Veliko interesovanje za srpske filmove u Kanu
25. maj 2017. @ 17:58  |  vesti

Veliko interesovanje za srpske filmove u Kanu

Ova godina jedna je od najuspešnijih kada je reč o predstavljanju srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu. U okviru nezavisnog programa „Asid trip“ prikazuje se sedam srpskih ostvarenja, dok su u zvanični program „Kan klasik“ uvršteni „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića Vlažnost Nikole Ljuce, Rekvijem za gospođu J, Bojana Vuletića, Tranzicija Milice Tomović, Kamen u ruci Stefana Ivančića neki su od srpskih dugometražnih i kratkih igranih filmova koji se prikazuju na Kanskom festivalu u programu koji organizuju reditelji za reditelje, tačnije Asocijacija za distribuciju nezavisnog filma, koja je na prestižnom festivalu prisutna već 25 godina.

"Rekvijem za gospođu J"

Ove godine u fokusu je grupa reditelja iz Srbije okupljenih oko beogradskog Festivala autorskog filma.

Reditelj Vladimir Perišić ističe da je jugoslovenski film u Francuskoj imao svoju publiku, koju srpski film mora da izgradi, ponovo.

"Tranzicija"

Nadam se da je ovo uvod u povratak srpskih filmova, ne samo u Kan, nego u distribuciju u francuskim bioskopima“, dodaje Perišić.

Čini mi se da je to nešto što će biti direktan benefit, ne samo za nas koji smo sada ovde nego i za buduće reditelje i buduće filmove“, smatra reditelj Bojan Vuletić.

Reditelj Nikola Ljuca navodi da se sada zaista dešava neko novo interesovanje, neka nova inekcija adrenalina, konkretno za domaće filmove.

"Vlažnost"

U Kanu je potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije. To podrazumeva razvijanje međunarodnih koprodukcija, organizovanje susreta producenata, a važne stavke su i filmsko nasleđe, audio-vizuelno obrazovanje, institucionalna razmena i zajednička borba protiv piraterije.

Izvor:RTS
Povezane teme: kanski festival, srpski film
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
The Edge of Seventeen / Komedija / Drama
The Edge of Seventeen

Komedija / Drama
Nocturnal Animals / Drama / Triler
Nocturnal Animals

Drama / Triler
Life on the Line / Akcija / Drama
3.0

Life on the Line

Akcija / Drama
Shut In / Drama / Triler
2.0

Shut In

Drama / Triler
Arrival / Drama / Naučna fantastika
Arrival

Drama / Naučna fantastika
Come and Find Me / Drama / Triler
Come and Find Me

Drama / Triler
Elle / Drama / Triler
Elle

Drama / Triler
Novi filmovi