Pet najboljih filmova o vampirima
16. okt 2010. @ 14:45  |  specijal

Pet najboljih filmova o vampirima

Odabir pet najboljih vampirskih filmova će sigurno navući gnev mnogih fanova ovog žanra, ali svetska premijera rimejka Let Me In je svakako dobar razlog da zarijemo svoje zube u ovu temu. Pa da probamo (primetićete da se nigde u naslovima ne pominje Twilight).

Låt den rätte komma in / Let the Right One In (2008): Red bi bio da počnemo švedskim trilerom koji je inspirisao Let Me In, film koji je opravdano cenjen zbog svoje inventivnosti, stravičnosti i duše. Usamljeni dečak sprijateljuje se sa misterioznom devojčicom koja se upravo uselila u njegov kompleks apartmana u Stokholmu - koja ga upozorava da ne mogu biti prijatelji, kao ni da ona nije zapravo devojčica. Ona ima 12 godina "već duže vreme". Reditelj Tomas Alfredson nudi mnoštvo potresnih scena, ali pravo uzbuđenje potiče od napetosti koja se gradi tokom mirnog ritma, kao i ljupkosti koja nastaje dok ova dva neujednačena lika formiraju vezu koja im je očajnički potrebna, iako znaju da ne može da potraje.
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens / Nosferatu (1922): Kad su klasici u pitanju, teško je izabrati između ovog i Dracule Bela Lugosija iz 1931. godine. Lugosi je, naravno, postao sinonim za ovaj lik. Ali Max Shreck je mnogo strašniji. Možda je u pitanju treperava, crno-bela kinematografija, senke i uglovi kamere - sva obeležja nemačkog ekspresionizma. A možda je to zbog toga što je film F.W. Murnaua nem, dozvoljavajući našoj mašti da podivlja. Ali, svih ovih decenija kasnije, prizor kako duguljavi Schreck ustaje iz kovčega i hoda kroz hodnike sa tim ukletim pogledom u očima je i dalje jeziv. Ova verzija je postala neizbrisivi deo kulture, i tako inspirisala i sledeći izbor...

Shadow of the Vampire (2000): Retko ko je pogledao ovaj film, što je šteta jer je pametan, zabavan i uznemiravajuć istovremeno. U premisi, reditelj E. Elias Mehrige i scenarista Steven Katz kažu da je prilikom osmišljavanja Nosferatu-a, Murnau namerno unajmio pravog vampira za glavnu ulogu kako bi stravične momente učinio još realističnijim. U ulozi pomenutog reditelja, John Malkovich je pružio izuzetno istraživanje granica do kojih je jedan reditelj spreman da ide u ime umetnosti, dok je Willem Dafoe, kao Schreck, pružio sporednu ulogu koja mu je donela nominaciju za Oskara. Film je takođe bio nominovan i u kategoriji najbolje šminke.

The Lost Boys (1987): Robert Pattinson je u vreme prikazivanja ovog filma bio još bebac, ni blizu tumačenja tunjavog Edwarda iz serije Twilight. Ali tada, film Joela Schumachera je definisao vampira kao tinejdžerskog buntovnika. Tu je zgodna mlada glumačka ekipa: Jason Patric, Kiefer Sutherland, Jami Gertz i ne jedan, već dva Coreyja, Haim i Feldman. Ali, bio je i oličenje tadašnjeg trenda, sa velikim frizurama i soundtrack-om na kom su se nalazile pesme INXS-a i Echo and the Bunnymen-a. Ukoliko ste odrastali tokom 80-tih godina, ovo je bio uzbudljiv, seksi mali film.

Love at First Bite (1979): Disko osvrt na zavodljivu stranu Drakule. George Hamilton nikada nije bio bleđi ni zabavniji kao ovde, u ulozi smrtonosno ozbiljnog i beznadežno romantičnog grofa. Proteran iz svog zamka u Transilvaniji, on se seli u Njujork gde pokušava da zavede manekenku (Susan Saint James) koji je oduvek obožavao. Ukoliko nikada niste pogledali ovaj film - pa čak i ako jeste - otiđite na YouTube i pogledajte scenu u kojoj Hamilton i Saint James plešu uz "I Love the Nightlife" Alicie Bridges. I ovaj film je staromodan, ali zaslužuje dugovečnost.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
DECAKizVODE @ 17. okt 2010. 14:30 #1
Let the Right One In je izvanredan film
0 0
olja (neregistrovan) @ 09. apr 2012. 14:22 #2
super aaaali je i strasno
0 0
IIII (neregistrovan) @ 24. nov 2012. 12:37 #3
SUMRAK SAGA
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi