U bioskopima: Igre gladi / The Hunger Games (2012)
10. apr 2012. @ 16:11  |  recenzije

U bioskopima: Igre gladi / The Hunger Games (2012)

Jennifer Lawrence pogađa pravo u metu...

Da li je ovo novi Twilight? Da li je dosledan knjizi? Koliko je nasilan? Šta je sa frizurom Woodyja Harrelsona? Ne, da, prilično nasilan i samo Bog zna.

Sada kad smo odgovorili na sva glavna pitanja, brzi pregled za one koji se pitaju da li je The Hunger Games ITV-jev nastavak "The Biggest Loser". Ne. Ovo je grozničavo očekivana adaptacija prve knjige u tinejdžerskoj trilogiji Suzanne Collis, smeštena u postapokaliptičnoj Americi (sada po imenu Panem) gde problemi održavanja građanskog reda, kontrole nad mladima i šta gledati na TV-u imaju zajedničko rešenje: Igre gladi, godišnje gladijatorsko takmičenje u kojem je 24 nasumično odabranih tinejdžera od 12 do 18 godina po imenu "Tributes" primorano da se bori do smrti sve dok ne ostane samo jedan.

Film Garyja Rossa počinje futurističkim osvrtom na Winter's Bone, gde je Jennifer Lawrence (Katniss) ponovo lepak koji drži na okupu porodicu bez oca i para. Predskazanje je tu, čak i pre nego što iznad kuće zatutnji vladin hoverkraft.

Uskoro, njena mlađa šesnaestogodišnja sestra Prim (Willow Shield) biva izvučena kao jedan od takmičara u 74. po redu Igrama. Užasnuta Katniss se dobrovoljno javlja umesto nje i odlazi za Kapitol, zajedno sa svojim kolegom po imenu Peeta (Josh Hutcherson).

Uvodne scene su mračne i reditelj Ross postavlja pozornicu staloženo i suzdržljivo, što bi moglo da zavara gledaoce koji su očekivali blještavo filmsko iskustvo. Muzika je minimalna, boje hladne, kamera je u stilu snimanja indie filmova - intimna, nepredvidljiva.

Nešto svetlija atmosfera očekuje nas u Kapitolu, dekadentnom sedištu vladine moći, ali Ross, poput svoje junakinje, nije zaveden kičem. Ispostavlja se da su tvrdnje da je priča u potpunosti ispričana iz Katnissine tačke gledišta preterane.

Ipak, kamera se najviše drži Katniss, što stavlja ogroman pritisak na glumačke sposobnosti Jennifer Lawrence. Ona uspeva da izdrži sve. Stoički ili otvorenih osećanja, uplašena ili odlučna, ova mlada glumica pogađa cilj.

Vernost liku je jedna stvar; ali, šta je sa nasiljem? Ross uspeva da savršeno održi ravotežu između nasilja u romanu i bioskopskih blagajni. Ima tu dosta stvari koje cenzori nazivaju "detaljima povrede" plus dovoljno pametne montaže da osetite bol. Glavni primer? Velika i surova borba na samom početku Igara, kada se svako bori protiv svakog i tela padaju kao domine. Ross smanjuje zvučne efekte i svodi krvoproliće na skoro subliminalne fleš prizore, izbegavajući eksplicitnost bez da gubi na hororu.

Oko Lawrenceine sjajne zvezde orbitira još nekoliko uspešno odabranih glumaca. Elizabeth Banks i Stanley Tucci su zabavni kao medijske groteske Effie Trinket i Caesar Flickerman, takmičući se za Najbolju najgoru periku/šminku.

Wes Bentley je nemilosrdan kao kreator igre Seneca Crane, tiho kujući zaveru sa pritajeno sadističkim predsednikom Snowom (Donald Sutherland). Lenny Kravitz (saosećajni stilista Katniss) verovatno ne bi trebalo da počne sa čišćenjem police za nagrade, ali ne možete imati sve.

Ono što je najviše pretrpelo na putu od stranice do ekrana je Collinsin brzi ritam. Ovo je dugačak film, a Rossu se ne žuri. Čin broj 2 nas uvodi kroz osnovne pripreme, kada se Katniss i Peeta bore sa svojim slabostima i pronalaze nove snage.

Stvari se odvijaju malo brže kada uđemo u smrtonosnu arenu, gde Ross samopouzdano žonglira između akcije i emocije. Tu su šok, napetost i samožrtvovanje. Tu su i vatrene lope, mutantske ose i smrt. Najdirljivija scena u knjizi postaje najdirljivija scena u filmu.

U međuvremenu, odnos Katniss/Peeta se razvija i produbljuje, obrazujući ljubavni trougao (sa Liamom Hemsworthom kao Galeom, najboljim drugarom naše junakinje) koji je obuzeo čitaoce koliko i nasilje i socijalni komentar (na klasne konflikte, medijsku manipulaciju, vladinu kontrolu, kakve ćemo frizure imati posle bombe).

Iako možda nije u potpunosti dosledan Collinsinim rečima (nedostaju gradonačelnikova ćerka, Avox devojka), svakako ima njen duh; poput svog izvora, ovo je ujedno kredibilna naučna fantastika i tinejdžerska priča koja ne potcenjuje svoju publiku.

Presuda: Verna adaptacija, ozbiljan tinejdžerski film i vrhunska zabava. Sa drugom i trećom knjigom, franšiza je na velikom testu. Ali, za sada, prednost je na njenoj strani.
Povezane teme: igre gladi, hunger games
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Dr Shibby iz B.Luke (neregistrovan) @ 10. apr 2012. 20:52 #1
Gledao. Moze proci... Mada, nista specijalno. Ono sto je bitno za producente je to da je ovaj film samo u Americi za 15 dana na box office-u zaradio nevjerovatnih 350 miliona dolara+zarada u ostatku svijeta. Tako da su poslije Sumrak sage filmadzije iz LA pronasle novu "zlatnu koku". Tek ce da nas smaraju pricom o ovom filmu, a o njegovim nastavcima da ne pricam! Za gledanje preporucujem novu Americku pitu :-)
0 0
(neregistrovan) @ 08. maj 2013. 22:40 #2
hahahaha kad traje sex
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi