Porodica Hearst "oprostila" Orsonu Wellesu za film "Građanin Kejn" posle 71 godine
31. jan 2012. @ 09:06  |  vesti

Porodica Hearst "oprostila" Orsonu Wellesu za film "Građanin Kejn" posle 71 godine

Kada se remek delo Citizen Kane (Građanin Kejn) Orsona Wellesa pojavilo prvi put u bioskopima 1941. godine, novinarski magnat William Randolph Hearst nije bio baš oduševljen: sličnosti između njega i Wellesovog lika Charlesa Fostera Kanea bile su prevelike da bi ih ignorisao.

Moćni medijski baron pronašao je svoj način da naškodi filmu. Sada, više od 70 godina kasnije, izgleda da je porodica američkog magnata konačno oprostila Wellesu tako što je pristala da se za posetioce zamka Hearst u Kaliforniji održi projekcija upravo ovog filma.

Projekcija 9. marta biće deo internacionalnog filmskog festivala San Luis Obispo, koji se svake godine održava u srednjoj oblasti Kalifornije gde se nalazi bivši Hearstov dom. Zamak je 1957. godine, šest godina posle smrti vlasnika, doniran državi i sada predstavlja značajnu turističku atrakciju. Citizen Kane, koji je Welles napisao i režirao sa samo 26 godina, sada će biti prikazan uz blagoslov Hearstovih potomaka.

Direktor festivala Wendy Eidson je za LA Times izjavio da će to biti prvi put da će Wellesov klasik biti prikazan na Hearstovom ogromnom imanju, koji je nekadašnji vlasnik nazivao "La Cuesta Encantada" ("Začarano brdo") i koje svake godine poseti milion turista.

"Izneo sam ideju o prikazivanju Citizen Kane-a kao šalu, i oni se nisu nasmejali", kaže Eidson. "Bio sam zatečen." Međutim, prapraunuk Steve Hearst kaže da je prikazivanje filma "sjajna mogućnost da se povuče jasna crta između WR-a i Orson Wellesa, između srednjevekovnog i tmurnog zamka prikazanog u Citizen Kane-u i svetle, lepe i arhitektonski nadmoćne realnosti."

Hearstovi pokušaji da uništi Citizen Kane su legendarni. Govorilo se da je lobirao protiv njega u Akademiji filmskih umetnosti i nauka, telu koje odlučuje o dobitnicima Oskara, što je dovelo do toga da 1942. godine umesto njega kao najbolji film pobedi How Green was My Valley.

Hearst je takođe izbacio reklame za film iz mnogih svojih novina, a jedan od njegovih saradnika u Holivudu je rekao da je čak pokušao da otkupi snimke filma kako bi ih spalio pre premijere filma. Još jedna priča govori o tome kako je direktor FBI-ja J. Edgar Hoover pokrenuo decenijama dugačku istragu o Wellesu kao rezultat Hearstovog besa zbog filma.

Hearst je naročito bio besan zbog opisivanja Kaneove partnerke Susan Alexander, pevačice i alkoholičarke koju je magnat ubedio da se okrene katastrofalnoj operskoj karijeri. Sam Hearst je bio u romantičnoj vezi sa uspešnom glumicom Marion Davies. Welles je jednom prilikom rekao da ona nije poslužila kao osnova za lik Alexander, ali poređenje je bilo više nego dovoljno za Hearsta.

Steve Hearst, koji danas rukovodi porodičnim imanjima i drugim poslovima, rekao je da postoje mnoga poređenja između Kanea i njegovog prapradede, ali i ogromne razlike. "Lik koji je Orson Welles prikazao bio je mnogo više ekstrovertan nego što je WR bio", rekao je on. "On nije bio tip koji bi u svojoj kancelariji plesao sa svojim zaposlenima."
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi