Petparačke priče: Deset zanimljivosti posle 20 godina filma
28. apr 2014. @ 09:20  |  vesti

Petparačke priče: Deset zanimljivosti posle 20 godina filma

Pulp Fiction

Prošlo je dvadeset godina od kako nas je Kventin Tarantino upoznao sa Mijom, Vinsom, Džulsom i Bučom. Godišnjicu ovog kultnog filmskog ostvarenja obeležavamo sa nekoliko zanimljivosti.

Da li znate da je uloga Mije Volas (Uma Turman) trebalo da bude dodeljena Izabeli Roselini? Meg Rajan? Deril Hani? Džoan Kjuzak? A, Mišel Fajfer? Sve ove glumice su bile na spisku slavnog reditelja, pa čak i Džulija Luis Drajfus, Elejn iz ’Sajnfelda’. Ipak, Tarantinu je Uma jedna jedina.

Automobil Vinsenta Vege (Džona Travolte), crveni ’ševrolet malibu’ iz '64. godine je zapravo automobil Kventina Tarantina i ukraden je odmah nakon snimanja filma! Reditelj ga je, u delovima doduše, dobio nazad tek prošle godine, kada su policajci videli dva momka kako mu skidaju delove za prodaju.


Džulsov ’motherfucking’ novčanik je takođe pripadao Tarantinu, a izraz koji Džuls (Semjuel L. Džekson) koristi kada priča o njemu ’Bad Mother F*cker’ je referenca na naslovnu numeru ’Šafta’...kojeg je Džekson (kakva slučajnost) igrao šest godina kasnije.

Tarantino (koji u filmu igra lik Džimija Dimika) je želeo da igra ulogu Lensa, ali je odustao jer je želeo da bude iza kamere kada se bude snimala scena sa ’predoziranjem’ Mije Valas.

Inače, znate li da je ta scena snimljena unazad – Travolta izvlači iglu iz grudi Ume Turman, a onda je snimak pušten ’unazad’ da izgleda kao da je ubada u srce.

Da Džon Travolta zna da đuska znali smo još od ’Groznice subotnje večeri’ i ’Briljantina’, ali da se za ples sa Umom Turman u ’Jack Rabbit Slims’ spremao gledajući Felinijev ’8 ½’, nismo. Plesnu numeru koja podseća na šezdesete su pre njih odigrali Barbara Stil i Mario Pisu.

Majica koju nosi Tarantinov Džimi je zapravo majica koju je reditelj uzeo iz redakcije ’Orbita’ u Čikagu kada je davao intervju listu povodom promocije filma ’Reservoir Dogs’.

Da li znate da Kventin Tarantino stalno ’pozdravlja’ svoj rodni Tenesi u filmovima? Buč (Brus Vilis) se dogovara da se nađe sa svojom vezom u Noksvilu, Tenesi, u filmu ’Death prof’. Tenesi je mesto gde se nalazi Dodž Čelendžer, jedna od država Tenesija je rodno mesto poručnika Alda Raina iz ’Inglorious Bastards’.

Na odjavnoj špici filma ’Petparačke priče’, glumac koji je igrao menadžera kafića potpisan je kao ’kafić’, zato što u sceni u kojoj ga Tim Rot pita ’hoćeš da budeš heroj’, on odgovara ’ja sam kafić...

Iako je ceo svet poludeo za filmom, republikanski kandidat za predsednika 1996. godine Bob Dol je 'napljuvao' film kao ’reklamu za heroin’.

Oružje koje Buč Kulidž bira za izvršavanje osvete u sceni u zalagaonici, predstavlja omaž drugim filmovima – čekić ilustruje ’Petak 13 – drugi deo’, palica ’Walking Tall’, testera ’Teksaški masakr motornom testerom’ naravno, a samurajski mač predstavlja film ’Lightning swords of death’.

Na kraju –šta se nalazi u tašni koju čuvaju Džuls i Vins?

Najdugovečnija Internet glasina kaže da se u njoj nalazi duša Marselusa Valasa, a dokaz za to je šifra akten tašne – 666 - i činjenica da se Valas u filmu vidi sa zavojem na potiljku, mestu iz kojeg je Đavo izvukao njegovu dušu.

Saradnik na scenariju Rodžer Ejveri kaže da je prvobitna ideja bila da se u tašni nalaze dijamanti, ali bi to bio preveliki kliše, pa je rešeno da publika nikada ne vidi sadržaj koji se nalazi u njoj.

Brojni ljubitelji filma tvrde da se u njoj nalazi zlatno odelo Elvisa Prislija, pa zato svetli kada je u jednom trenutku otvore, ali ne. Iako je svojevremeno Tarantino rešio da ne otkriva tajnu, već rekao da se u njoj nalazi ono što gledalac misli da se nalazi. Tajna je otkrivena.

U taj umetnički deo se nećemo uplitati, kao ni činjenicu da je bilo toliko važno da ga glavni junaci ’vuku’ kroz ceo film, ali ako vas interesuje šta se zaista nalazilo odgovor je: dve baterijske lampe.

Ovih dana Tarantino radi na novom scenariju za vestern film 'The Hateful Eight’ što je i potvrđeno na javnom čitanju gde su se pojavili glumci Semjuel L. Džekson, Tim Rot i Majkl Medsen.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi