Terminator Salvation / 2009 / Akcija / Naučna fantastika

Terminator Salvation

Terminator: Spasenje

0.0 (0)
Žanr: Akcija / Naučna fantastika

Scenario: John D. Brancato (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003.), Michael Ferris (Terminator 3: Rise of

Režija: McG (Charlie's Angels, 2000.)

Glavne uloge: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Bryce Dallas Howard, Common, Jane Alexander, Helena Bonham Carter

Godina proizvodnje: 2009

Zemlja porekla: SAD / Nemačka / Velika Britanija / Italija

Trajanje: 115 min

The End Begins

Sinopsis:
U željno očekivanom nastavku Terminator serijala, smeštenom u post-apokaliptičnu 2018, Christian Bale glumi Johna Connora, čoveka čija je sudbina da predvodi pokret otpora ljudi protiv kompanije Skajnet i njene vojske Terminatora. Budućnost u koju je Connor verovao delimično je izmenjena pojavom Marcusa Wrighta (Sam Worthington), stranca čije je poslednje sećanje njegova smrtna kazna. Connor mora da odluči da li je Marcus poslat iz budućnosti ili spašen iz prošlosti. Dok se Skajnet priprema za konačni udar, Connor i Marcus kreću u odiseju koja ih odvodi u središte operacija Skajneta, gde otkrivaju užasnu tajnu mogućeg uništenja ljudske vrste.

Rezime: Robotskom pričom poput legendarnih negativaca u filmu, Terminator Salvation pruža pregršt sjajnih efekata, ali nema dušu originalnih filmova.

Official site

Trailer

IMDB ocena: 7.1/10
Rotten Tomatoes rating: 33%

Datum svetske premijere: 14. maj 2009. (SAD)
Datum domaće premijere: 3. jun 2009.

Trivija:
- Nakon što je Claire Danes odbila da reprizira ulogu Kate Brewster, Charlotte Gainsbourg je u jednom momentu bila u opticaju dok nije morala da odustane zbog snimanja drugog filma. Nju je zamenila Bryce Dallas Howard.
- Helena Bonham Carter je zamenila Tildu Swinton ubrzo pre nego što je snimanje trebalo da počne. Svoju ulogu je snimila za 10 dana.
- Helena Bonham Carter je u saobraćajnoj nesreći izgubila četiri člana familije. Snimanje je zbog toga odloženo na neodređeno vreme da bi mogla da se vrati u Veliku Britaniju i bude sa svojom familijom.
- Reditelj McG je zamolio glumačku i filmsku ekipu da pročitaju romane "The Road" Cormaca McCarthyja i "Do Androids Dream of Electric Sheep?" Philipa K. Dicka - koji su poslužili kao osnova za Blade Runner iz 1982. godine - jer je želeo da osete i poprime turbonu atmosferu sveta iz romana.
- Josh Brolin je odbio ulogu Marcusa Wrighta.
- Tokom snimanja filma na leto 2008, Christian Bale je počeo da viče i psuje kinematografa Shanea Hurlbuta, koji je u pozadini nameštao svetlo dok je Bale snimao napetu scenu i omeo ga. Baleov ispad je procureo na Internet, pa je Bale morao da se izvinjava zbog ispada i insistirao da su on i Hurlbut u dobrim odnosima.
- Ovo je prvi film bez Earla Boena, koji je u ostalim filmovima glumio psihijatra.
- Christian Bale je sedmi glumac koji je glumio Johna Connora. U Terminatoru 2: Judgement Day (1991), odraslog Johna Connora glumio Michael Edwards, tinejdžera Edward Furlong, a dečaka (pojavljuje se u sceni kada Sarah Connor sanja nuklearni napad) Dalton Abbott. Nick Stahl glumio je četvrtog Johna Connora u Terminatoru 3: Rise of the Machines (2003). Thomas Dekker trenutno glumi Johna Connora u TV seriji "Terminator: The Sarah Connor Chronicles", dok John DeVito tumači lik mlađeg Johna u flashback-ovima.
- Ovo je prvi film o Terminatoru koji je dobio rejting PG-13 (prethodni filmovi imali su R rejting).
- Ovo je prvi film u kojem se John Connor pojavljuje zajedno sa svojim ocem Kyle Reeseom.
- U nekoliko scena se može videti da Kyle nosi Nike patike koje su veoma nalik modelu Nike Vandals koje je nosio u The Terminator iz 1984. godine.
- U jednom momentu, film je imao naziv "The Future Begins". Igrom slučaja, film Star Trek (2009), čija je premijera bila nekoliko nedelja pre Terminatora, koristio je ovu rečenicu kao premisu. Glumac Anton Yelchin pojavljuje se u oba filma.
- Nekoliko kadrova fokusira se na stopala likova. Ovo je trademark i referenca na reditelja Jamesa Camerona, koji je snimio prva dva filma o Terminatoru.
- Arnold Schwarzenegger je odbio da se pojavi u filmu, navodeći da bi kratko pojavljivanje bilo varanje publike.
- U ranijim verzijama scenarija priča se mnogo više fokusirala na Marcusa Wrighta i Kylea Reesea, dok se John Connor pojavljivao samo u nekoliko poslednjih scena. Christian Bale je prvo dobio ponudu za ulogu Marcusa, ali ga je više zainteresovao lik Johna Connora, tako da su usledile prepravke scenarija da bi se Connoru dala važnija uloga u filmu.
- Film je posvećen Stanu Winstonu, stručnjaku za vizuelne efekte i šminku i četvorostrukom dobitniku Oskara, među kojima po jedan i za najbolje vizuelne efekte i za najbolju šminku za film Terminator 2: Judgement Day.


(klik za veću sliku)
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi