Knjiga

nove knjige izdanja vesti baza knjiga
Pronađi knjigu
Nikoli Đuričku uručena Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti na sajamu knjiga u Novom Sadu
06. mar 2019. @ 14:53  |  vesti

Nikoli Đuričku uručena Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti na sajamu knjiga u Novom Sadu

Proslavljeni glumac Nikola Đuričko predstavio je svoj književni prvenac Dogodovštine jednog Džonija na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu. Tom prilikom uručena mu je Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti. Predsednik žirija Franja Petrinović istakao je da je konkurencija ove godine bila izuzetno jaka, ali da je knjiga Dogodovštine jednog Džonija „odskočila“ zbog maštovitosti. Ova zbirka kratkih humorističnih priča zapravo i ima jedan jedini cilj – da razvuče što veće osmehe na dečjim licima i da ih što duže sačuva.
Nastavak ++
Bogat program u knjižari Bulevar Books
11. dec 2017. @ 13:32  |  vesti

Bogat program u knjižari Bulevar Books

Ove nedelje nas očekuje bogat i raznovrsan program u kafe-knjižari Bulevar Books, a među raznim događajima ističu se čak tri promocije novih knjiga.Promocija knjige pesama Na zemlji Stevana Bradića (utorak 12. decembar u 20 časova)

U pitanju je Bratićeva druga pesnička zbirka. Ona govori o gradu – kao prostoru i kao pozornici za razumevanje društvenih kretanja i traženje sreće kao neostvarenog obećanja kojim svaki sistem zavarava svoje građane. Ulice, zgrade, obale reke, ljudi i priroda koja postoji na obodima grada u jedinstvu daju sliku tihog, sumornog sveta u viziji lirskog subjekta koji ipak opominje da svi okviri i rešetke koji nas okružuju sačinjeni su od znoja pljuvačke i blata koji pripadaju svakome od nas. Bradićeva knjiga biće vam dobar sagovornik na putu propitivanja savremenosti, bez potrebe da propisuje, poučava i objašnjava.

Promocija zbirke pripovedaka Priče misterije i magije Ota Oltvanija (sreda 13. decembar u 19 časova)

Nastavak ++
Dođite na promociju prvog novosadskog književnog vodiča
27. sep 2017. @ 10:59  |  vesti

Dođite na promociju prvog novosadskog književnog vodiča

Tim Book-Mark i Kulturni Centar LAB pozivaju vas na promociju brošure Book-Mark, prvog i jedinstvenog turističkog književnog vodiča kroz Novi Sad!

Book-Mark brošura izašla je iz štampe i sada je dostupna svim poklonicima alternativnih načina putovanja koji na poseban način žele da se upoznaju sa duhom jednog mesta.

Najzad, po ugledu na svetske književne metropole, Novi Sad dobija vodič zahvaljujući kome ljubitelji književnosti mogu da upoznaju i dožive grad na intimniji i neposredniji način nego ikada pre. Namenjen i turistima i našim sugrađanima. Na srpskom i na engleskom jeziku.

U sklopu programa, imaćete i priliku da pogledate izložbu izabranih fotografija Mie Ćuk i Slobodana Stošića, sačinjenih za potrebe brošure i promocije, koje prikazuju neke od najvažnijih i najzanimljivijih lokaliteta novosadske književne istorije. Sve to uz muzičku podlogu Ivana Varnjua i Gojka Kekića, urednika i autora radio emisije Novosadski talas koja se emituje na radijskom programu RTV-a. Njihova plejlista će vas podsetiti na brojne novosadske bendove, a posebno na one čiji članovi su ostavili trag u novosadskoj književnosti.

Nastavak ++
Tri knjige koje će vam osvežiti ostatak leta
10. avg 2017. @ 09:42  |  vesti

Tri knjige koje će vam osvežiti ostatak leta

Došli ste sa odmora, pripremate se za novi topli talas ili ste, pak, jedni od onih koji vole da letuju van sezone kada nema nikog na plaži. Kojoj god grupi pripadate, sigurno ste u potražnji za literaturom koja će vam prekratiti ove duge sparne dane. Mi imamo ni manje ni više nego tri knjige da vam preporučimo i verujte nam na reč da će vam sve tri goditi kao parče sočne rumene lubenice za kraj radnog dana. Osim ako niste "tim sladoled", zlo ne bilo.

U pitanju su knjige domaćih pisaca objavljenih od strane malih izdavača koji počinju da grade ozbiljno dobru reputaciju (štaviše, od ove tri knjige dve su ušle u širi izbor za NINovu nagradu). To su jedan krimi roman, jedna zbirka fantastičnih pripovedaka i jedan auto-reflektivni projekat, da kažemo pola ispovest, a pola novela.

Dakle, nešto za svakog, a najbolje sve skupa.

Nastavak ++
5 omiljenih distopijskih romana autora “Paklene pomorandže” Entoni Bardžisa
30. apr 2017. @ 11:34  |  vesti

5 omiljenih distopijskih romana autora “Paklene pomorandže” Entoni Bardžisa

Entoni Bardžis, rođen pre jednog veka, bio je veoma uspešan dramski pisac, književni kritičar, esejista – ali ostao je najupamćeniji po svom distopijskom romanu “Paklena pomorandža”, po kome je režiser Stenli Kjubrik snimio film devet godina kasnije po njegovom objavljivanju, 1962. “Paklena pomorandža” se smatra jednom od najbitnijih knjiga XX veka, a u njoj se oseća veoma jak uticaj drugih kultnih autora, kao što su Oldos Haksli i Džordž Orvel. U svojoj knjizi iz 1984. godine “Devedeset devet romana: najbolje iz Engleske od 1939”, Entoni Bardžis je napravio listu svojih omiljenih 5 distopijskih romana.
Nastavak ++
Sutra tribina o potencijalu književnosti za turizam Novog Sada
04. apr 2017. @ 10:19  |  vesti

Sutra tribina o potencijalu književnosti za turizam Novog Sada

BOOK-MARK tim poziva vas na prvu tribinu pod nazivom "Čitanje grada: potencijal književnosti u kulturnom turizmu".

Tribina će se održati u sredu, 5. aprila od 18 časova u prostorijama Kulturnog centra Novog sada. Book-Mark tim će se ovom prilikom pozabaviti sledećim pitanjima:

Koliko je zapravo iskorišćen potencijal književnog nasleđa Novog Sada u okviru kulturnog turizma?
Kakav je odnos građana prema književnosti i kulturi?
Koji su načini upoznavanja jednog grada i šta zapravo čini kulturni identitet jednog prostora?
Kako se grad manifestuje u književnosti i kako nas oblikuje?Nastavak ++
Bob Dilan se ipak nakanio da preuzme Nobelovu nagradu
03. apr 2017. @ 10:58  |  vesti

Bob Dilan se ipak nakanio da preuzme Nobelovu nagradu

Nakon što je izazvao brojne kontroverze, ne samo dobijanjem Nobelove nagrade, već i neobičnim ponašanjem za jednog nobelovca, američki kantautor Bob Dilan konačno je preuzeo svoju Nobelovu nagradu za književnost, diplomu i medalju.

Klas Ostergren, član Švedske akademije, rekao je večeras da je 75-godišnji američki kantautor dobio nagradu na malom skupu danas popodne u hotelu kod konferencijskog centra u Stokholmu u kojem je Dilan održao koncert.

Ostergren je izjavio za AP da je svečanost bila kratka, intimna, po želji laureata, da su bili samo članovi Akademije i jedan član Dilanovog osoblja.

"Prošlo je vrlo dobro, zaista", rekao je, opisavši Dilana kao "veoma finog, dobrog čoveka".

Drugi članovi akademije su švedskim medijima rekli da je izgledao da je Dilan zadovoljan nagradom.

Tokom svog nastupa nekoliko sati kasnije, Dilan nije ni pomenuo Nobelovu nagradu, već je samo izveo niz starih klasika i melodija s novijih albuma.

Nastavak ++
Večeras promocija putopisa Tomislava Perka
24. mar 2017. @ 09:45  |  vesti

Večeras promocija putopisa Tomislava Perka

Tomislav Perko, putopisac iz Zagreba, dolazi po prvi put u Novi Sad. Uz nikad ispričane priče sa svojih mnogobrojnih putovanja, reći će nam kako je putovao svijetom gotovo besplatno, s kojim se izazovima hrvao svih tih godina, te kako je svoju strast za putovanjima uspio pretvoriti u karijeru.

Nakon što je njegova prva knjiga “1000 dana proljeća” polučila ogroman uspjeh u Hrvatskoj, ali i šire, predstavit će nam i svoju drugu: “1000 dana ljeta”.

Pridružite nam se na putopisnom predavanju “Tomislav Perko: 7 godina na cesti” na Prirodno matematičkom fakultetu (Amfiteatar a1) 24.3.2017. godine u 18 sati.

Nastavak ++
Fejsbuk i poezija: Pesnički festival ovog vikenda u Novom Sadu
11. mar 2017. @ 12:14  |  vesti

Fejsbuk i poezija: Pesnički festival ovog vikenda u Novom Sadu

Osmi evropski fejsbuk pesnički festival održaće se danas i sutra na Novosadskom sajmu, u okviru 23. međunarodnog Salona knjiga, a u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

Učesnici ovogodišnjeg festivala automatski postaju državljani Pesničke republike koja proistekla iz ovog festivala.

Evropski fejsbuk pesnički festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku sa ciljem da virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu.

Nastavak ++
Objavljena monografija o čuvenom novosadskom bendu Luna
10. mar 2017. @ 15:33  |  izdanja

Objavljena monografija o čuvenom novosadskom bendu Luna

Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać

Iz štampe je izašla monografija „Ogledala Lune“ o čuvenom novosadskom bendu Luna, koju su napisali Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać. Izdavač je Društvo ljubitelja popularne kulture iz Beograda.

Grupa Luna je postojala dve godine: od jeseni 1981. do jeseni 1983. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece Firči i Jasmina Mitrušić su za to vreme održali 15 koncerata i izdali jedan album. Osim nastupa na Exitu 2004. godine, nikad se više nisu sastali. Objavljena 1984. u 920 primeraka za mariborski Helidon, njihova ploča Nestvarne stvari danas na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cene. 

Nastavak ++
12 3 4 5 6 ... 54 55  >>  >

najcitanije knjige - top 10

A planine odjeknuše
Haled Hoseini
Veliki rat
Aleksandar Gatalica
Zvuci iz podmornice
Marija Jovanović
Jovanovo zaveštanje
Vanja Bulić
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
Džerard Vilijams, Sajmon Dansten
Devojka od papira
Gijom Muso
Živeti slobodno
Nik Vujičić
Kaluđer koji je prodao svoj ferari
Robin Šarma
Mono i Manjana
39 pesama
Nebojša Krivokuća
Utočište
Nikolas Sparks
Ogledala Lune / Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Ogledala Lune
Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać
Gde ptica peva najlepše / Alehandro Hodorovski
Gde ptica peva najlepše
Alehandro Hodorovski
Maktub / Paulo Koeljo
Maktub
Paulo Koeljo
Estoril / Dejan Tiago Stanković
Estoril
Dejan Tiago Stanković
Zašto psujem / Vedrana Rudan
Zašto psujem
Vedrana Rudan
Utvara / Ju Nesbe
Utvara
Ju Nesbe
Preljuba / Paulo Koeljo
4.0

Preljuba
Paulo Koeljo
Nove knjige