"Prometheus": Svemirske tajne se konačno otkrivaju
31. maj 2012. @ 09:11  |  specijal

"Prometheus": Svemirske tajne se konačno otkrivaju

U susret premijeri filma 7. juna

Pre trideset i tri godine, pojavio se naučno-fantastični triler sa, sada već legendarnom premisom "U svemiru, niko vas ne može čuti da vrištite", bez prevelikih očekivanja i sa malom marketinškom kampanjom.

Alien, koji je bio tek drugi film reditelja Ridleyja Scotta, postao je instant klasik zbog svog revolucionarnog opisivanja budućnosti u kojoj su korporacije koristile sablasne svemirske "kamione" u pohodu na interplanetarne profite.

Snimanje filma koštalo je svega 5 miliona funti, a u bioskopima je zaradio preko 85 miliona funti i pokrenuo čitavu medijsku lavinu stripova, video igrica i igračaka, kao i tri nastavka i dva predstavka.

Takođe je lansirao karijeru Sigourney Weaver, a priča o susretima njene junakinje Ripley sa vanzemaljskim bićima postala je tema koja se provlačila kroz nastavke Aliens (1986, u režiji Jamesa Camerona), Alien 3 (1992) i Alien Resurrection.


Alien je osvojio Oskara za najbolje vizuelne efekte i postavio Scotta među reditelje A liste. Sada, sa svoje 74 godine, Scott se vraća sa Prometheus-om, tehnički predstavkom Alien-a, terminom sa kojim se Scott ne slaže jer insistira da, iako se odvija u istom univerzumu kao Alien i sadrži "DNK lanac Alien-a", predstavlja priču za sebe.

Tajnoviti Scott je detalje o filmu držao pod jakim velom tajne, a vebsajtovi su posvećeno analizirali trejlere kadar po kadar, slike i bilo kakve nagoveštaje koje su Scott i članovi glumačke ekipe davali ne bi li otkrili nešto više.


U prvom filmu, nesretna posada teretnog svemirskog broda "Nostromo" nailazi na napušteni svemirski brod sa "svemirskim džokerom" - ogromni humanoid razvaljenih grudi u pilotskom sedištu.

Ko je on bio i šta je tamo radio nikada nije objašnjeno i to su pitanja koja od tada more fanove Alien-a. Scott je zamislio ideju novog filma kao odgovor na pitanje svemirskog džokera, ali, kako je razvijao film, "pojavila se ogromna nova mitologija".

Konačnu verziju scenarija napisao je Damon Lindelof, jedan od glavnih scenarista popularne TV serije "Lost". Scott je toliko insistirao na tajnovitosti, da je Lindelof, pre prihvatanja posla scenariste, imao samo dva sata na raspolaganju da pročita prvi nacrt scenarija dok ga je ispred prostorije čekalo obezbeđenje.


Snimljen je u 3D tehnologiji tokom šest meseci na teritoriji pet zemalja, a radnja filma smeštena je u 2093. godini - 30 godina pre događaja iz Alien-a - i fokusira se na posadu svemirskog broda "Prometheus", koji odlazi na udaljenu planetu nakon arheoloških otkrića na Zemlji koja ukazuju da bi tajna o nastanku čovečanstva mogla da se krije tamo.

Na svemirskom krstarenju nalaze se arheolog Elizabeth Shaw, koju tumači Noomi Rapace; David (Michael Fassbender), android i galaktički batler sa mnogim talentima, i Charlize Theron kao hladna i misteriozna Meredith Vickers, korporacijsko "odelo" koje predstavlja Weyland Industries, tajnovitu industriju koja finansira misiju.

Tridesetšestogodišnja južnoafrička glumica je prvobitno trebalo da tumači ulogu Noomi Rapace, ali je morala da odbije jer bi joj se raspored preklapao sa snimanjem filma Mad Max 4. Kada je projekat pomeren unazad za godinu dana, Theron se vratila sa ulogom Meredith Vickers, koju su Lindelof i Scott prepravili i proširili za nju.


"Isprva sam mislila da je lik jednodimenzionalan, tako da sam razgovarala sa Ridleyjem i Damonom i predložila im nekoliko ideja jer sam želela da bude višeslojan lik", kaže ona.

"Zeznuto je i ne mogu puno da pričam o tome, ali osetićete da Meredith Vickers ima neke skrivene planove jer nema naročito veliku podršku za misiju. Mi smo praktično na misiji u potrazi za poreklom čovečanstva, ali ona ne olakšava članovima posade i uvek kontrira svemu i svakome."

"Ona je sumnjičava i počinje kao jedan lik a završava kao drugi. Sjajna stvar u vezi Ridleyja je što sve snima u više slojeva i ostavlja vas sa znakom pitanja. Bilo je mnogo dana kada sam samo sedela u ćošku i posmatrala šta se dešava, bez reči."

Milioni fanova naučno-fantastičnog filma koji su čekali 30 godina na povratak Ridleyja Scotta svom dobro poznatom žanru, imaće čemu da se raduju i posle Prometheus-a: reditelj je otkrio planove da planira nastavak Blade Runner-a - ili predstavak, još uvek nije siguran.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (5)
pandas (neregistrovan) @ 31. maj 2012. 15:46 #1
nema sanse da bude dobar koliko zelimo da bude :))
ocekujem pristojnu zabavu that's for sure
0 0
Dr Shibby (neregistrovan) @ 31. maj 2012. 18:58 #2
Scenarista serije Lost... To definitivno obecava.
0 0
MrX (neregistrovan) @ 02. jun 2012. 17:47 #3
obecava sh**
0 0
toci (neregistrovan) @ 04. jun 2012. 00:19 #4
definitivno nije ispunio moja ocekivanja...opet ALIEN na kraju! Mada, reklama dobro odradi posao i privuce vas da pogledate film!
0 0
Dr Shibby (neregistrovan) @ 08. jun 2012. 20:59 #5
Gledao u bioskopu, u 3D. Odmah da kazem da je film los. Nazalost, ocekivanja su mi bila velika, tako da je i razocarenje. Ideja i osnova scenarija nije losa, ali je konacni proizvod ispodprosjecan. Mislim da je za sve kriv Ridli Skot, koji je reziser i izvrsni producent. Jednostavno-nije uspio da napravi kvalitetan zavrsni proizvod. Zalosno je da su mnoge horor scene naivne i vise prilice nekim B produkcijama (npr. scena susreta sa vanzemaljskom "kobrom" i naivno ponasanje protagonista). Od napetosti nema ni N... Ugl, pogledajte film, cisto da bi ste ga vidjeli, a ne uzivali u istom.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi