Sve reference iz Stranger Things "od A do Š"
26. jul 2016. @ 11:55  |  specijal

Sve reference iz Stranger Things "od A do Š"

Ukoliko ste početak prethodne nedelje proveli u borbi sa konstantnim umorom i pospanošću, preslušavajući svoj omiljeni album iz osamdesetih - znamo šta ste radilili prošlog vikenda! Gledali ste Stranger Things. Svih osam epizoda u cugu. Baš kao i mi.

A ukoliko ste se baš uneli u priču i generalno važite za fana starih hororaca, ranih Spielbergovih uradaka i pop kulturne ikonografije s kraja dvadesetog veka, sigurno ste u ovoj seriji prepoznali hiljadu i jednu referencu na "stare dobre dane".

Još ako ste fan Winone Ryder, vašem veselju sigurno nije bilo kraja!

Naime, ako ste pratili rad ove glumice s kraja osamdesetih i početka devedesetih, sigurno shvatate da je njen kasting referenca sama za sebe. Samim tim, njeno povremeno "preglumljavanje" za koje je mnogi osuđuju je zapravo potpuno adekvatno i odgovara zadatoj temi.

Dakle, što se nas tiče, Winona je u Stranger Things odlično obavila svoj zadatak (uprkos očajnoj frizuri), dok se mlađi deo glumačke ekipe još bolje snašao u ulogama koje kao da su pisane za njih, a pritom evociraju neke davne uspomene na nama izuzetno drage filmove i knjige. Na ovoj bogatoj listi nalazi se večina njih.


Dakle, idemo (abecednim) redom...

Alien (1979) i Aliens (1986)

Bezlično stvorenje iz serije u sebi sadrži elemente koji su začeti u Predatoru i prva dva filma iz Alien franšize. Na primer, tu je taj stvor i lepljiva masa koja ostaje za njim, otvori iz kojih izlazi i u koje zarobljava svoje žrtve. Kasnije tokom sezone saznajemo da ono zapravo može da uđe u ljudska bića, iskoristi ih kao inkubatore i na kraju ih "oplodi", ostavljajući u njima nekakav živi entitet koji podseća na zmiju. Znate svi o čemu pričamo...


Altered States (1980)

U kultnom ostvarenju Kena Russela, glavni lik uspeva da dođe u drugu dimenziju jedino kada uđe u posebnu senzornu komoru koja dopušta njegovom umu da otputuje u neistražene delove svesti. Slično je i sa glavnom junakinjom Stranger Things, malom Ellie. Gotovo identičan momenat videli smo par decenija kasnije, u Spilbergovom filmu Minority Report u kojem glavnu ulogu tumači Tom Cruise.


Blowup (1966)

Ovo možda nije direktna referenca, ali sličnosti postoje... I to debele kada se radi o sceni u kojoj mladi tinejdžer krišom snima svoje vršnjake kako se zabavljaju (da bi kasnije pronašli nešto čudno na fotografijama).

Body Double (1984)

Još jedna referenca na tinejdžerski voajerizam i pritajeno posmatranje drugih ljudi. Blow Up je film Briana de Palme koji se u velikoj meri oslanja na Hitchcockov Rear Window. Ko bi znao da će takva jednostavna ideja ostaviti tako dubok trag u filmskoj istoriji!

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Referenca nije očigledna, ali je vešto uklopljenja u celu priču. Spielbergovi bliski susreti ponajviše su uticali na Stranger Things u smislu atmsofere koja vlada serijom. A sve će vam biti jasno jednom kada Winonin lik počne da ludi...


The Empire Strikes Back (1980)

Prvi nastavak Star Wars serijala pušten je tačno godinu dana od događaja opisanih u seriji, pa je dečija opsesija filmom sasvim opravdana. Eto, održala se i do dana današnjeg.

E.T.: The Extra Terrestrial (1982)

Okej, bićemo realni, cela ova serija je omaž priči o najslađem vanzemaljcu kojeg je svet ikada video. To što dečačići sve vreme jure okolo na biciklima i čuvaju svoju novu drugaricu od zlih odraslih je samo stavilo šlag na tortu. Pored navedenog, ima tu još mnogo skriveniih detalja, a mi vam ostavljamo da ih sami otkrijete.


The Evil Dead (1981)

Bez obzira na to da li referenca na The Evil Dead u ovoj seriji predstavlja anahronizam, mi svakako volimo što je on tu. Ovaj film postavio je temelje čitavog jednog podžnra i svakako je zaslužio mali omaž. Scena u kojoj Jonathanov tata kaže da je neprimereno držati poster ovog filma na zidu u vreme dok je porodica u žalosti je zaista presmešna.

The Frighteners (1996)

Film Petera Jacskona premijerno je prikazan tek nakon što smo duboko zagazili u devedesete, ali sasvim smo sigurni da ga kreatori serije nisu zaobišli u svom zamahu mažnjavanja fazona. Na primer, jedan od glavnih motiva u ovom fimu je čudovište koje izlazi iz zida.


The Fog (1980)

John Carpenter je nesumnjivo ostavio veliki uticaj na Matta i Rossa Duffera, kreatore Stranger Things. Osim savršenog sountracka i pažljivo komponovne muzike koja nesumnjivo podseća na Carpenterov izbor, u seriji je prisutan i uticaj hororca The Fog. Od radio transmisije između različitih dimenzija, preko karakterističnog the 80`s horor fonta na špici, pa sve do udruživanja različitih likova u cilju suočavanja sa čudovištem.


The Goonies (1985) i Stand by Me

Baš kao i ova dva kultna filma, Stranger Things je priča o detinjstvu i velikom prijateljstvu. I ovde vidimo simpatične dečke kako upadaju u avanture i nevolje, biraju teže puteve da se iz njih izvade, pritom pomagajući svojim prijateljima po svaku cenu (i to bez ikakvog pitanja, čak i kada misle da im drugari nisu u pravu). Uz sve to, klinci će u ovoj priči prosuti više mudrosti nego odrasli, a njihove reči će vas prosto naterati da promislite o nekim bitnim životnim pitanjima. "Ne možeš imati više od dva najbolja druga. Nije prirodno".

The Hobbitt i celokupan svet J.R.R. Tolkiena

Dečaci iz serije veliki su fanovi Gospodara prstenova. Ne samo što, shodno tome, obožavaju D&D, nego što pojmove iz svakodnevnice nazivaju imenima iz Tolkienovog sveta.


Jaws (1975)

Spielbergovi filmovi nesumnjivo su nosioci celokupne ideje na koju se oslanjaju Stranger Things, pa je takav slučaj i sa Ajkulom (od koje smo to, zapravo, najmanje očekivali). Referenca je jasna: čudovište u seriji mami krv koju može da nanjuši čak i kada se nalazi nekoliko kilometara od svoje žrtve.

The Last Starfighter (1984)

Ova referenca posvećena je svima onima koji veruju da će igre spasiti svet (pa makar to bile Dungeons & Dragons).


The Manhattan Project (1986)

Kultni sci-fi film iz osamdesetih koji sa Stranger Things deli motiv pritajene vojne ustanove u kojoj se odigravaju nedozvoljeni ludački eksperimenti.

A Nightmare on Elm Street (1984)

Uticaj ovog filma na seriju vidi se prvenstveno u opštoj atmosferi i ranjivosti mladih likova. Kada god Ellie upotrebi svoje moći i pokuša da dođe do čudovišta ona gubi snagu, postaje izuzetno ranjiva i zavisna od svojih pomagača. To što je oslonac našla baš u ovim momcima nije samo slučajnost, već i glavna okosnica priče.

Poltergeist (1982)

Kultni hororac je u velikoj meri uticao na stvaranje serije. Komunikacija sa likovima iz druge dimenzije, sama postavka tih dimenzija, kuća koja je lik sama za sebe i u kojoj se dešavaju natprirodne stvari, tek su neke od poveznica. Ukoliko još uvek niste pogledali ovo kapitalno delo modernog horora, obavezno to učinite. Baš kao što su to učinili i likovi u seriji.

Pretty in Pink

Okej, istina je da niko nije bolje oslikao tinejdžersku zaljubljenost i potrebu za dokazivanjem kao John Hughes. Istina je i to da uvek pomislimo na Pretty in Pink i Sixteen Candles čim vidimo američke srednjoškolce kako se muvaju. Da, to može biti bilo koji film, bilo koja serija, i bilo koji par. Ali, budući da je ova serija zapravo smeštena u osamdesete i da je Nancy dobar deo vremena obučena u ružičasto, neizbežno je napraviti ovu asocijaciju.

Predator (1987)

Tanana veza između čudovišta iz serije i onih iz filma ogleda se u iritirajućem zvuku koji ispuštaju pre nego što napadnu svoju žrtvu.

Scanners (1981)

Telepatske i telekinektičke moći neke su od preovlađujućih motiva u starom Cronenbergovom hororcu u kojem skeneri pokušavaju da preotmu kontrolu nad celim svetom. A ima tu i ta scena sa eksplodiranjem glava od koje ne možete da odvratite pogled...

The Thing (1982)

Budući da je radnja serije smeštena u 1983, godinu dana nakon premijere filmova The Thing i Poltergeist, nije ni čudno što su likovi u seriji već upoznati sa ovim pričama. I što su već postali njihovi fanovi. Tako mali Jonathan drži poster The Thing u svom podrumu, dok je simpatični profesor hemije ovaj film gledao sa svojom devojkom kada su ga dečaci usred noći zvali da im da detaljne instrukcije za pravljenje senzorne komore. Toliko o ljubavnom sastanku...

Videodrome (1983)

Cronenbergov horor o spajanju tehnologije i ljudskog tela nema puno zajedničkih tačaka sa Stranger Things, ali je u oba dela sveprisutna zamagljena granica između stvarnog i sveta "sa druge strane". No, jedan detalj je skoro pa identičan i izgleda ovako...


X-Men #134

Ova epizoda je izašla u leto 1980. i bez nje ne bismo mogli ni da zamislimo priču o maloj Eleven kakvu znamo sada. Pretpostavljate, radi se o tome kako je jedna X dama uopšte došla do svojih "supermoći".

Za kraj ostavljamo još jednog čoveka bez kojeg se ova serija ne bi ni mogla zamisliti...

Stephen King

Ukoliko ste fan horora, sigurno ste već posle par minuta gledanja shvatili da je mala Ellie u Stranger Things zapravo kombinacija dve najpoznatije devojčice sa telekinetičkim moćima. No, iako su romani Carrie i Firestater nesumnjivo najviše uticali na razvoj ove nove priče, ambijent malog mesta sa svim njegovim meštanima (i maštovitom mlađarijom) koji vlada u romanu IT prisutan je i u našoj novoj omiljenoj seriji.


A sada, pravac na the 80`s maraton!

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Toni (neregistrovan) @ 27. jul 2016. 09:45 #1
Svaka čast za sve ove nađene reference! Sjajna serija!
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi