U bioskopima: Snežana i lovac / Snow White and the Huntsman (2012)
09. jul 2012. @ 19:35  |  recenzije

U bioskopima: Snežana i lovac / Snow White and the Huntsman (2012)

Presuda: 3/5

Naravno, film počinje sa "nekada davno". I da, u njemu ima romanse, otrovane jabuke, poljupca koji budi i kraljice sa srcem crnim kao ugalj.

Ali, uprkos tome što je bledolika princeza Kristen Stewart usput pokupila posvećenu pratnju bar dvojice prosioca, akcenat ovog fantastičnog epa je više na akciji.

Ovo nije ona ulepšana bajkovita verzija Tarsema Singha u obliku Mirror Mirror. Posle samo nekoliko minuta mi se nalazimo usred krvavog bojnog polja, gde kralj Magnus (Noah Huntley) pronalazi očaravajuću Ravennu (Charlize Theron), uzima je za svoju novu kraljicu, a onda se pronalazi na pogrešnoj strani vrlo oštrog noža.

Pošto je zaposela tron, Ravenna zatvara svoju pastorku Snežanu (Kristen Stewart) u kulu i zapostavlja kraljevstvo koje propada. Kada Snežana odraste, ona beži iz zamka, a Ravenna za njom šalje odmetnika i Lovca (Chris Hemsworth) koji najbolje poznaje Mračnu šumu. Da li će se sve završiti srećno do kraja života?

Oko tog pitanja nema dileme. Iako je reditelj Rupert Sanders sklon da originalnu bajku braće Grimm podredi gotsko-akcijskim scenama, ostaje dosledan srećnom svršetku.

Kao bivši reditelj reklama (režirao je impresivnu reklamu za Halo 3), Sanders je dobio angažman za svoj prvi igrani film na osnovu promo snimka koji je sastavio da bi dočarao idiosinkratsku viziju za film.

Ta vizija je glavna snaga ovog filma. Uklete šume, mlečna kupka Theronove, raspadanje u jato gavrana... Ovi prizori su snažni i efektivni, a Snežana i lovac potpuno uverljivo korača po bajkovitim predelima koji jednim delom podsećaju na Dagobu, a drugim delom na Zimovrel.

Nažalost, priča ne dostiže efekat scenografije. Iako Theronova poremećena kraljica nudi uverljivo otelotvorenje zla a brojne akcione scene dižu adrenalin, zaplet je ograničen na seriju susreta izmežu Snežane i često beznačajnih B likova. Od svih njih, najgore je prošao beskorisni princ William (Sam Claflin).

Ostavite stvari Bobu Hoskinsu, Rayu Winstoneu i ostatku osmorice patuljaka da podignu sumorno raspoloženje. Svojim pevanjem i igranjem, oni ubacuju toplinu i komičnost u drugi čin filma.

Presuda: Vizuelno inventivno i osvežavajuće mračna verzija ove bajke. Priča je daleko od ulaska u anale, ali Theronova je uverljiva kao zla kraljica i pomaže u ispiranju sladunjavog ukusa u ustima posle Mirror Mirror.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi