Titanic / 1997 / Drama / Romansa

Titanic

Titanik

0.0 (0)
Žanr: Drama / Romansa

Scenario: James Cameron

Režija: James Cameron

Glavne uloge: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Gloria Stuart, Bill Paxton

Godina proizvodnje: 1997

Zemlja porekla: SAD

Trajanje: 194 min

Collide With Destiny.

Sinopsis:
Pomorski istraživač Brock Lovett (Bill Paxton) stigao je do najpoznatije olupine na svetu - "Titanika". Čvrsto uveren da se u njoj nalazi dijamant po imenu "Srce okeana", on otkriva da se u sefu umesto dijamanta nalazi crtež prelepe žene koja ga nosi. Kada Brock kasnije daje izjavu za TV stanicu, on pred kamerama pokazuje crtež i stogodišnja žena po imenu Rose Calvet (Gloria Stuart) koja živi u Mičigenu prepoznaje ženu na crtežu - kao sebe! Prilikom posete na Brockovom istraživačkom brodu, Rose priča priču o "Titaniku" i svojom sudbonosnom putovanju. Verena za perspektivnog magnata Caledona Hockleyja (Billy Zane), ona (Kate Winslet) se ukrcava na "Titanik" u Sautemptonu kao putnica prve klase zajedno s njim i svojom majkom. Na brod se ukrcava i Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) i njegov najbolji drugar Fabrizio De Rossi, nakon srećne igre pokera na kojoj dobijaju karte za treću klasu. Kada Rose pokuša da izvrši samounistvo skakanjem sa krme, Jack uspeva da je izvuče na palubu... i stvara se veza između njih, a Jack je narednog dana pozvan da joj se pridruži na palubu prve klase. Roseina majka (Frances Fisher) i Caledon svim snagama pokušavaju da ih razdvoje, ali ta strategija ne uspeva kada "Titanik" udara u ledeni breg i zbog načinjene štete "nepotopivi brod" počinje da tone...

Rezime: Trijumf Jamesa Camerona koji nudi mešavinu spektakularnih scena i staromodne melodrame.


IMDB ocena: 7.5/10
Rotten Tomatoes rating: 87%

Datum svetske premijere: 1. novembar 1997. (Japan)
Datum svetske premijere (3D verzije): 14. februar 2012. (Italija)
Datum domaće premijere (3D verzije): 5. april 2012.

Trivija:
- Studio je za ulogu Jacka Dawsona želeo Matthewa McConaugheyja, ali James Cameron je insistirao na Leonardu DiCapriju.
- Pre nego što je objavio snimanje filma, reditelj James Cameron je načinio snimke ledenih bregova pored obale Nove Škotske pod izgovorom da snima film po imenu "Planet Ice".
- Kada je odlučio da želi da ubaci prave snimke olupine "Titanika" u film, James Cameron nije želeo samo da snima iz podmornice kao što je to prethodno bilo rađeno za IMAX-ov dokumentarac "Titanica". Da bi mogao da snima van podmornice, Cameronov brat Mike Cameron i Panavision su razvili specijalnu kameru koja je mogla da izdrži pritisak od 400 atmosfera na toj dubini.
- Snimci kamere na velikoj dubini traju samo 12 minuta u filmu, ali za svako ronjenje bili su potrebni sati. Da bi najbolje iskoristio vreme, James Cameron je imao maketu olupine veličine 1/33 na kojoj je vežbao svako zaranjanje. Ruski operateri podmornice bi šetali oko modela olupine sa modelom podmornice u svojim rukama dok je Cameron objašnjavao kakve snimke želi.
- Za snimanje podvodnih scena bilo je potrebno 12 ronjenja. Na poslednja dva načinjeni su snimci slanjem malog robota na daljinsko upravljanje unutar olupine. Za neke snimke unutrašnjosti olupine, napravljen je set i potopljen.
- James Cameron je svoja prva zaranjanja do olupine opisao kao izuzetno emotivno iskustvo. Na kraju je sa brodom proveo više vremena nego njegovi preživeli putnici.
- Veći deo dekoracija na brodu je rekonstruisan od strane ili pod nadzorom istraživača originalne kompanije "White Star Line" koja je napravila "Titanik".
- Kada se Jack (Leonardo DiCaprio) priprema da crta Rose (Kate Winslet), on joj govori, "Legni na ovaj krevet, ovaj sofu." U scenariju je pisalo, "Legni na ovu sofu", ali DiCaprio je pogrešio i Jamesu Cameronu se to dopalo pa je zadržao.
- Godine 2007, Američki filmski institut rangirao je film na 83. mestu Najvećih filmova svih vremena. Ovo je bio i jedan od skorijih novih filmova dodatih na listu (od filmova koji su izašli između 1997. i 2005.).
- Rečenica iz filma "Ja sam kralj sveta!" našla se na 4. mestu liste "100 najvećih filmskih rečenica" u magazinu Premiere 2007. godine.
- Film sa najvećom zaradom u Japanu do premijere filma Spirited Away Hayao Miyazakija.
- Scene sa kotlovnicom jednim delom su snimljene na brodu iz Drugog svetskog rata "Jeremiah O'Brien". Napravljeni su manji prolazi da bi mašinerija izgledala veće.
- Produkcija filma otpočela je 1995. godine kada je James Cameron načinio snimke prave olupine "Titanika". On je uspeo da ubedi studio 20th Century Fox da investira u film ubedivši ih da će publicitet oko pravog zaranjanja do olupine produkciji biti zaista od koristi.
- Scena u kojoj se Rose zahvaljuje Jacku što joj je spasio život bila je na zahtev Jamesa Camerona u potpunosti improvizovana od strane dvoje glumaca, a scena sa pljuvanjem je u potpunosti spontano snimljena. Cameron takođe daje zasluge Kate Winslet za srceparajuću rečenicu "Ovde smo se prvi put upoznali" za vreme potapanja "Titanika", kao i predlog da Rose pljune Calu u lice (u scenariju je pisalo da ga ubode sa šnalom za kosu).
- Veći deo okeana u koji su statisti skakali bio je dubok oko jedan metar.
- James Cameron bio je nepopustljiv po pitanju pesama u filmu i nije hteo da ubaci nijednu pesmu u filmu, pa čak ni u odjavnoj špici. Kompozitor James Horner se krišom dogovorio sa tekstopiscem Willom Jenningsom i pevačicom Céline Dion da napišu "My Heart Will Go On" i naprave demo snimak koji je potom pustio Cameronu, koji je vrlo povoljno odreagovao i ubacio pesmu u odjavnoj špici. Pesma je kasnije osvojila Oskara kao najbolja originalna pesma.
- Set broda u "pravoj veličini" izgrađen je u bazenu na plaži južno od Rosarita, Baja California, u Meksiku. Izgradnja je započeta na 85. godišnjicu porinuća "Titanika" - 31. maja 1996. godine. Da bi se smanjili troškovi, smanjen je broj nekih elemenata koji se ponavlja (kao što su prozori), a drugi delovi (kao što su dimnjaci i čamci za spasavanje) napravljeni su u 10% manjoj veličini. Set je bio orijentisan u pravcu vetra da bi dim iz dimnjaka išao u pravom smeru.
- Za eksterijer rekonstruisanog broda napravljen je bazen sa 65 miliona litara vode što je odgovaralo 270 stepeni okeanskog horizonta. Unutar seta nalazila se platforma od 15 metara koja je dizala i spuštala celu konstrukciju seta tokom snimanja scena potapanja, dok se iznad svega toga nalazio kran na visini od 50 metara. On je korišćen za osvetljenje i kao platforma za kameru.
- Za snimanje scene kada voda prodire u odaju sa Velikim stepeništem filmska ekipa je imala samo jedan pokušaj na raspolaganju jer je ceo set i nameštaj bio uništen u tom jednom snimku.
- Krma broda na setu bila je na odvojenoj platformi koja je omogućavala brzo postavljanje u vertikalnu poziciju u poslednjoj fazi potonuća. Za snimanje ovih scena bilo je potrebno oko 10 pokušaja, pri čemu je u svakom pokušaju 100 kaskadera moralo da padne niz ili pored seta, dok je još 1000 statista bilo prikačeno za delove krme bezbednosnim kanapima.
- Glumica Gloria Stuart imala je 86 godina za vreme snimanja filma i morala je da bude dodatno našminkana da bi izgledala kao Rose u 101 godini. Ovo joj nije bilo prijatno iskustvo. Ona je takođe jedina osoba koja je radila na snimanju filma, a koja je bila živa 1912. godine.
- Umesto unajmljivanja novih statista koje bi morali da oblače i iznova uče ponašanju iz 1912. godine, angažovana je grupa od 150 "ključnih statista" koji su ostali za vreme snimanja celog filma. Oni i ostali članovi glumačke ekipe učili su o ponašanju iz 1912. godine tokom tročasovnog kursa Lynne Hockney, koja je bila i koreograf filma. Hockney je takođe producirala i snimak "Titanic Etiquette: A Time Traveler's Guise", koji se konstantno puštao u odeljenju za garderobu.
- Za vreme poslednje noći snimanja u Novoj Škotskoj, jedan (ili više) šegadžija ubacio je PCP ("angel dust") u čorbu koja je bila servirana filmskoj i glumačkoj ekipi. Preko 80 ljudi se razbolelo, a mnogi su bili hospitalizovani sa halucinacijama. Bill Paxton se dve nedelje posle tog incidenta osećao neraspoloženo.
- Ime lika Caledona Hockleyja izvedeno je iz dva mala grada (Caledon i Hockley) u blizini Orandžvila u Ontariju u Kanadi, gde žive tetka i teča Jamesa Camerona.
- Priča koju irska majka priča svojoj deci pred spavanje je "Deca Lira", stara irska narodna priča o deci koja se pretvaraju u labudove.
- Sa 200 miliona dolara, snimanje ovog filma koštalo je više nego izgradnja samog "Titanika". Troškovi za konstrukciju broda 1910-1912. godine iznosili su 1,5 miliona funti, odnosno 7,5 miliona dolara, što odgovara 120 do 150 miliona dolara u 1997. godini.
- Posle snimanja filma, ostaci velikog seta prodati su kao otpad.
- Izgradnja seta salona prve klase ocenjena je kao preskupa. Za snimanje scena potapanja korišćena je minijatura, a samo četvrtina je napravljena u pravoj veličini. U pozadini glumaca je tada postavljen zeleni ekran na kojem je kasnije digitalno dodata pozadina.
- Najskuplji apartman prve klase na "Titaniku" koštao je 4.350 dolara, što odgovara današnjih 75.000 dolara.
- James Cameron je bio lišen svoje rediteljske plate od 8 miliona dolara i svog procenta od zarade filma kada je studio postao zabrinut zbog ogromnog povećanja troškova snimanja.
- Kada je James Cameron pisao scenario, on je želeo da glavni likovi Rose DeWitt Bukater i Jack Dawson budu u potpunosti izmišljeni. Tek nakon završetka pisanja scenarija otkrio je da je na brodu postojao "J. Dawson", koji je poginuo u nesreći. Ovaj "J. Dawson" je bio Joseph Dawson, rođen u septembru 1888. u Dablinu, Irskoj. Njegovo telo je pronađeno i on je sahranjen na groblju "Fairview Lawn" u Novoj Škotskoj sa mnogim drugim žrtvama sa broda. Danas, njegova nadgrobna ploča pod brojem 227 je najposećenija na tom groblju.
- Godine 1998. Titanic je postao prvi film posle 1966. koji je dobio Oskara za najbolji film, a da pritom nije imao nominaciju za najbolji scenario.
- Jedan od tri filma sa ukupno 11 dobijenih Oskara. Drugi su Ben-Hur i The Lord of the Rings: The Return of the King.
- Brojne scene u filmu su snimljene slično ili skoro identično kao neke scene u filmu A Night to Remember. Ovo naročito važi za scene kada Thomas Andrews govori kapetanu Smithu da je potonuće "matematička sigurnost", kada se orkestar "Titanika" sprema za razlaz, da bi se članovi na kraju vratili i nastavili da sviraju kada Hartley počne da svira "Nearer My God to Thee" (iako je u filmu iz 1958. korišćena drugačija verzija pesme), kada je Ismay u čamcu za spasavanje dok se iza njega vidi "Titanik" kako tone, kada Thomas Andrews posmatra sliku "Titanika" pre samog potonuća i kada Andrews presreće čoveka na Velikom stepeništu i govori mu da brodu nema spasa (u ovom filmu govori Rose).
- Bio je film sa najvećom zaradom u bioskopima sa 1,8 milijarde dolara dok nije izašao film Avatar, koji je takođe režirao James Cameron.
- Za Jackov crtež po imenu "Lady Bijou" filmska ekipa je dobila ideju od jedne stare fotografije po imenu "Bijou" koju je 1933. godine uradio Brassai.
- Prvobitni budžet filma bio je 135 miliona dolara, ali zbog probijanja termina za dva meseca, studio Paramount je uložio dodatnih 65 miliona u zamenu za američka distributerska prava.
- Shay Duffin, koji glumi vlasnika paba u Engleskoj, vodi poreklo od jednog irskog radnika koji je radio na izgradnji "Titanika".
- Premijera filma prvobitno je trebalo biti održana 25. jula 1997. Kada je za to saznao Harrison Ford, čija je premijera filma Air Force One bila zakazana istog dana, zahtevao je od studija Paramount da promeni datum premijere. Paramount, koji je distribuirao mnogo uspešnih filmova sa Fordom, pristao je na to iz straha da Ford nikada više neće snimiti film za njih.
- Posle filma Terminator 2: Judgement Day, James Cameron je dobio ideju da snimi ovaj film nakon što je gledao A Night to Remember. On je proveo pet godina istražujući "Titanik" i njegovu sudbinu.
- Za ulogu Jacka Dawsona razmatran je i Macaulay Culkin.
- Nalazi se na prvom mestu Akademije po broju nominacija (ukupno 14), zajedno sa All About Eve.
- Kate Winslet je bila jedna od nekoliko glumaca koji nisu hteli da nose vodootporno odelo za vreme snimanja scena u vodi; zbog toga je dobila pneumoniju i skoro napustila snimanje filma. Međutim, Cameron je uspeo da je ubedi da ostane.
- Na zabavi u potpalublju, jedan čovek govori nešto Rose, ali ona kaže, "Žao mi je, ne razumem te." Čovek je Šveđanin, verovatno Svenov prijatelj, i kaže joj, "Talar fröken svenska?", što znači, "Da li gospođica/dama govori švedski?", što očigledno nije slučaj.
- U sceni kada pramac broda stoji vertikalno, glavni pekar Joughin (Liam Tuohy, u belom) pije iz pljoske. Joughin je bio jedan od nekoliko ljudi koji su preživeli ledeni okean, navodno zbog alkohola (iako je ovo opovrgnuto jer alkohol ubrzava hipotermiju, a ne obrnuto). Scena je dodata nakon što je Liam Jamesu Cameronu pokazao pljosku koja je stara koliko i sam "Titanik".
- Jedan od Šveđana na početku filma, Erik Holland, je zapravo Norvežanin, i radi u obezbeđenju u jednom noćnom klubu u Stavangeru, u Norveškoj. Drugi, Jari Kinnunen, je glumac iz Finske. Njegov švedski je sa tako čudnim akcentom, da ga ni Šveđani nisu razumeli.
- Film je bio na prvom mestu američke bioskopske liste rekordnih petnaest uzastopnih nedelja, od 19. decembra 1997. do 2. aprila 1998.
- Ruke koje skiciraju Rose nisu DiCapriove, već od reditelja Jamesa Camerona. Cameron je levoruk, pa su ti snimci morali kasnije biti prebačeni da se oslikavaju kao u ogledalu da bi izgledalo kao da je crta DiCaprio.
- Automobil u kojem Jack i Rose vode ljubav je Renault koji je bio u vlasništvu bogataške porodice Carter (William i Lucile).
- Lik Rose je jednim delom zasnovan na kalifornijskoj umetnici Beatrice Woos, koja je umrla 1998. u 105. godini.
- Stariji par koji leži zagrljen na krevetu dok voda prodire u sobu su Ida i Isidor Strauss, vlasnici prodavnice Macy's u Njujorku, oboje žrtve sa "Titanika". Ida je imala mesto u čamcu za spasavanje, ali je odbila da ode da bi ostala sa svojim mužem rekavši, "Živeli smo zajedno, umrećemo zajedno." Snimljena je i scena koja prikazuje taj momenat, ali je izbačena iz konačne verzije.
- I Leonardo DiCaprio i Jason Barry su se povredili prilikom snimanja scene u kojoj pokušavaju da istrgnu klupu iz poda da bi razvalili kapiju. Leu je iskočilo rame, a Jason se klupom udario u bradu.
- Jack ima rečenicu za vreme večere u prvoj klasi u kojoj pita Molly Brown koji escajg da koristi za šta. Zbog ogromne količine vremena koje je utrošeno na snimanje te scene zbog više različitih uglova i snimanja svih glumaca za stolom, Leonardo DiCaprio je na kraju bio toliko umoran da je ueo viljušku i pitao Kathy Bates (Molly Brown), "Koju od ovih da uzmem da uradim sebi lobotomiju?"
- Kada se Jack ušunjava na palubu prve klase u potrazi za Rose, vidimo dečaka koji se igra dok ga njegov otac posmatra. Oca glumi istoričar "Titanika" i autor Don Lynch, koji je radio kao konsultant na filmu. Scena je snimljena prema poznatoj fotografiji koju je načinio otac Francis Browne, jezuitski sveštenik, koji je napustio "Titanik" prilikom kratke stanke u Irskoj. Dečak, šestogodišnji Robert Douglas Spedden, i njegov otac Frederic O. Spedden iz Njujorka, preživeli su tragediju, ali je dečak umro tri godine kasnije u saobraćajnoj nesreći u Mejnu, jednoj od prvih registrovanih u toj državi.
- Šef kotlovnice kaže, "Punom parom napred", a u pozadini čujemo kako neko viče, "Punom parom napred!". Ovo je glas reditelja Jamesa Camerona.
- Rose izgovara "Jack" 80 puta, ne računajući kada mu se obraća sa "gospodine Dawson". Jack kaže "Rose" 50 puta.
- Sve crteže iz Jackove knjige nacrtao je James Cameron.
- James Cameron je prvobitno želeo da Enya komponuje muziku za film. Kada je Enya odbila ponudu, Cameron je angažovao Jamesa Hornera, koji je komponovao muziku za Cameronov prethodni film Aliens. Horner je rekao da je napetost između njega i Camerona bila toliko velika za vreme postprodukcije Aliens-a, da je mislio da on i Cameron nikad više neće raditi zajedno. Međutim, Cameron je bio toliko impresioniran Hornerovom muzikom iz Braveheart-a, da je pristao da zaboravi prošla iskustva. Prema nekim navodima, Horner je svojevoljno odlučio da muzika filma treba da bude urađena u stilu Enya-e. Kao rezultat toga, neki delovi podsećaju na neke dobro poznate Enya-ine pesme, naročito njenu tematsku pesmu iz Far and Away ("Book of Days").
- Dugačke snimke spoljašnjosti celog broda snimila je Digital Domain, kompanija za animaciju i vizuelne efekte koju je osnovao James Cameron. Snimljen je model veličine 1/20, a kasnije su dodati kompjuterski generisani ljudi, okean i dim. Za jednu scenu Cameron im je dao instrukcije da zamisle "kao da snimamo reklamu za White Star Lines i da su nam potrebni prelepi snimci oko broda koji kao da su snimljeni iz helikoptera."
- Sobe u kojima su bili Caledon Hockley, Rose DeWitt Bukater i Ruth DeWitt Bukater su B52, B54 i B56 i one su postojale na "Titaniku". Njih je prvobitno rezervisao J.P. Morgan, ali je otkazao pre isplovljavanja broda. Morgan je bio suvlasnik konglomerata koji je posedovao White Star Line. Posle Morganovog otkazivanja, sobe je preuzeo Bruce Ismay.
- U životu posle "Titanika", vidimo da Rose poseduje psa rase Pomeranac. Pomeranac je bio jedan od samo tri psa za koje se zna da su preživeli katastrofu. Dok je brod tonuo, jedan putnik je oslobodio pse iz kaveza, a jedan preživeli se seća da je ugledao francuskog buldoga kako pliva u okeanu. James Cameron je snimio scene sa nesrećnim životinjama, ali ih je na kraju izbacio.
- Konačna verzija filma ignoriše teretni brod "Kalirofnijan", koji se te noći zaustavio zbog velike količine ledenih santi i za vreme potonuća "Titanika" bio u njegovom vidokrugu (upozorenje "Kalifornijana" bilo je primljeno, ali nije dospelo do kapetana "Titanika"). U ranijoj verziji scenarija nalazi se scena sa "Kalifornijanom", ali James Cameron je izbacio taj deo jer nije imao dovoljno vremena na raspolaganju.
- Regularni glumac Jamesa Camerona Michael Biehn je zamalo dobio ulogu Cala Hockleyja i išao je na nekoliko sastanaka sa Cameronom gde su razgovarali o ulozi. Za nju su razmatrani i Rob Lowe, Rupert Everett, Peter Greene i Pierce Brosnan, ali je uloga na kraju pripala Billyju Zaneu.
- Nakon što je saznala da mora naga da se pojavi pred Leonardom DiCapriom, Kate Winslet je odlučila da probije led i "blicnula" ga kada su se prvi put upoznali.
- Leonardo DiCaprio i Kate Winslet su prihvatili uloge u filmu samo na osnovu crtica koje je na 165 strana napisao James Cameron, odnosno pre nego što je zvanični scenario bio napisan.
- Christian Bale je bio na audiciji za ulogu Jacka Dawsona, ali je bio odbijen jer James Cameron nije želeo da dva britanska glumca imaju dve glavne uloge dva Amerikanca.
- Sa svojom nominacijom kao najbolja sporedna glumica u 87. godini, Gloria Stuart je postala najstarija osoba ikad nominovana za Oskara.
- Gwyneth Paltrow je takođe bila u trci za ulogu Rose DeWitt Bukater, ali je izgubila od Kate Winslet.
- U originalnom scenariju u filmu se nalaze i neke scene novopečenog bračnog para Daniela i Mary Marvin. Daniel je bio kamerman i sin Henryja Marvina, jednog od osnivača filmske produkcijske kompanije American Mutoscope & Biograph. Daniel Marvin je poginuo na "Titaniku", ali ne pre nego što je načinio neke od jedinih postojećih filmova broda.
- Prvi film koji je izašao na video materijalu (DVD/VHS), dok je još uvek bio prikazivan u bioskopima.
- Kompanija "Harland and Wolff" iz Belfasta koja je izgradila "Titanik" 1909. godine, otvorila je svoje privatne arhive za produkciju filma i podelila s njima skice broda za koje se mislilo da su izgubljene.
- Snimanje je trebalo da traje 138 dana, ali je na kraju trajalo 160.
- Scene posle potonuća broda snimljene su u bazenu od 1.325.000 litara vode u kojem je na glumce (koji su glumili zaleđene leševe) stavljan puder koji bi se kristalisao u dodiru sa vodom. Na kosu i odeću stavljan je vosak da bi izgledali mokro.
- I Kate Winslet i Leonardo DiCaprio naučili su da igraju polku za scene zabave u potpalublju treće klase.
- Billy Zane je dobio ulogu nakon što ga je James Cameron gledao u filmu The Phantom.
- Većina kaskadera u kotlovnici bili su visoki samo oko 1,5 m da bi kotlovnica delovala veće.
- Poslednja preživela osoba sa "Titanika" Millvina Dean dobila je ponudu da prisustvuje premijeri filma ali je odbila rekavši da je gledanje filma A Night to Remember bilo dovoljno bolno iskustvo.
- Ime benda koji svira na zabavi u trećoj klasi je "Gaelic Storm".
- Na kraju filma, kada se Rose sastaje sa Jackom na velikom stepeništu, sat pokazuje da je 2:20 izjutra, što je tačno vreme kada je brod potonuo.
- Robert De Niro je dobio ponudu za ulogu kapetana Smitha, ali je morao da odbije zbog gastrointestinalne infekcije.
- Film sa najviše glasova na IMDb-u koji se ne nalazi na Top 250 listi.
- Kompozitor James Horner je rekao da je prva gruba verzija filma koju je pogledao trajala 36 sati.
- Prvi dobitnik Oskara za najbolji film gde je producent, reditelj, scenarista i montažer ista osoba (James Cameron).
- Kada Jack pokušava da odvrati Rose od samoubistva, on joj priča priču kako je jednom, dok je pecao na ledu, upao u vodu i osećao se "kao da te hiljadu noževa probada po celom telu". Ovo je zapravo citat jedne preživele osobe sa "Titanika" koja je opisivala temperaturu vode Severnog Atlantika.
- Komad drveta na kojem Rose pluta posle potonuća broda je zasnovan na pravom predmetu koji je preživeo brodolom i nalazi se u Pomorskom muzeju Atlantika u Halifaksu, u Novoj Škotskoj (Kanada).
- Prvi film Jamesa Camerona u kojem se ne pominje i ne pojavljuje nuklearno oružje.
- James Cameron je svoju petu ženu Suzy Amis upoznao na setu ovog filma. Od svih njegovih brakova, ovaj traje najduže.
- Za ulogu Rose, razmatrane su Nicole Kidman, Madonna, Jodie Foster, Cameron Diaz i Sharon Stone.
- U susret premijeri 3D verzije filma 2012, reditelj James Cameron nije dorađivao efekte niti je ispravljao greške, osim jedne. Kada je astrofizičar dr. Neil deGrasse Tyson, direktor njujorškog planetarijuma "Hayden" prvi put pogledao film, primetio je da raspored zvezdi na noćnom nebu dok Rose pluta na vodi nije u skladu sa nebom kako je zaista izgledalo u to vreme na tom mestu. Osim toga, neka sazvežđa su i duplirana u postprodukciji. Tyson je napisao pismo Jamesu Cameronu ukazujući mu na grešku. Nekoliko godina kasnije, kada je lično upoznao Camerona, ponovio mu je svoju opasku. Konačno, tehničar koji je radio na postprodukciji nazvao je Tysona i pitao ga da li bi mu dostavio sliku kako je noćno nebo zaista izgledalo, što je kasnije ubačeno u film.
- Reditelj James Cameron pojavljuje se u filmu u dva navrata: odmah ispod Lovejoya za vreme zabave u potpalublju, sa sivom bradom, i u sceni kada Murdoch počne da puca, vidi se iza Fabrizija na palubi kako čeka na čamac za spasavanje.

Nominacije:
Najbolja glavna glumica (Kate Winslet), Najbolja sporedna glumica (Gloria Stuart), Najbolja šminka, 1998 Academy Awards, USA
Najbolje Classic DVD izdanje, 2006 Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
Najbolja akcija/avantura/triler, 1998 Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
Najbolja kinematografija, Najbolji dizajn kostima, Najbolja montaža, Najbolji film, Najbolja šminka/frizura, Najbolji produkcijski dizajn, Najbolji zvuk, Najbolji specijalni efekti, Nagrada David Lean za najbolju režiju, Nagrada Anthony Asquith za filmsku muziku, 1998 BAFTA Awards
Omiljeni soundtrack, 1999 Blockbuster Entertainment Awards
Najbolja kinematografija, 1997 British Society of Cinematographers
Najbolji film, 1998 Broadcast Film Critics Association Awards
Najbolji kasting, 1998 Casting Society of America, USA
Najbolja režija, Najbolji film, 1998 Chicago Film Critics Association Awards
Najbolji strani film, 1999 César Awards, France
Izuzetno evropsko dostignuće u svetskom filmu (Kate Winslet), 1998 European Film Awards
Najbolji glumac (Leonardo DiCaprio), Najbolja glumica (Kate Winslet), Najbolja sporedna glumica (Gloria Stuart), Najbolji scenario, 1998 Golden Globes, USA
Britanska glumica godine (Kate Winslet), Reditelj godine, Film godine, 1999 London Critics Circle Film Awards
Najbolja akciona scena (potonuće broda), Najbolja glumica (Kate Winslet), Najbolji poljubac (Kate Winslet, Leonardo DiCaprio), Najbolja filmska pesma ("My Heart Will Go On"), Najbolji filmski par (Leonardo DiCaprio, Kate Winslet), Najbolji negativac (Billy Zane), 1998 MTV Movie Awards
Najbolja glumica (Kate Winslet), Najbolji film, 1998 Online Film Critics Society Awards
Najbolji strani film, 1998 Russian Guild of Film Critics
Najbolji klasični DVD, Najbolji DVD, 2005 Satellite Awards
Najbolji originalni scenario, Najbolji glumac (Leonardo DiCaprio), Najbolja glumica (Kate Winslet), Najbolja kinematografija, Najbolji vizuelni efekti, 1998 Satellite Awards
Najbolja glumačka ekipa, Najbolja glavna glumica (Kate Winslet), 1998 Screen Actors Guild Awards
Najbolji scenario, 1998 Writers Guild of America, USA

Nagrade:
Najviše izvođena pesma iz filma ("My Heart Will Go On"), 1999 ASCAP Film and Television Music Awards
Najbolji kompozitor za top box office filmove (James Horner), 1998 ASCAP Film and Television Music Awards
Najbolja scenografija - dekoracija seta, Najbolja kinematografija, Najbolji dizajn kostima, Najbolja režija, Najbolji efekti (montaža zvučnih efekata), Najbolji vizuelni efekti, Najbolja montaža, Najbolja muzika, Najbolja pesma ("My Heart Will Go On"), Najbolji film, Najbolji zvuk, 1998 Academy Awards, USA
Najbolja sporedna glumica (Gloria Stuart), 1998 Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
Najbolji strani film, 1998 Amanda Awards, Norway
Najbolja montaža, 1998 American Cinema Editors, USA
Najbolja kinematografija, 1998 American Society of Cinematographers, USA
Najbolje tehničko dostignuće, 1998 Annie Awards
Nagrada za najbolji produkcijski dizajn, 1998 Art Directors Guild
Najbolji strani film, 1998 Awards of the Japanese Academy
Najviše izvođena pesma iz filma ("My Heart Will Go On"), 1998 BMI Film & TV Awards
Omiljena pesma iz filma ("My Heart Will Go On"), 1999 Blockbuster Entertainment Awards
Omiljeni glumac (Leonardo DiCaprio), Omiljena glumica (Kate Winslet), Omiljeni sporedni glumac (Billy Zane), Omiljena sporedna glumica (Kathy Bates), 1998 Blockbuster Entertainment Awards
Najbolji strani film, 1998 Blue Ribbon Awards
Bogey nagrada od titanijuma, 1998 Bogey Awards, Germany
Najbolji soundtrack, 1999 Brit Awards
Najbolja režija, 1998 Broadcast Film Critics Association Awards
Najbolja kinematografija, Najbolja originalna muzika, 1998 Chicago Film Critics Association Awards
Izuzetno dostignuće u zvučnom miksu, 1998 Cinema Audio Society, USA
Nagrada Box Office, 1999 Czech Lions
Najbolja režija, 1998 Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards
Najbolja režija, 1998 Directors Guild of America, USA
Najbolja britanska glumica (Kate Winslet), Najbolji film, 1999 Empire Awards, UK
Najbolja glumica (Kate Winslet), 1998 European Film Awards
Najbolja kinematografija, Najbolji film, 1998 Florida Film Critics Circle Awards
Zlatna kamera (Kate Winslet), 2001 Golden Camera, Germany
Najbolja režija, Najbolji film - Drama, Najbolja muzika, Najbolja originalna pesma ("My Heart Will Go On"), 1998 Golden Globes, USA
Specijalna nagrada Golden Screen, 1999 Golden Screen, Germany
Specijalna nagrada Golden Screen, Golden Screen, Golden Screen sa jednom, dve i tri zvezdice, 1998 Golden Screen, Germany
Najbolja ženska pop izvedba ("My Heart Will Go On"), Najbolja ploča godine ("My Heart Will Go On"), Najbolja pesma godine ("My Heart Will Go On"), Najbolja pesma za film ili televiziju ("My Heart Will Go On"), 1999 Grammy Awards
Najbolji film na stranom jeziku, 1998 Hochi Film Awards
Nagrada Hollywood Digital, 1998 Hollywood Film Festival
Nagrada za korekciju boje (bioskopsko izdanje), 1999 International Monitor Awards
Najbolja režija, Najbolji film, Najbolja sporedna glumica (Gloria Stuart), 1998 Kansas City Film Critics Circle Awards
Omiljeni film, 1998 Kids' Choice Awards, USA
Najbolja kinematografija, Najbolja režija, Najbolja originalna pesma ("My Heart Will Go On"), Najbolji film, 1998 Las Vegas Film Critics Society Awards
Najbolji produkcijski dizajn, Drugo mesto za najbolju sporednu glumicu (Gloria Stuart), 1997 Los Angeles Film Critics Association Awards
Najbolja muška uloga (Leonardo DiCaprio), Najbolji film, 1998 MTV Movie Awards
Najbolji strani film, 1999 Mainichi Film Concours
Najbolji strani film, 1998 Mexican Cinema Journalists
Najbolja montaža zvuka - dijalog & ADR, Najbolja montaža zvuka - muzika (strana i domaća), Najbolja montaža zvuka - zvučni efekti, 1998 Motion Picture Sound Editors, USA
Nagrada Nacionalnog odbora, Specijalno priznanje (James Cameron, za korišćenje tehnologije specijalnih efekata), 1997 National Board of Review, USA
Najbolja režija, Najbolja sporedna glumica (Gloria Stuart), 1998 Online Film Critics Society Awards
Nagrada za filmskog producenta godine, 1998 PGA Awards
Omiljeni film - drama, Omiljeni film, 1999 People's Choice Awards, USA
Nagrada za DVD dodatke (Specijalno kolekcionarsko izdanje), 2005 Satellite Awards
Najbolja režija, Najbolji film - Drama, Najbolja scenografija, Najbolji dizajn kostima, Najbolja montaža zvuka, Najbolja muzika, Najbolja originalna pesma ("My Heart Will Go On"), 1998 Satellite Awards
Najbolja ženska uloga (Gloria Stuart), 1998 Screen Actors Guild Awards

(klik za veću sliku)

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
aca78 (neregistrovan) @ 03. maj 2012. 00:21 #1
kako sada da placem sa 3d naocarima
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi