U bioskopima: The Avengers / Osvetnici (2012)
17. maj 2012. @ 08:54  |  recenzije

U bioskopima: The Avengers / Osvetnici (2012)

Presuda: 4/5

Zaplet: Kada problematični odmetnik iz Askarda Loki (Tom Hiddleston) pokreće napad na Zemlju, šef SHIELD-a Nick Fury (Samuel L. Jackson) odlučuje da je vreme za okupljanje superjunaka u jedan elitni borbeni tim. Tu su Captain America (Chris Evans), Bruce Banner/Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth) i Iron Man (Robert Downey Jr.).
Upozorenje: Recenzija sadrži blage spojlere.

Četiri različita lika, sa specifičnim ličnostima, sposobnostima i pozadinskim pričama koje treba ujediniti u jednu funkcionalnu borbenu snagu. To je posao kojem je dorastao samo Nick Fury (Samuel L. Jackson) uz pomoć SHIELD-a, ali prihvatio ga je samo kreator serije "Buffy" Joss Whedon.

Ne možemo mu zavideti na tom zadatku, ali opet, ne dobija se svaki dan ponuda za snimanje potencijalno zabavne masovne strip franšize. A zabava je ovde itekako zagarantovana.


Jer Whedon je uzeo različite niti iz Marvel-ovog univerzuma i satkao impresivnu tapiseriju ispunjenu akcijom, humorom, šarmom i srcem. Uvek je postojala opasnost da bi ovo mogao da postane The Tony Stark Hour, ali Whedon je dovoljno pronicljiv i shvatio je da na raspolaganju ima dobro izbalansiranu glumačku ekipu iz koje svako s lakoćom iznosi svoj deo priče.

Steve "Captain America" Rogers (Chris Evans) je konfliktni junak, bačen u svet kojem zapravo ne pripada (iako ga razume i više nego što misli). Thor (Chris Hemsworth) je i dalje pun svog Asgardijanskog kočoperenja, ali i on pronalazi način da se uklopi kada je to zaista potrebno, dok se istovremeno bavi i porodičnim problemima.


Bruce Banner je izvanredni Mark Ruffalo, koji je u ulogu uneo suptilnost i simpatičnost koje se dobro odnose prema njegovom ogromnom i besnom zelenom alter egu. I, naravno, tu je i Robert Downey Jr. koji u Iron Man-a uskače sa već prepoznatljivim sirovim humorom i lakim magnetizmom. Obratite pažnju kada opisuje Thora kao "Šekspira u parku" ili "Point Break". Ipak, kada su ulozi malo veći a emocije zadiru malo dublje, čak i on ume da zakorači i pruži ono što je potrebno.

Agenti SHIELD-a su takođe dobili dobar tretman. Fury (Samuel L. Jackson) dobija dovoljno prostora da pruži malo više od pukog razmetanja i pričanja o inicijativi. Iako možda ne učestvuje u velikim bitkama, on je i dalje kick-ass glavešina, čak i dok se suočava sa istinski opasnom pretnjom.


Crna Udovica (Scarlett Johansson) ubire plodove od Whedonove sklonosti ka žestokim i pametnim ženskim likovima, što rezultuje pomalo drugačijom slikom od one koju smo videli ranije. Konkretno, njeno konfliktno i duboko prijateljstvo sa Hawkeye-jem (Jeremy Renner) postavljeno je na ozbiljan test, naročito jer je on deo mračnijeg zapleta.

Momenti koji se na prvu loptu čine kao kliše, dobijaju svoj preokret - kroz dijalog ili akciju. Obratite pažnju na scenu kada zatočeni Loki (Tom Hiddleston) zaviruje u mračno srce Crne Udovice i naizgled otvara staru ranu, koja na kraju prerasta u nešto sasvim drugačije.


Različiti delovi zapleta satkani su skoro nevidljivom silom, što dodaje slojeve u interakciju naših junaka i na kraju nagoveštava mnogo dublje i mračnije dubine SHIELD-a, koje nisu lagodne čak ni za Captain Ameriku. Ako je ono što smo videli u ranijim filmovima o pojedinim junacima (i Iron Man 2) samo vrh ledenog brega, onda je ovo pogled ispod vode koji otvara vrata mnogim potencijalnim konfliktima u budućnosti.

Sa najmoćnijim junacima Zemlje na okupu, potreban im je dobar negativac za borbu, a Loki svakako popunjava to mesto. On je mnogo zlobniji i zlokobniji nego u njegovom uvodu u Thor-u, i Hiddleston u potpunosti uspeva da savlada ulogu. Osim nekoliko rečenica svojstvenih Whedonu, on je zaslužan i za neke od najkomičnijih momenata u filmu, naročito za vreme nesretnog suočavanja sa Hulkom.


Ako postoji pritužba na Veliki Zli Plan, to je a) vojska vanzemaljaca sa kojom se udružio naš omiljeni zli polubog je bledunjava slika koji služi malo više od intergalaktične topovske paljbe. Istina, oni potiču iz Marvel-ovog univerzuma, ali ne prikazuju puno svojih osobenosti. I b) cela stvar počiva na uobičajenoj verziji starog mekgafinovog narativnog trika.

Film se možda ne može meriti sa pirotehničkim CGI trikovima, recimo, Transformers filmova, ali ovde postoji nešto mnogo vrednije - istinska ljudska interakcija i malo više mozga. Whedon diže jedro i nudi nešto što se, sa toliko likova na raspolaganju, čini epskim, dok pritom ne gubi iz vida pravi razlog zbog kojeg smo došli da uživamo u prvoj priči o disfukncionalnoj superporodici.


Potpune novajlije u priči neće biti izgubljene, ali film je, pre svega, snimljen za fanove. Verovatno ne postoji drugi način kako bi film ispunio očekivanja i svako drugi koji bi sledeći put dobio zadatak da okupi Osvetnike svakako će morati da ispuni ogroman cilj.

Presuda: Osvetnici su okupljeni i, većim delom, izvanredno uklopljeni. Zabavna mešavina junaštva i humora koja podiže uloge.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
axa (neregistrovan) @ 07. maj 2015. 16:16 #1
super je
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi