TV premijera prvog HBO filma iz naše regije "Houston, imamo problem"
19. sep 2016. @ 16:00  |  vesti

TV premijera prvog HBO filma iz naše regije "Houston, imamo problem"

25. sepbembra, 20h, ekskluzivno na HBO-u

HBO, vodeća premium televizijska mreža s ponosom najavljuje ekskluzivnu TV premijeru igrano-dokumentarnog filma slovenačkog reditelja Žige Virca „Houston, imamo problem!“, prvog filma iz HBO koprodukcije u našoj regiji, koji će na HBO-u biti prikazan 25. septembra u 20h. Film je prikazan na brojnim renomiranim filmskim festivalima poput Tribeca Film Festivala, nezavisnog američkog filmskog festivala kojeg je osnovao Robert De Niro, zatim češkog filmskog festivala Karlovy Vary, a u oktobru ove godine biće prikazan i na BFI London Film Festivalu. Uspeh na filmskim festivalima ne zaostaje ni na našem području pa je film tako osvojio čak tri nagrade na Festivalu Slovenskog Filma u Portorožu (najbolji dugometražni film, najbolja režija i najbolji glumac – Božidar Smiljanić), u avgustu je nagrađen Nagradom publike na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu, a uvršten je i u zvanični program 63. Pulskog Filmskog Festivala.

Hladni rat, svemirska trka i Nasino sletanje na Mesec ključni su istorijski događaji koji su obeležili čitavu jednu eru. Oni su još i danas obmotani velom tajne i inspirišu brojne teoretičare zavere. U filmu „Houston, imamo problem!“ reditelj Žiga Virca novim informacijama dovodi u pitanje obe strane priče. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslovenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog veka, vrednoj nekoliko milijardi dolara.

Međunarodne zavere u doba Hladnog rata, objavljivanje tajnih dokumenata i tajni dogovor između Džona F. Kenedija i jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita samo su vrh ledenog brega u ovom zanimljivom rediteljskom debiju Žige Virca. Granice između činjenica i fikcije su veoma nejasne i film istražuje mit iza početaka američke trke da postane prva zemlja u svetu koja je poslala čoveka na Mesec i navodnog multimilijarderskog dogovora da SAD kupe jugoslovenski svemirski program početkom 1960-ih.

Spretno kombinujući arhivske snimke sa savremenim intervjuima sa filozofom Slavojem Žižekom i mnogim drugim ključnim ličnostima, uključujući bivšeg jugoslovenskog svemirskog inženjera, američkog istoričara i penzionisanog generala Jugoslovenske narodne armije – „Hjustone, imamo problem“ predstavlja zadivljujuć prikaz načina rada strane diplomatije u Hladnom ratu, kao i izmišljanje mitova, laži, manipulaciju i prljave igre koje ulaze u razvoj nacionalnog identiteta.

Mit ili stvarnost? Na vama je da odlučite.

Povezane teme: HBO, Tito
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi