The Escapist / 2008 / Triler

The Escapist

0.0 (0)
Žanr: Triler

Scenario: Daniel Hardy, Rupert Wyatt (Get the Picture, 2004.)

Režija: Rupert Wyatt (Get the Picture, 2004.)

Glavne uloge: Brian Cox, Joseph Fiennes, Liam Cunningham, Seu Jorge, Dominic Cooper, Steven Macintosh, Damian Lewis

Godina proizvodnje: 2008

Zemlja porekla: Velika Britanija / Irska

Trajanje: 102 min

Sinopsis:
Frank Perry (Brian Cox) je zatvorenik osuđen na doživotnu robiju. I on nikad nije imao problema s tim: uradio je zločin, odležaće svoje. Sve se to menja kada dobije pismo da je njegova jedina i voljena ćerka u terminalnoj fazi bolesti posle predoziranja. Frank zna da mora da je vidi i uradiće sve što je potrebno da pobegne. Ali on to ne može da uradi sam. Stoga okuplja ekipu mladih saradnika koji će mu pomoći u tome: Lenny Drake (Joseph Fiennes), Brodie (Liam Cunningham) i Viv Baptista (Seu Jorge). Dok se pripremaju za beg, Frankovu pažnju odvukao je dolazak mladog zatvorenika Jamesa Laceyja (Dominic Cooper) - koji ga je podsetio na davne dane iz prošlosti. Lični konflikti ugrožavaju beg i Frank je primoran da pronađe energiju i hrabrost čoveka koji je nekad bio.

Rezime: Napet i inteligentan film o bekstvu iz zatvora - The Escapist je snažno debitantsko ostvarenje reditelja Ruperta Wyatta.

Official site

Trailer

IMDB ocena: 6.9/10
Rotten Tomatoes rating: 72%

Datum svetske premijere: 21. januar 2008. (SAD: Sundance Film Festival)
Datum domaće premijere: ?

Nominacije:
Nagrada Douglas Hickox, 2008 British Independent Film Awards
Najbolji film, 2009 Irish Film and Television Awards
Najbolji novi britanski reditelj, 2009 London Critics Circle Film Awards
Otkriće godine (Benjamin Wallfisch), 2008 World Soundtrack Awards

Nagrade:
Najbolja gluma (Brian Cox), 2008 BAFTA Awards, Scotland
Najbolje dostignuće u produkciji, 2008 British Independent Film Awards


(klik za veću sliku)
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
markoboban @ 31. mar 2013. 13:01 #1
Bekstvo po svaku cenu
Na prestižnom Sundance Film Festivalu, prikazano je debitantsko ostvarenje britanskog režisera Ruperta Wyatta.Snimljena kao britansko-irska koprodukcija, ova filmska priča nastala je iz pera dvojice saradnika:Daniel Hardy & Rupert Wyatt.U fokusu je osuđenik na doživotnu robiju, omatoreli Frank Perry (Brian Cox) koji se pomirio sa sudbinom.Ali kada nakon 14 godina dobije pismo uznemirujuće sadržine, gde saznaje da mu je kći postala teška narkomanka, donosi odluku da jednostavno mora da pobegne i pokuša da je istrgne iz kandži droge...Ovaj miks drame i trilera, preispituje smisao života, samopoštovanje, očinsku ljubav, u očajničkom pokušaju čoveka da pronađe tračak svetlosti na kraju tunela ispunjenog mrakom.Čovek koji je oguglao na mnoge grozote sa kojima se svakodnevno sretao u zatvorskom okruženju, iznenada pronalazi razlog da izađe iz životne kolotečine, da se uzdigne sa margine društvene lestvice i proba da uradi nešto plemenito, pa makar mu to bilo poslednje u životu. Impresivna gluma veterana Briana Coxa je pokretačka snaga filmske radnje.Vredan hvale je i performans Dominica Coopera, jer je rola mladića Laceya, novopridošlog osuđenika, veoma autentična i brutalno realistična (bez obzira što su takvi likovi skoro neizbežni u zatvorskim pričama).Šteta što ostatak glumačke ekipe nije bio na njihovom nivou, jer su se utopili u kliše tipiziranih zatvorenika, kao npr. Steven Mackintosh, čiji je lik Tonyja, skroz negativan, kao dežurni siledžija i sadista, sa dobrom zaleđinom iza sebe i iza svojih monstruoznih postupaka.Kombinujući vremenski sled događaja, radnja dobija potrebnu dinamiku i uspeva da drži pažnju publike, dok napeto iščekuje ishod bekstva nekolicine odvažnih osuđenika.Zamerka se odnosi na nedovoljnu karakterizaciju likova, jer ostaje nepoznanica kakva je bila Frankova prošlost, pogotovo njegova uloga u porodici (ostavio suprugu i maloletnu ćerku).Akcione scene odrađene su na standardnom nivou, nema bogzna kakvih specijalnih efekata od kojih zastaje dah i raste adrenalin.Dakle, radi se o prosečnom filmu, koji ima svoje svetle momente, ali i par propusta.Pogledati ili ne, ostaje na vama, jer realno gledano, 'The Escapist' nije ponudio ništa novo, niti revolucionarno, mada u osnovi pruža solidnu zabavu.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi