Public Enemies / 2009 / Krimi / Drama

Public Enemies

Narodni neprijatelji

0.0 (0)
Žanr: Krimi / Drama

Scenario: Ronan Bennett (A Further Gesture, 1997.), Michael Mann (The Last of the Mohicans, 1992.), Ann Biderm

Režija: Michael Mann (The Last of the Mohicans, 1992.)

Glavne uloge: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Giovanni Ribisi, Billy Crudup, Stephen Dorff, Rory Cochrane, Stephen Lang, David Wenham, Stephen Graham, Channing Tatum, Jason Clarke

Godina proizvodnje: 2009

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 140 min

America's Most Wanted

Sinopsis:
U priči o legendarnom dobu Velike depresije, John Dillinger (Johnny Depp) je harizmatični pljačkaš banaka koga su munjeviti napadi učinili metom broj jedan FBI poletaraca J. Edgara Hoovera kao i njegovog najboljeg agenta Melvina Purvisa (Christian Bale), ali i narodnim herojem tadašnjeg vremena. Niko nije mogao da zaustavi Dillingera i njegovu bandu. Nijedan zatvor nije mogao da ih zadrži. Njegov šarm i neverovatna bekstva iz zatvora učinila su ga voljenim od strane svih, od njegove devojke Billie Frechette (Marion Cotillard) do američke javnosti koja je mrzela banke koje su dovele zemlju do Velike depresije.
Ali dok je Dillingerova banda koja je kasnije uključivala i Baby Face Nelsona i Alvina Karpisa dirnula mnoge, Hoover je imao ideju kako da je iskoristi za unapređenje tadašnjeg Biroa za istragu u nacionalnu policijsku organizaciju koja je postala FBI. On je od Dillingera napravio državnog neprijatelja broj jedan i na njega poslao Purvisa, energičnog "Clarka Gablea FBI-a".
Kako god, Dillinger i njegova banda odolevali su Purvisu u ludim trkama i napadima. Tek posle uvlačenja grupe bivših advokata (kao novih agenata) i orkestriranih epskih suđenja od "Dame u crvenom" (Branka Katić) do čikaškog mafijaškog bosa Franka Nitzija, Purvis i njegovi ljudi uspeli su da se približe Dillingeru.

Rezime: Najnoviji film Michaela Manna je kompetentan i tehnički impresivan gangsterski film sa harizmatičnim glavnim glumcima, ali pojedinima bi mogao da zasmeta nedostatak prave dramske napetosti.

Official site

Trailer

IMDB ocena: 7.7/10
Rotten Tomatoes rating: 65%

Datum svetske premijere: 18. jun 2009. (SAD)
Datum domaće premijere: 1. jul 2009.

Trivija:
- Kao rezultat štrajka scenarista, reditelj Michael Mann je bio u mogućnosti da angažuje Johnnyja Deppa i Marion Cotillard jer su njihovi projekti bili odloženi. Depp se pripremao da snima Shantaram (2011) sa Mirom Nair, dok se Cotillardova pripremala za mjuzikl Roba Marshalla, Nine (2009).
- Leonardo DiCaprio je trebao da tumači glavnu ulogu u ovom filmu kada je projekat bio u razvoju još 2004. godine.
- Johnny Depp u traileru kaže jednom građaninu u banci, "Mi smo ovde zbog novca banke, a ne vašeg." Ova rečenica se pojavljuje u još jednom filmu Michaela Manna, a izgovorio ju je Robert De Niro u filmu Heat iz 1995. godine. Skoro identična rečenica može se čuti i u klasiku Arthura Penna, Bonnie and Clyde iz 1967. godine.
- Ovo je treći film u kojem se Johnny Depp i James Russo pojavljuju zajedno. Prethodno su glumili u filmovima Donnie Brasco (1997) i The Ninth Gate (1999).
- Za poznato Dillingerovo bekstvo iz zatvora Crown Point, filmska ekipa je odlučila da iskoristi pravi zatvor koji je bio zatvoren godinama. Oni su ga restaurirali onako kako bi izgledao 1934. godine.
- Da bi se pripremio za ulogu Melvina Purvisa, Christian Bale se upoznao sa Purvisovim sinom Alstonom i nekolicinom njegovih bliskih prijatelja kako bi saznao nešto više o njegovom ponašanju, manirima i načinu govora. Johnny Depp je iz istog razloga posetio muzej Johna Dillingera u Indijani gde su mu dopustili da pročita neka njegova pisma. Depp je takođe i probao pantalone koje je Dillinger nosio večeri kada je upucan. Uz smeh, Depp je rekao da su mu savršeno stajale.


(klik za veću sliku)
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi