Sve što biste trebali da znate o Čudesnom Spajdermenu pre gledanja filma
12. jul 2012. @ 10:12  |  specijal

Sve što biste trebali da znate o Čudesnom Spajdermenu pre gledanja filma

Novosadska premijera Čudesnog Spajdermena (The Amazing Spider-Man) u režiji Marca Webba, u kojem glavne uloge igraju Andrew Garfield, Emma Stone i Rhys Ifans, očekuje nas za par dana. Iz tog razloga smo odlučili da vam na jedno mesto sakupimo sve zanimljivosti i relevantne informacije koje biste trebali da znate pre gledanja filma.

Kao prvo, znajte da su Sam Raimi (režiser prethodne triologije koja je kompletirana tek pre par godina) i Tobey Maguire (bivši Spajdermen) u potpunosti podržali ovaj projekat. Dapače, Maguire je poslao i pismo producentu u kojem je poželeo sve najbolje Garfieldu i celoj elkipi. To nas, zapravo, ni malo ne čudi, s obzirom da su Raimijevi filmovi odradili svoj posao sasvim zadovoljavajuće i ispričali svoju priču, a priča se da je novi Spajdermen u velikoj meri drugačiji od prethodnih.


Emma Stone izgleda identično kao Gwen Stacy iz stripova.

Popularna glumica (koja se, inače, zabavlja sa Garfieldom i u stvarnom životu) navela je da su se poprilično potrudili da Gwen u filmu izgleda što prirodnije, ali da u što većoj meri „ostane svoja“. Traka za osu, nadkolenice i mantil, njeni zaštitni znaci, sačuvani su u filmu, mada je primetno da Emma Stone ipak deluje više kao „devojka iz komšiluka“, dok Gwen iz stripovaima građu super modela. No, uprkos tome, čini nam se da je prelepa Emma sjajno odradila posao. Mary Jane, Parkerova devojka iz originalne triologije, zanemarena je u novom filmu, isto kao što Gwen u starim nije našla svoje mesto.

Naša je obaveza da vam skrenemo pažnju na to da je nastavak teksta pun manjih i većih spojlera, pa ako ih se bojite, vi prekinite sa čitanjem!

Prikazana je drugačija verzija ujeda pauka.

U stripovima Petera Parkera ujeda pauk u toku eksperimenta kojem je prisustvovao u lokalnom naučnom muzeju. Raimi je u svom filmu prikazao ovu scenu na vrlo sličan način, s tim da je, u toj verziji, Parker posetio muzej nauke u okviru školske ekskurzije. Marc Webb, ipak, scenu ujeda smešta u prostorije Oscorpa, velike fabrike oružja iz Marvelovog sveta (ujedno i najgora od svih velikih i zlih korporacija, koja igra bitnu ulogu u prva dva Raimijeva filma, a takođe je i mesto u kojem Gwen Stacy i Dr. Curt Connors rade u novom filmu), a za razliku od prethodnih verzija, pauk Petera ne ujeda za ruku, već za vrat.

Modifikovan je i Spajdermenov kostim.

Za razliku od popularnog mišljenja, Spajdermen iz stripova je na samom početku bio dosta sebičan i nije se tako lako upuštao u akcije spasavanja nedužnih prolaznika. On je u početku svoje moći koristio tek da bi udovoljio sam sebi, ili svom ujaku i ujni sa kojima je živeo. Do kreiranja kostima došlo je sasvim slučajno. Naime, kako bi zaradio novac, Peter počinje sa rvanjem. Kako su se njegovi mečevi prikazivali na televiziji, morao je da sakrije svoj identitet, pa se tako pokazala i potreba za vrlo upečatljivim kostimom. Raimi je u svom prvom filmu o Spajdermenu to prikazao dosta slično, s tim da je Peterova potreba za novcem, prostekla iz tinejdžerke želje da impresionira Mary Jane tako što će kupiti nov auto. U novom filmu, priča o kostimu se u velikoj meri razlikuje od originalne, ali je ipak prepoznatljiva. Ovde on, takođe, sam pravi patent na ruci koja služi za izbacivanje mreže.

Novi film podrazumeva i novog negativca.

Iako se Dr. Curt Connors pojavljuje u dva Raimijeva filma kao profesor na Univerzitetu Kolumbija koji Peter Parker pohađa, on tamo (iako igra dosta bitnu ulogi) nije imao prilike da pokaže za šta je sve sposoban. Coonors je zapravo jedan od najstarijih Spajdermenovih neprijatelja i vrlo je bitan za ceo Marvelov univerzum. Njegova tajna je da se po potrebi može pretvoriti u supermoćnog guštera, što je rezultat mutacije dobivene eksperimentom koji je ovaj doktor izvršio sam na sebi. U novom filmu, Connors ne radi kao profesor, već je vraćen u laboratoriju Oscorpa, gde radi na vrlo opasnim naučnim eksperimentima.

Parkerovoj firmi ide mnogo bolje.

Kao što je svima poznato, Spajdermen u „stvarnom životu“ radi kao fotograf za njujorški dnevnik The Daily Bugle. U jednom momentu, kada Spajdermenova pojava postaje sve prisutnija na njujorškim ulicama, Peter Parker dobija zadatak da uslika Spajdermena kako zna i ume. Naravno, Peter ovaj posao uspeva da obavlja odlično, te uspeva da zadovolji svog namrgođenog šefa (kojeg igra neprevaziđeni J.K. Simmons). U novom filmu, same novine nisu toliko bitne, a The Daily Bugle predstavljen je kao uticajna medijska kuća pod čijim okriljem se nalazi nekolicina televizijskih i radio stanica, novina i web stranica. Ova promena urađena je s jasnom namerom, a to je da priča o Spajdermenu što uspešnije bude prebačena u 21. vek.

Akcenat je stavljen na Parkerove roditelje.

Iako je priroda njihove smrti u stripovema blagovremeno otkrivena, kao i što znamo da su radili kao naučnici za američku vojsku, Peterovi roditelji jedva da se spominju u Raimijevoj triologiji. Ovaj režiser se, naime, fokusirao na Peterov odnos sa ujnom May i ujakom Benom koje je ovaj mladić mnogo voleo i koji su ga odgajili kao svoje dete. Za razliku od prethodnika, Čudesni Spajdermen stavlja Parkrerove roditelje u sam centar, a istina o njihovoj smrti (zapravo nestanku) je ono što gura radnju.


Ovako izgleda Stan Lee

Stan Lee, kreator Spajdermenovog lika, se pojavljuje u filmu!

Ovo je bitna stvar. Stan Lee se pojavljuje samo na par trenutaka, ali kažu da je ta scena totalno super. Pre nego što su snimili scenu Webb i Lee su dugo pričali o tome kako će njegovo pojavljivanje biti izvedeno, a sve se završilo na tome da je Lee izjavio kako želi da dobije Oskara za Najbolje kratko pojavljivanje u filmu, kada bi takav postoja. Zato, oči širom otvorene – možda vidite pravog Spajdermenovog tatu glavom i bradom!

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (12)
Dark Knight @ 12. jul 2012. 12:39 #1
Danas idem na premijeru,sreca rezervisao sam kartu na vreme!!!
0 0
Rozmeri (neregistrovan) @ 12. jul 2012. 15:14 #2
Što srećom? Jel rasprodato već?
0 0
Dark Knight @ 12. jul 2012. 15:59 #3
Jeste,bioskopi su oziveli zahvaljujuci 3D.
0 0
Dark Knight @ 12. jul 2012. 22:14 #4
Odlican film Najbolji deo bez obzira sto je nova trilogija u pitanju!!!Preporucujem SVIM fanovima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 13. jul 2012. 07:55 #5
Gledao u bioskopu, u 3D. Film je dobar, preporucujem. Vizuelno izgleda premocno, scenario nema nijedne rupe ili nelogicnosti. Budzet filma je bio 230 miliona dolara, i svaki cent se vidi na velikom ekranu. Medjutim, poslije odgledanog filma, postavlja se pitanje da li je Holivud ostao bez ideja? Da li je ovaj film uopste trebao biti snimljen? Radnja je potpuno identicna prvom dijelu u kome je glumio Tobi Megvajer. Ujed pauka, nastanak Spajdermena, smrt njegovog ujaka... ne pise nam se dobro, jer narednih godina cemo samo da gledamo Spajdermene, X-mene, Osvetnike...i tako ponovo u krug. A na filmove kao sto su SEDAM ili SESTO CULO mozemo da zaboravimo!
0 0
Dark Knight @ 13. jul 2012. 11:11 #6
Osvetnici su onako,Pa samo Majkl Rufalo je potpisao da ce da glumi u 6 Hulka jos...Sto se tice x mena cekam The Wolverine jer obozavam njih kao heroje,a Spajdi...Naravno i on ide u trilogiju samo mnogo jacu nego prethodnu!!!!Volim Marvelove heroje i tacno je da forsiraju strip junake jer,se na njih najvise zaradjuju pare,mislim mala deca to obozavaju..........
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 13. jul 2012. 12:25 #7
Ponavljam, ovaj Spajdermen je zaista dobar. Proveo sam 2 i po kvalitetna sata u bioskopu... Ali, ako ce Holivud ubuduce da forsira samo superheroje (uz neki zenski film), onda nam se ne pise dobro...
0 0
Dark Knight @ 13. jul 2012. 13:52 #8
I ja Ponavljam da sam ga gledao juce u 3D i da je ODLICAN!!!Holiwud ce jedno 60 posto da forsira ubuduce super heroje jer na njih je zarada ogromna!!!A pored toga vec je u planu za sledecu godinu The wolverine,Thor 2...a za 2014 stize nam drugi deo SPAJDERMENA.A SaD 26 Cekam uspon Mracnog Viteza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 13. jul 2012. 19:07 #9
Daj Boze kada bi svi filmovi o superherojima bili kao Nolanov Betmen. To je nesto posebno... Nolan je kralj, dimenzija za sebe! Naravno da svima preporucujem da pogledaju zadnji dio Betmena cim stigne u kina.
0 0
Dark Knight @ 13. jul 2012. 19:35 #10
Ma doco kapiramo se mi nemoj se ljutis...Naravno da je Nolan prikazao betmena u drugom svetlu,i da je ODLICAN!!!!!!!
0 0
ajdin (neregistrovan) @ 13. apr 2014. 14:18 #11
ja voli m kad se spajdermen bori
imam njegov kostim
volim njegove mreze
igram se spajdermena sa amidzicem ensarom
0 0
Nadir M. (neregistrovan) @ 28. apr 2016. 18:00 #12
volim te
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi