Kanabis: marihuana i hašiš
21. jul 2009. @ 20:04

Kanabis: marihuana i hašiš

Marihuana je jedna od najčešće konzumiranih droga kako u svetu, tako i kod nas. U pitanju je zelena, braon ili siva mešavina sitno iseckanih suvih delova (cvet, list, stabljika, semenke) indijske konoplje koja se naziva Cannabis sativa. U svetu postoji oko 200 uličnih imena za marihuanu, a kod nas se najčešće koriste termini: trava, vutra, pot, gandža, mara itd. Ima karakterističan jak i sladunjav miris.

Marihuana se dobija preradom lišća i cveta (sušenjem i mlevenjem) konoplje Cannabis sativa, Cannabis indica i Cannabis ruderalis. Kanabis je jednogodišnja biljka u obliku grma visokog od jedan do dva metra.

Upotrebljava se pušenjem, jedenjem i pijenjem čaja. Prvi način je i najčešći kada se marihuana meša sa duvanom i puši kao cigareta (džoint). Još jedan način pušenja je pomoću običnih ili vodenih lula (nargile).

Hašiš (u žargonu šit) se dobija preradom smole (skupljanjem,sušenjem, oblikovanjem) ženskih biljaka konoplje, dok se kanabisovoulje dobija preradom lišća, cveta i smole (potapanjem). Hašiš supločice (ponekad kuglice) različitih boja i veličina. Boja zavisi odzemlje porekla: crna (avganistanski), zelena (turski), tamnosmeđa(pakistanski) i crvena (libanski).

Hašiš se upotrebljava pušenjem (najčešće lulama, običnim ilivodenim) pomešan sa duvanom i jedenjem. Kanabisovo ulje se upotrebljavapušenjem (natapanjem duvana) i jedenjem.


Delovanje

Glavni sastojak u marihuani je jedinjenje THC(delta-9-tetrahidrokanabinol). U zavisnosti od uslova gaenja konopolje,sadržaj aktivnog THC-a kreće se od 0,4 do više od 5% (u proseku 3%).Jedan prosečan džoint sadrži 500-1000 mg marihuane, odnosno 1-2% (5-20mg) THC-a. Hašiš smola sadrži ponekad THC u koncentraciji od preko 10%,dok kanabisovo ulje može da sadrži THC u koncentraciji većoj od 20%.

Pored THC-a, Cannabis sativa ima i drugih kanabinoida u znatnomanjoj količini koji takođe imaju blago psihoaktivno delovanje.Membrane određenih nervnih ćelija sadrže određene receptore koji vezujuTHC koji se apsorbuje u masnom tkivu u različitim organima. Kada sesmesti, THC otpušta seriju ćelijskih reakcija koje menjaju stanjesvesti.

Psihoaktivni efekat se primećuje nakon nekoliko udahnutih dimovadostižući maksimum nakon 15-30 minuta. Delovanje jedne ispušenecigarete traje dva do tri sata. Popijena ili pojedena marihuanaispoljava efekat nakon pola sata sa dužinom trajanja tri do šest sati.


Upotreba marihuane uzrokuje:

- Probleme sa pamćenjem i učenjem (smanjuje koncentraciju)
- Zaboravljanje
- Gubitak koordinacije
- Dezorijentisanost
- Iskrivljenu percepciju
- Ubrzan rad srca
- Anksioznost i napad panike
- Napad paranoje, straha i smeha
- Napetost
- Zakrvavljene oči sa proširenim zenicama
- Sušenje usta
- Povećan apetit
- Povećana osetljivost čula (naročito kada se radi o bojama, ukusu i muzici)


Posledice korišćenja marihuane:

- Oštećenje mozga i centralnog nervnog sistema
- Poremećaj u reproduktivnim organima i radu srca
- Povećanje krvnog pritiska
- Rak pluća

Konzumiranje kanabisa izaziva euforiju sa hiperaktivnošću, pojačanom govorljivošću, osećajem bezbrižnosti uz bezrazložno smejanje, ali isto tako može izazvati anksioznost i napade panike, a halucinacije koje se javljaju pri uzimanju većih količina kanabisa mogu biti izrazito nezgodne i zastrašujuće.
Nakon završetka delovanja korisnik pada u stanje dremeža. Nakon prestanka efekata može se javiti amotivacijski sindrom - nedostatak bilo kakvog interesa i motivacije. Tolerancija na ove droge se ne razvija. Pri dužem uzimanju javlja se umerena psihička zavisnost, a kod korisnika dolazi do gubitka inicijative, neaktivnosti, nesanice ili redukovane dužine spavanja. Prisutna je nebriga za spoljni izgled, ličnu higijenu i odevanje, a rasuđivanje i pamćenje je delimično oštećeno. Fizička zavisnost se ne razvija ili je prisutna u retkim slučajevima.

Najčešći znaci raspoznavanja akutnog korišćenja: crveni jastučići ispod očiju, proširene zenice, spušteni kapci, zakrvavljene oči, bezrazložno smejuckanje, loša kordinacija pokreta.

Najčešći znaci raspoznavanja hroničnog korišćenja: crvenilo i otok očnih kapaka, suvoća usta, problemi sa disajnim organima, alergije, gubitak inicijative, nesanica ili skraćenje dužine spavanja, problemi sa pamćenjem.

Uticaj na mozak:
THC oštećuje nervne ćelije u delu mozga gde se pamti. Naučnici su otkrili da THC menja način na koji informacije dolaze do mozga i prerađuju se u hipokampusu. Hipokampus je deo limbičkog sistema mozga koji je od presudnog značaja za učenje, pamćenje i integraciju iskustava sa emocijama i motivacijom. Neuroni u sistemu prerađivanja informacija u hipokampusu i aktivnost nervnih vlakana u ovom području ometeni su prisustvom THC-a. U laboratorijskim ispitivanjima, otkriveno je da velike količine THC-a koje su davane mladim pacovima izazivaju gubitak moždanih stanica sličan onome koji nastaje usled starenja.

Uticaj na pluća:
Onaj ko redovno puši marihuanu ima respiratorne probleme slične onima koje imaju pušači duvana: svakodnevno kašljanje i iskašljavnje šlajma, simptome hroničnog bronhitisa i česte prehlade. Pušenjem "trave" se povećava rizik od pojave bronhitisa i upale pluća, a pet džointa nedeljno, u tom smislu, predstavljaju ekvivalent dnevno popušenoj pakli cigareta. Osim prisustva THC-a, količina katrana koji udahnu pušači marihuane i nivo ugljen-monoksida koji se apsorbuje su tri do pet puta veći nego kod pušača duvana. Ovo može biti zbog toga što korisnici marihuane dublje udišu dim i duže ga zadržavaju u plućima kao i zbog toga što se dim marihuane ne filtrira.
Dugotrajno pušenje marihuane izaziva oštećenje ili uništenje plućnog tkiva što dovodi do abnormalne funkcije pluća kao i do emfizema i raka pluća i disajnih puteva.

Uticaj na srce i krvni pritisak:
Upotreba marihuane izaziva ubrzani rad srca i povišen krvni pritisak. Najnovija otkrića ukazuju da pušenje marihuane i istovremeno intravenozno uzimanje kokaina prouzrokuju preopterećenje kardiovaskularnog sistema.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe:
U javnosti se puno raspravlja o mogućoj medicinskoj upotrebi marihuane. Godine 1970. marihuana je u SAD proglašena Zakonom kontrolisanom supstancom. To znači da se droga, pripremljena za pušenje ne koristi u medicini. Da bi se razmotrila mogućnost medicinske primene, bitno je da se napravi razlika između marihuane i čistog THC i drugih specifičnih hemikalija dobijenih iz kanabisa. Marihuna sadrži stotine hemikalija, od kojih su neke opasne po zdravlje. THC, proizveden u obliku tablete može se koristiti za sprečavanje mučnine i povraćanja koji se javljaju kod lečenja nekih vrsta raka i dostupan je putem recepta. Još jedna hemikalija koja je vezana za THC - nabilone, takođe je odobrena od strane FDA (Food and Drug Administration) za sprečavanje mučnine kod obolelih od raka. Tablete THC-a se koriste da otvore apetit pacijentima obolelim od AIDS-a, kako bi im se povećala telesna težina. Još uvek se istražuje da li se marihuana, THC i ostale hemikalije iz marihuane (koje se zovu kanabinoidi) mogu koristiti u još neke medicinske svrhe. Naučnici naglašavaju da je potrebno napraviti još istraživanja o pratećim efektima i potencijalnoj koristi marihuane pre nego što se ona bude preporučivala za medincinsku upotrebu.

Dipl. ph Ekaterina Milosavljević
Povezane teme: znanjem protiv droge
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (12)
Goran Ilić GOXY (neregistrovan) @ 16. apr 2011. 17:59 #1
Imao sam iskustvo da koristim marihuanu u vecoj
količini i mogu reči da izaziva neke simtome ovde
gore navedene ali apstinencija je nesto mnogo teze
u celoj sushtini stvari.Srećom nisam se navukao na nista jace, cak sam posle lecenja i cigarete ostavio
Mozda i sluzi za lecenje ali ja ne bi da eksperimentishem.
0 0
goxy too (neregistrovan) @ 19. sep 2011. 15:50 #2
Prijatelju, jesi li imao nesanice i koliko su trajale???Mene vec lome 3 nedjelje!!!Kada ce prestati???
0 0
GORAN ILIĆ GOXY (neregistrovan) @ 17. jan 2012. 19:02 #3
Jesam rodjače,postoje samo dva načina a to je da si non stop ,,hay,,ili kao sto sam ja uradio.Odesh lepo u bilo koju apoteku i trazis im čaj za spavanje
ne kosta vise od 200 ili 300 dinara,ali naglasi da imas nesanice,koliko to glupo zvučalo morash da ih zamolish mozda ce da te provere ali nebrini ne na klinici tamo moras da odesh sam ,,jednom,,i ja sam imao nesanice ali sam kada su prestale ja sam tek tada svatio da sam se navukao na travu ili ti kanabis.Iskreno da ti kazem retko ko se od te vrste nesanice oporavi tek tako lako ja i danas
kad kod pretrpim neki stres imam nesanicu ali mi
lekari kazu da cim si zatvorio oci ti spavas ,a to sto mi noc podje za sekund nema veze,logicnog objasnjenja nema ali ipak preventivno uzmi bensandin pa ako ti se opet dogodi da nemozes da
zaspis ti popi tabletu, ali prvo trazi čaj.Nesanica hoće i od mnogo kafe ili to tek posle dolazi. Hvala na pitanju i nadam se da ce ti pomoći moj savet.Ali opet ti ponavljam prvo probaj klasičnom metodom ako neuspesh hemija ti negine.
0 0
(neregistrovan) @ 12. mar 2012. 20:40 #4
SKANK KONZA...xaxaxa :::))))))
0 0
bojDo (neregistrovan) @ 11. feb 2013. 15:00 #5
Skanijaa !!!! :D
0 0
NAKE (neregistrovan) @ 06. mar 2013. 02:52 #6
SPASITE I JAVITE KO MI MOZE POMOCI RIJRŠITI SKANK ILI SLICNO,SAMO STO PRIJE JER SAM...
0 0
nebojfa (neregistrovan) @ 15. mar 2014. 09:12 #7
Moj 35godisnji pasanac boluje od multiple nekih 10ak godina. Nepokretan je nekih 5 godina zbog silnog grca u ledjima i nogama. Prije nepar mjeseci nabavio sam mu dzoint. Napravi je oko 200 koraka, prine nego se spazam vratio! Njemu je svaki korak, kao nama km! Toliko
0 0
Nebitan lik (neregistrovan) @ 17. jan 2016. 01:01 #8
Od vutre niko nije umro!:D
0 0
dax (neregistrovan) @ 14. feb 2016. 08:30 #9
droga pomaze...uveri te se
0 0
тајна (neregistrovan) @ 22. mar 2017. 15:59 #10
хемијском супстанцом из дроге искључују се делови цнс,система.све остало преузима нижи нерв.систем и тако добије човек животињске особине.а знамо шта је животиња.затим настаје збрка у глави због утрнутих центара у великом мозгу.на дуже стазе човек постаје врећа костију,са висећим мишићима.перцепција се сужава,и полако се човек одсеца од реалности,отвара се портал пакла,који постаје реално виђење ,демонских духова,који круже ко кобци око жртве и чекају да човек издахне.то је задњи секунд да се побегне у цркву на исповест и покајање.
0 0
Čiča (neregistrovan) @ 25. sep 2018. 04:48 #11
Ljudi moji ja tu travu pusim 20 godina i ovo sto pise u ovom textu je obicna laz. To je zabranjena biljka samo iz jednog razloga,da gospoda iz farmacije mogu prodavati razno raznu hemiju i zaradivati pare.
0 0
Puna Stotka (neregistrovan) @ 05. feb 2019. 03:05 #12
Pusim vec 5 godina ono ne omane me nikad 2 dana u sedmici najvise, a dnevno ono sprzim sigurno 2 buksne nemad i dosta vise, u proseku ispod grama dnevno ne popusim, san mi je savrsen, pamcenje me drzi kako treba, nemam problema sa tim nikakvih zdravstvenih, uz pomoc toga sam ostavio duvan, dzoint ujutru i pred spavanje popusim i to je to, nekad i ovako u danu kako kad, i sve mi je super uvek sam dobro koncentrisan na času, uvek dobro ucim, idem u teretanu i treniram boks, ne smeta mi puno..vrlo malo i verujte mi 5 godina najlepsih u zivotu zivim, ne kajem se i ne verujem da cu ikad, skoro sam bio prestao na 2 meseca da pusim, vrlo lako sam izdrzao i bez pljuga i vutre, ni trunku zavisnosti nisam osetio tako da, ljudi ne brinite se, samo opusteno..
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)