kinematografije Sam Raimi prihvatio je ponudu producentske kuće Walt Disney Pictures, da režira modernizovanu verziju čuvenog 'Čarobnjaka iz Oza'. Zapravo ovde se ne radi o još jednom rimejku, jer je scenaristički dvojac, Mitchell Kapner & David Lindsay-Abaire, polazeći od literarnog predloška proslavljenog L. Frank Bauma, sročio storiju koja je u neku ruku prequel onome što smo gledali u porodičnom klasiku. Ovo je fantastična avantura koja pokušava da nam pruži odgovor na neke nepoznanice vezane za poreklo samog čarobnjaka iz Oza. Ali i da nam detaljnije približi sudbine tri lepe veštice, zbog čijih razmirica je došlo do raskola u bajkovitom carstvu Oza. Oscar Diggs je sitni cirkuski mađioničar, pohlepan tip kome je etika strana. Kada zapadne u nevolju, ovaj vešti manipulator neočekivano će se obreti u živopisnom svetu čudesnog kraljevstva Oza. Njegova pojava je ispunjenje davno izrečenog proročanstva, po kome će dolazak velikog, moćnog čarobnjaka spasiti Oz i doneti mir i sreću svim njegovim žiteljima...Bajkovit pripovedački stil savršeno odgovara mlađoj populaciji, pogotovo deci, jer privlači pažnju i može da se isprati do kraja. Razumljivo je onda što se kroz dijaloge provlači edukativna crta, jer su koncipirani i da zabave, ali i da navedu dečicu da izvuku neke zaključke (ili naravoučenije, što bi rekli pedagozi). Odlično postavljena scenografija sa puno šarenila, jarkih boja, u kojima upoznajemo neobične protagoniste u maštovito dizajniranim kostimima (po principu: 'moja mašta može svašta'), zaista ostavlja upečatljiv utisak. Upotreba CGI-efekata ovde je potpuno opravdana i ima svrhu. Veći deo filma snimljen je u Sony Pictures Studios, koji je svu raspoloživu tehniku i opremu stavio na raspolaganje filmskoj ekipi. Tehnički aspekt je u neku ruku zasenio samu adaptaciju priče za potrebe ekranizacije. Mada je ubačeno par detalja kojima se odaje omaž klasiku iz 1939. godine (npr. uvodna crno-bela sekvenca), evidentno je kako se scenaristički koncept u značajnoj meri prilagodio ukusima mlađeg dela publike. Stoga je postignut značajan komercijalni rezultat (zarada od blizu $235,000,000 u američkim bioskopima), jer je ova porodična fantazija stekla naklonost mlađih filmskih fanova, ali i onih starijih (pre svega tu mislim na roditelje). Sa glumačke tačke gledišta, sigurno je moglo i bolje, jer objektivno niko nije posebno iskočio. Izuzetak je nadahnut performans odlične Rachel Weisz, glumice koja je prihvatila izazov da što bolje iznese lik istinske zloće. Sve u svemu, može se izreći konstatacija kako je modernizovana adaptacija, vizuelno ušminkana i estetski doterana, uglavnom ispunila očekivanja, iako nije oduševila, s obzirom da nije dosegla ni približan kvalitet originala od pre više decenija. Preporuka dečici, ali i ostalima koji još uvek odbijaju da odrastu i zakorače u surovi svet odraslih.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi