U bioskopima: Dark Shadows / Mračne senke (2012)
28. maj 2012. @ 07:32  |  recenzije

U bioskopima: Dark Shadows / Mračne senke (2012)

Presuda: 3/5

Nakon buđenja posle 200 godina, vampir Barnabas Collins (Johnny Depp) dolazi u prvi dodir sa civilizacijom 70-ih godina: makadamski put koji vodi kroz zabranjenu šumu.

"Ovo je zanimljiv teren", izgovara on. I svakako jeste. Najnoviji pokušaj u dugogodišnjoj misiji da autsajderski film ubaci unutra, petnaesti film po redu reditelja Tima Burtona predstavlja mešavinu ličnog i populističnog, čudnog i nepodesnog. Ne uspeva uvek, ali u ovom haosu može se naći dosta toga lepog.

Kreatora Dana Curtisa, koji stoji iza kultnih favorita The Night Stalker i Burnt Offerings, originalna TV serija bila je gotska sapunica koja je emitovana od 1966. do 1971. pre nego što je otisnuta u večnost. Kao deca, reditelj i glavna filmska zvezda bili su očarani ovom serijom koju je New York Times svojevremeno opisao kao "niskobudžetne produkcijske vrednosti koje oduzimaju dah sa raskošnim dijalozima koji u istoj meri oduzimaju dah."

Na sreću, Senke iz 2012. sadrže više jednog nego drugog. Film sadrži regularnu Burtonovu trupu plus nekoliko vrhunskih pojavljivanja Christophera Leeja i Alicea Coopera sa podrškom vampiraste Eve Green i uvek jezivog Jackieja Earle Haleyja.

Dobro zvuči, ali i dalje čudan izbor. A kada prepričavate seriju od 1.225 epizoda, koju priču pričate? U nekim momentima čini se sve njih...

Vampiri slepi miševi

Raskošan uvod u stilu Sweeney Todd-a upoznaje nas sa položajem Barnabasa vratolomnom, skoro parodičnom brzinom. Kao imućni plejboj iz Kolinsporta, Mejna, negde iz 1750. godine, on odbija naklonost lokalne veštice Angelique (Eva Green) i odlučuje se za Josette (Bella Heathcote). Ispostavlja se da mu ovo nije bio najpametniji potez: Josette završava mrtva i nesahranjena, a Barnabas nemrtav i sahranjen.

Vraćamo se u 1972. godinu i upoznajemo Victoriju (opet Heathcote) koja se javlja za posao guvernante u Collinsovoj propaloj vili. Ovde matrijarh Elizabeth (Michelle Pfeiffer) nadgleda kuću i stanare koji pokušavaju da do kraja unište porodični ribarski biznis na zadovoljstvo njihovog vekovima starog rivala (i dalje Green).

Tu su: dete cveća Carolyn (Chloë Grace Moretz), problematični mladi David (Gulliver McGrath), njegov pijani psihić doktorka Hoffman (Helena Bonham Carter) i razvratni otac (Johnny Lee Miller). Barnabas, nakon što su ga građevinci oslobodili podzemnog zatvora, upada u ovu nezahvalnu mešavinu, uz nameru da povrati staru slavu porodice i obećanje da neće ujesti puno nevinih osoba.

Poput Alise, upravo ovde teren postaje sve čudniji i čudniji. Očigledno je ovo film koji, poput svog junaka, ne zna zapravo šta je.

Iako ima dosta smešnih scena, uglavnom zbog sudaranja Barnabasovog represivnog pogleda na svet iz 18. veka sa razuzdanim 70-im godinama, ovo nije komedija.

I iako ima i nekih strašnih scena, kao kada Barnabas sisa infuziju kroz vrat pacijenta, nije ni horor film. Takođe, iako u osnovi stoji ljubavna priča, nije ni to.

Barneyjeva verzija

I pored svega toga, Mračne senke izgledaju neodoljivo, glumci (naročito Depp i Green) i više nego zarađuju svoju platu, sve dok klimaktična kompjuterski generisana buktinja ne zaustavi šou.

Kada Barnabas opisuje porodičnu kuću kao "savršeni brak evropske elegancije i američkog podviga", kao da govori o samom filmu. Skoro.

Ovo je film koji je zadovoljan zauzimanjem svog sopstvenog neobičnog terena: gde se Shakespeare poredi sa grupom Steve Miller Band i gde su mršavi gotičari nekako otporni na žene vatrenih boja kose.

Presuda: Jedan od najčudnijih mainstream filmova u poslednje vreme, Mračne senke su poremećena kombinacija gotske melodrame i komedije koja izgleda kao da ste upali u Burtonov grozničavi san.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi