Thor / 2011 / Akcija / Avantura

Thor

Tor

0.0 (0)
Žanr: Akcija / Avantura

Scenario: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne, J. Michael Straczynski, Mark Protosevich, Stan Lee (strip), Larry Lieber (strip), Jack Kirby (strip)

Režija: Kenneth Branagh (Hamlet, 1996.)

Glavne uloge: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Colm Feore, Josh Dallas, Idris Elba

Godina proizvodnje: 2011

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 114 min

Two worlds. One hero.

Sinopsis:
Prognan na Zemlju nakon što njegova arogantnost potpali vatru drevnog konflikta, Moćni Tor (Chris Hemsworth) iz Asgarda otkriće značenje poniznosti kada stari moćni neprijatelj pošalje razorn sile da unište čovečanstvo. Tek kad pobedi dostojnog protivnika, prognani princ će naučiti šta znači pravi vođa.IMDB ocena: 8.0/10
Rotten Tomatoes rating: 94%

Datum svetske premijere: 27. april 2011.
Datum domaće premijere: 27. april 2011.

Trivija:
- Godine 2005, film je trebalo da režira Matthew Vaughn, koji ga je opisao kao "rađanje junaka, nešto između Gladijatora i nordijske mitologije". Njegov ugovor je istekao u maju 2008, pa je na njegovo mesto došao Kenneth Branagh. Vaughn je režirao Marvel-ove filmove Kick-Ass (2010) i X-Men: First Class (2011).
- U aprilu 2006. godine, scenarista i fan Tora Mark Protosevich je napisao scenario za film koji je opisao kao "Bog iz Starog Zaveta koji postaje Bog iz Novog Zaveta". Međutim, film je bio previše ispunjen vizuelnim efektima da bi za njegovo snimanje bio potreban budžet od 300 miliona dolara. Kasnije, kada je Matthew Vaughn prihvatio projekat, on je preradio scenario i smanjio budžet na prihvatljivijih 150 miliona dolara.
- Jim Carrey je bio dugogodišnji favorit i kandidat za ulogu Lokija posle filma The Mask (1994) u kojem se takođe pominje Loki (ali više zbog svojih magijskih moći). Josh Hartnett je takođe bio razmatran za tu ulogu.
- Gemma Arterton je bila razmatrana za ulogu Jane Foster.
- Za ulogu Thora špekulisalo se da će je tumačiti Brad Pitt, WWE rvač Paul Levesque (Triple H), Daniel Craig. Na audiciji za ulogu su bili Charlie Hunnam, Tom Hiddleston, Alexander Skarsgård, Liam Hemsworth i Joel Kinnaman, ali Chris Hemsworth je dobio ulogu.
- Zachary Levi je dobio ponudu za ulogu Fandrala, ali je morao da odbije zbog ranije ugovorenih obaveza. Uloga je dodeljena Stuartu Townsendu, ali je ovaj napustio projekat samo nekoliko dana pre početka snimanja zbog kreativnih razlika sa filmskom ekipom. Na kraju je Josh Dallas prihvatio ulogu.
- Oko 2000. godine planirano je da film bude snimljen za televiziju, a Tyler Mane je dobio ponudu za ulogu Thora.
- Tom Hiddleston je prvobitno bio na audiciji za ulogu Thora, ali je reditelj Kenneth Branagh osećao da bi bio bolji antagonista i dodelio mu ulogu Lokija. Tom Hiddleston je opisao Lokija kao "gadniju verziju strip junaka, nešto poput Edmunda iz 'Kralja Lira'." U drami Williama Shakespearea, Edmund je bio princ koji je bio ljubomoran na svog brata Edgara i naveo oca da ga otera u izganstvo.
- Natalie Portman je prihvatila ulogu Jane Foster jer nije mogla da odoli filmu prema stripu koji režira priznati reditelj Kenneth Branagh.
- Prema rečima reditelja Kennetha Branagh, najveći izazov filma je bilo povezivanje sveta Asgard i Zemlje iz 20. veka: "Stvar  je u pronalaženju okvirnog stila, palete boja, teksture i količine pokreta kamere što proslavlja i izražava razlike u tim svetovima. Ako uspemo u tome, film će se razlikovati od ostalih... Kombinacija primitivnog i sofisticiranom, starog i modernog, mislim da je potencijal uzbudljiva fuzija, uzbudljiva tenzija u filmu."
- Anthony Hopkins je rekao da se povezao sa svojom ulogom Odina: "Ja sam pomalo nalik Odinu. On je neumoljiv čovek. On je čovek sa ciljem. Glumim boga koji je prognao svog sina iz Asgarda jer je uprskao. On je vruće glave, temperamentan mlad čovek. Ali ja odlučuje da on nije spreman da vlada budućim kraljevstvom i teram ga u izgnanstvo. Ja sam surov i moja žena se žali, ali ja kažem, 'Zbog toga sam kralj.' On je nemilosrdan, uzmi ili ostavi."
- Strip kreator Stan Lee, koji je zajedno sa Jackom Kirbyjem kreirao i Thor-a 1962. godine, pojavljuje se nakratko u filmu (kao i u skoro svim ostalim filmovima koji su snimljeni prema njegovim likovima) kao vozač kamiona koji pokušava da izvuče čekić Mjolnir iz kratera.
- Za fiktivnu lokaciju filma, u Novom Meksiku je sagrađen čitav grad.
- Da bi se pripremio za ulogu Thora, Chris Hemworth je bio na rigoroznom režimu treninga u teretani i obilne ishrane koja se sastojala od jaja, sendviča, povrća, pirinča, bifteka i proteinskih napitaka.
- Konačni izbor za ulogu Thora sveo se na braću Chrisa i Liama Hemswortha. Chris kaže: "Obojica smo došli iz Australije da bi se na kraju borili jedan protiv drugog." Međutim, između njih nije bilo tenzije, tvrdeći da je čak i navijao za Liama da dobije ulogu.
- Ovo je drugi film Natalie Portman koji je zasnovan prema stripu. Prvi je V for Vendetta (2006).
- Tom Hiddleston je istraživao Marvel-ov lik Lokija i saznao da je multidimenzionalni lik, tako da je svoj portret Lokija zasnovao na tri različita glumca: Petera O'Toolea (enigmatičnu i nemarnu osobu), Jacka Nicholsona (preku i skoro ludu osobu) i Clinta Eastwooda (osobu sa tinjajućim besom).
- Anthony Hopkins je prihvatio ulogu Odina uprkos tome što nikada ranije nije čitao strip niti je znao išta o mitologiji sa Torom. Za ulogu ga je zaintrigirao koncept odnosa između oca i sina.
- Josh Dallas je svoju ulogu Fandrala opisao kao "R. Kelly iz Asgarda".

(klik za veću sliku)
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Gosn Pali @ 17. dec 2011. 23:58 #1
Hajmdal crnac :D
0 0
fantom (neregistrovan) @ 24. maj 2012. 20:08 #2
kako sam čuo od drugih film je vredan gledanja
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi