„Skupljači perja“ posle 50 godina ponovo u Kanu
25. apr 2017. @ 12:43  |  vesti

„Skupljači perja“ posle 50 godina ponovo u Kanu

Na inicijativu Jugoslovenske kinoteke, jubilarni, 70. Kanski festival, u okviru uglednog zvaničnog programa „Kan klasik“, prikazaće film „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića. Kultno ostvarenje naše kinematografije, pre pola veka nagrađeno je Prvom nagradom na najprestižnijem svetskom festivalu. Posle pedeset godina, kultna pesma Đelem, đelem iz filma Skupljači perja, ponovo će se čuti na Kanskoj kroazeti. Biće to prvi srpski film prikazan u Kan klasiku, programu koji podseća na najznačajanije filmove iz istorije Kanskog festivala.


Film koji je sa autorskom ekipom na autentičan, senzibilan način opevao i oslikao romske sudbine, osuđene na večito lutanje, pesmu i strast, doživeo je ovacije u Kanu 1967. godine, odakle se vratio okićen Gran-prijem.

Jugoslovenska kinoteka izradila je potpuno novu kopiju filma Skupljači perja Aleksandra Saše Petrovića. Nakon toga izvršili smo skeniranje u 2K i izradili di-si-pijeve (Digital Cinema Package) na engleskom i francuskom jeziku“ kaže direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.


Projekcija na 70. Kanskom festivalu, što će biti i naše jedino prisustvo u zvaničnim programima, biće još jedna odskočna daska za ponovnu svetsku promociju Petrovićevog klasika.

Učešće u Kanu obezbedilo je ponovno bioskopsku distribuciju u Francuskoj, koja je zakazana za oktobar 2017. godine.Izvor: RTS
Povezane teme: Skupljači perja, film, Kan
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi